Аз обичам София

» начало

УСМИХНАТ ГРАД


Най-късно до 6 месеца от началото на моя мандат  София ще има културна стратегия, която от една страна категорично ще предефинира отношенията между общината и културните институти на града. И  от друга - с тази стратегия София ще си постави за цел амбициозно и забележимо да се появи на културната карта на събитията в Европа.

Какво ще бъде направено по отношение на културните институти в града - това са театрите (театър „София”, Малък градски театър „Зад канала” театър „Възраждане“ и Кукления театър ), Софийската градска галерия, както и останалите културни институти  („Средец”, „Искър”, „Надежда”, „Красно село”, културния център в Люлин и т.н.).

На първо място общината ще назначи във всеки един от тези институти културни мениджъри, чиято задача ще бъде да привличат допълнително финансиране през спонсорства от търговски компании и средства по линия на ЕС. Това ще позволи на Софийската градска галерия например да има в пъти по-атрактивна  и активна самостоятелна програма, защото сама ще продуцира и финансира големи международни изложби, а няма да  бъде просто домакин поради факта, че има пространство на организирани от някой друг събития.

По отношение на театрите - това ще позволи много по-често да виждаме европейски театър, което в момента, както знаете е по-скоро изключение. Днес градската галерия, както и театрите са принудени да се молят общината за допълнително финансиране по ключови за тях проекти, защото няма концепция за развитието им и нямат почти никаква финансова независимост, а с това и възможност за размах.

През моя мандат общината ще се ангажира да оптимизира и популяризира дейността на по-малките центрове като през летните месеци ще организира постоянна програма и сцена на открито с безплатен достъп за софянци. Някои от тези центрове създават наистина впечатляващи неща, които си заслужава да бъдат видяни от много повече софянци. Само един пример са Софийски солисти в Красно село и Симфониета от културния институт в Надежда.

В София има един много срамен факт, който общината се прави че не забелязва или наистина не забелязва и това е че града ни дефакто (ако изключим зала България ) няма  концертна зала. Напълно абсурдно е, че в столицата на България няма голяма зала за концерти и големите музикални събития се провеждат  в меко казано страни места - конгресната зала на НДК, зала Христо Ботев или Зимния дворец.  За стадион „Локомотов” в Надежда, където пяха Депеш Мод и Ерос Рамацоти даже няма да говоря....И ако погледнете календара на концертите, които имаше от началото на тази година в Сърбия например - ще видите колко значими музикални събития са пропуснали София по време на турнетата си в региона. Едната съществена причина за това е липсата на концертна зала и аз много спешно ще се заема с разрешаването на този проблем, защото това е обидно за България. Втората причина е липсата на активна комуникация между частните продуценти на подобни събития и общината. Тук имам предвид не само организатозите на концерти, а и продуцентите на двата големи филмови фестивала. Там общината може и трябва да бъде много, много по активна.

За да бъде истински, а не само формален партньор. Кметът на София трябва да бъде инициатор, а не пасивен наблюдател в отношенията си с хората, които създават културни събития в този град. Само ако усилията бъдат обединени можем да бъдем забелязани от съседните страни и да произведем събития, които ще се посещават гърци, румънци, турци, македонци и сърби. Кажете ми защо Нови сад може да продуцира толкова успешен музикален фестивал като Екзит, а София не може? За мен това е обидно.

Моята амбиция като кмет на този град ще бъде в партныорство с частни продуценти и Министерството на културата да стартираме поредица от фестивали - музикален, театрален, фестивал за съвременен танц, международен фолклорен фестивал, джаз фестивал, ромски фестивал,  брейк денс фестивал, техно фестивал..... От първия си работен ден започвам да събирам идеи за подобни инициативи.

По примера на Френския културен институт в София и в партньрство сдругите чуждестранни институти  и разпространителите на филми ще организирам прожекции на открито, защото много голяма част от качественото кино вече не идва у нас. Искам София да има своя панаир, истински коледни празници, стрийт паради, искам да видя софянци на пикници в парковете, където общината ще представя общинските  състави, ще свири лек джаз, симфонична музика, духова музика. Ще възстановя практиката за провеждане на опери на открито.

Събота и неделя - затворен център за маратони, посветени на различни каузи, както и за вело шествия, които да пропагандират преоткриването и популяризирането на велосипеда като алтернатива на градския транспорт и автомобилите.

Вече проучвам възможността в града да бъде организирана парти зона, както е в Солун , която да концентрира на едно място нощните клубове и заведения. Това от една страна ще реши част от проблемите с шума, а от друга ще даде възмойност на младите хора да имат свое място.

Европейската комисия обяви 2008 година за година на междукултурния диалог и това е една прекрасна възможност част от нещата, за които говоря да станат факт още следващата година. Не се съмнявайте, че ще се възползвам максимално ефективно от това за да бъде усмихната София и нейните граждани!

Програма:

· Защо се кандидатирах за кмет?
· Мисия и принципи
· Ситуацията в столицата
· Управленски приоритети
· Благоустроена София
· Придвижване на гражданите
· Община за хората
· Спокойна София
· Чист град
· Услуги за хората
· Парите на града
· Етична София
· Здравето на града
· Красив град
· Образован град
· Усмихнат град

Можете да коментирате както цялата програма,
така и всяка нейна точка поотделно.
Изтегли програмата в PDF файл:
58 страници, 475 Kb

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО ВАШИТЕ ТЕМИ
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL