Аз обичам София

До 2 години, след като Мартин Заимов поеме кметския пост, столичани ще имат напълно възстановена и работеща Централна баня

Кандидатът за кмет на София Мартин Заимов, придружен от кандидата за общински съветник от листата на „Алианс за София” Иван Нейков, посетиха района на Централната баня в града и изложиха своята концепция за развитие на това символично за града място. 

„Сигурно Колизеумът е бил построен по-бързо, отколкото е извършен ремонтът на банята. Време е да тропнем по масата, искаме софиянци да се върнат там, където винаги са можели да бъдат”, коментира Мартин Заимов. 

„Една от причините София да бъде създадена като град са минералните извори, а ние сега живеем в абсурдната ситуация да не можем да ги използваме”, каза Иван Нейков. 

„Възможностите за финансиране на възстановяването на банята са много, но първото решение, което ще обсъди новият общински съвет е самофинансиране”, поясни Нейков. Вариантът за публично-частно партньорство обаче остава открит. Цената на билета за вход в банята е въпрос на допълнителни обсъждания, но при всички положения ще бъде съобразена с възможностите на гражданите, подчерта Мартин Заимов.

В приоритетите на сегашния кмет Бойко Борисов е отдаване на концесия на северното крило на Централна минерална баня в София за изграждане на луксозен водолечебен и СПА център. Всъщност изграждането на СПА център в Софийската баня ще обслужва интересите на малка група елитни клиенти, а не тези на гражданите на София. Досегашният модел на запазването на архитектурните паметници и в частност на един от символите на Стара София – Централна баня трябва да се промени, каза още Заимов. Той добави, че положението с обществените градски тоалетни също е фрапантно лошо и една от задачите му като кмет ще бъде да се справи с този проблем.
 

Колеги, изпращаме ви и малко полезна информация за самата баня:

"Изворът, разбирам, е каптиран през I-II в. пр.н.е. Минералната вода от този извор е проучена с химически анализ още през 1883 г. в лабораторията на Медицинския съвет в София от А. Тагартен. Последователно до 1936 г. са направени 4 химически анализа. Банята е построена през 1913 г. от архитект Петко Момчилов. Строежът продължава 6 години. Затворена е през 1987. След два неуспешни опита да бъде концесионирана през 1998 г. Столичната голяма община взима решение да превърне сградата на Централната баня в Музей на София, да изгради стъклен под над някогашния басейн в банята, под който да се вижда минералната вода".

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL