Аз обичам София

Мартин: Транспортът в София се нуждае от нова политика на планиране и управление

Транспортът в София е в криза и причината за това е, че Бойко Борисов и неговата администрация управляват на парче, е позицията на Мартин Заимов, кандидат за кмет на столицата на Алианс за София. За всички останали кандидати София е средство за постигане на собствени цели, за мен целта е София, казва той. 

Времето за придвижване в града нараства, средната скорост на автомобилния трафик постоянно намалява,  около 20 000 софиянци годишно се отказват от услугите на градския транспорт.  Парите на Столичната компания за градски транспорт се планират въз основа на годишния пробег на возилата и не вземат под внимание пътниците, които се движат в тях. 

Според Мартин Заимов метрото се строи скандално бавно (в Мадрид например за една година се строят над 20 км. релсов път и 20 станции). Знак за некомпетентното управление на Борисов е и факта, че 400 нови автомобила се регистрират всеки ден в София, а улиците и булевардите на столицата не са пригодени да поемат този трафик. Техните ремонти се планират без да има връзка нито с броя на колите в София, нито с нуждите на софиянци и още по-малко пък вземат под внимание тяхното ежедневие.  

Кандидат-кметът обясни, че в София отдавна автомобилите не са средство за придвижване, а за стоене на едно място. „Ако всичко беше така, както го представя Бойко Борисов, то софиянци днес щяха да пътуват до Младост с метро”, каза Мартин Заимов. „В моя мандат, когато линията на метрото до Люлин и Обеля бъде свързана и с крайградските железници, общинския съветник Бойко Борисов ще може да идва на работа с метро”.

Мартин Заимов демонстрира нагледно сегашния стандарт за превоз и обслужване на пътници в градския транспорт, като събра осем души от присъстващите в очертан в залата един квадратен метър. (виж снимките) „Очевидно е, че при тези стандарти градския транспорт просто не може да функционира. Той е силно занемарен, голяма част от возилата са от времето на комунизма и не са човеколюбиви”, каза още кандидат-кмета. „София е европейска и изключително красива столица, която заслужава повече. Когато имаме качествена система за обществен транспорт, уверявам ви, много от хората ще слязат от колите си и ще предпочетат градския транспорт”, продължи той. 

Той се ангажира с незабавното изграждане на възможно най-много големи паркинги в центъра на града, за каквито до момента има само идейни проекти, но нито един реално реализиран. „Дори под езерото Ариана има възможност за подземен паркинг на 2 етажа, но интересно защо Бойко Борисов не говори за това”, попита Заимов. 

Програмата за управление на София на Мартин Заимов предлага комплексно планиране както на инфраструктурата, така и на транспортната мрежа, като се отчитат нуждите на софиянци и същевременно се предложи по-ефективно управление на техните данъци.

Най-важните обещания за софиянци в нея са: 
Приоритетно развитие на метрото
Чрез ускорено строителство и планиране на нови линии
Завършване на първата метролиния до края на 2008, на втората метролиния от Надежда до Хладилника до 2011, както и ускорено строителство на трета метролиния от Княжево до Подуене и кв. Левски
 
Подобряване на качеството на масовия градски транспорт
Повишаване на стандарта на обслужване (от 8 души на кв.м. на 4 души)
Оптимизация на маршрутите
Повишаване на средната скорост на движение на 17 км./час до 2011г.
Подмяна на 50% от парка на масовия градски транспорт до края на мандата
Обвързване на субсидията с броя на пътниците
 
Улесняване на автомобилния трафик
Решаване на проблема с паркирането
Ще построя система от подземни паркинги при: пл. “Народно събрание”, пл. “Принц Александър I”, ул. “Гурко” -Орлов мост, бул. “Пенчо Славейков”, бул. “Мария Луиза” – бул. “Сливница” (общо 5000 паркоместа) и паркинги в буферните зони: до метростанции Обеля II, 3-та метростанция в Люлин, Младост IV, последна метростанция на II метродиаметър
Въвеждане на различни цени за паркинг в зависимост от отдалечеността от центъра
Стимулиране чрез цената, на паркирането, съчетано с ползване на масов градски транспорт
Ремонтиране на тротоарите в града и преустановяване на паркирането по тях
Изграждане на велосипедна мрежа от алеи с дължина поне 100 км. до края на мандата
Въвеждане на система за ползване на велосипеди под наем, подобно на тези, функциониращи в Париж и Виена
Завършване на транспортните пръстени на София и на пробивите: Каблешков, Данаил Николаев, Сребърна – Симеоновско шосе, Сахаров – Драган ЦанковКОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL