Аз обичам София

Интервю във в. Гласове: Интересът на гражданите - над всичко

в. Гласове, 12 октомври 2007

Некомпетентност или нещо друго е в основата на безобразните действия на софийската управа?- Какво значи „нещо друго"?

Мартин ЗАИМОВ, кандидат на ДСБ и СДС за кмет на София: Интересът на гражданите - над всичко
Аве ИВАНОВА


- Да започнем с баналностите - Мартин Заимов е вече кмет. Първите три неща, с които се захваща?
- На гражданите на София първите 3 приоритета са ясни -възможност за придвижване - с кола, пеша, с градския транспорт, с колело. И 4-те начина сега са невъзможни. Мръсотията във всичките й измерения -въздуха, водата, улиците - вторият проблем. И третият - несигурността. Усещането за някакви хора, които не могат да бъдат поставени в рамка - грамадни джипове, охранители, ненаказани престъпления (от градски тип, не говоря за големите престъпления). За да могат да се решат, аз идвам с 3 неща, които категорично сегашният кмет ги няма. Нито той, нито огледалната му половинка, как беше... Бригадир. Да, господин Аспарухов от тайните служби. Двамата са едно и също.
- В какъв смисъл?
- Органически са свързани. Единият поканил другия на работа... може и да са близки приятели.
- От едно котило ли?
- Котилото е ясно, то започва в 80-те години и преди това. Не искам да използвам груби думи -да ги наречем неприятна група хора. Които продължават да си мислят, че могат да управляват страната, след като тя стана напълно различна. Може би ще бъда упрекнат за следващите си думи от нашите сподвижници, но мисля, че сред нашата опозиция -ляво мислещите - също има прилични хора, които също са жертва. Парадоксално е, но те също са потиснати от... това котило, както ти го нарече, от тази група мерзавци, да я нарека, защото вече не мога да се сдържа. Така че тези хора не притежават никое от 3-те неща - знание какво и как трябва да се случи, нито могат да създават правила, още по-малко - да следят за спазването им. Второто е парадоксално, защото са с униформа. В скоби -ако отидеш днес пред кметството, ще видиш странни навеси за коли - на тротоара! Там, до базиликата „Света София"! И третото, отсъстващо у другите двама, е воля - не съм видял да прокарат нещо въпреки противоречията. Непрестанно някой му пречи на сегашния кмет - като беше в МВР, бе същото. Помним филмовата му реплика: „Ние ги хващаме, те ги пускат." Каквито и опозиции да срещаш, трябва да имаш воля да постигнеш нещо. Градът е свободна общност, която функционира по правила. Управляващата група поема отговорност за това функциониране.
- Недостатъчният бюджет ли е проблемът на проблемите?
- Току-що общината раздаде 40 милиона. Общината е пълна с пари. И начинът тя да има още повече не е само да се чакат европейските фондове и заеми. Например не е ясно какво притежава общината - всяка собственост при добро мислене и внимателно управление ще произведе богатство. Под форма. И другото е - как се харчат парите. Времето е важен елемент - забавянето изяжда повече пари. Когато нещо се прави добре и навремето по дефиниция струва по-малко.
- Некомпет- Корупция.
- Аз имам един недостатък от гледна точка да бъда лесно приет и лесно разбран. Аз действително, интимно вярвам, че доброто е над злото. И го предхожда.
- И аз вярвам.
- Тогава това отговаря на твоя въпрос.
- Не, не отговаря.
- Некомпетентността води до корупция, а не обратното.
- Те съществуват паралелно.
- Разбира се, но коренът е некомпетентността.
- Не липсата на морал?
- За мен липсата на морал е резултат. И най-неморалният да поставиш в ситуация на спазване на правила, неморалността му е блокирана.
- Ще ти прочета няколко реда - цитат, и бих искала да чуя дали описаната картина ти напомня на нещо:
1. Когато са извън властта, те са заедно, защото преследват общ интерес.
2. Щом са "вътре", започва преразпределение на ресурсите и неминуемо тръгват крамолите.
3. Търканията могат да се
уталожат чрез взаимни отстъпки, които са възможни само защото всеки ,държи" с нещо другите.
4. Обикновено общият интерес надделява, понеже е изгоден за всички. Но само временно - до следващия сблъсък на интереси.

- Не звучи толкова лошо. Може и да се погледне като лошо, но може и да се тълкува позитивно. Макиавели ли е това?
- Не мислиш ли, че описва доста точно управлението - и на града, и на държавата?
- Да, може да се каже.
- Това е картината на Аристотел за олигархията. Как ще бориш този мрак?
- Чрез прозрачност. Всичко ще се извади на светло - всеки ще носи отговорност за делата и гласа си.
- Как? Чрез какви механизми? Нека сме по-конкретни.
- Чрез правила. И контрол за спазването им.
- Медиите не са спирали да изкарват всякакви безобразия и от това не следва нищо. Проблемът не е в липсата на информация, а в липсата на последствия след разкриването на информацията. И в липсата на обективни пречки за разиграването на коня. Ти си пътувал много повече от мен -сигурно си наблюдавал редица хитрини да се ограничи корупцията. Например в Рим нарушителят на правилата за улично движение няма допир с карабинер - камери заснемат колата ти, която е в нарушение, и после по пощата си получаваш фиша за глобата - дребен пример за конкретна мярка да се лишат и нарушителят, и катаджията от възможност за разплащане.
- Рим е много хаотичен град. Сигурно има и по-евтини начини от поставяне на камери на всяко кръстовище. Онзи ден отидох до един катаджия, заговорих го - аз сега говоря с най-различни хора -и му казах: виж сега онзи черен джип как е паркирал на тротоара. Защо не отидеш и не го глобиш? Човекът ме погледна, усмихна се и веднага отиде. Хората искат да са почтени и да си вършат работата - трябва само да знаеш как да им го поискаш.
- Ако случайно не станеш кмет, то със сигурност ще бъдеш общински съветник, а може би и председател на общинския съвет. Как ще успееш с група от 10-ина човека да прокарваш идеите си?
- Мога да работя с всички. И с Бойко Борисов. Но никога няма да вляза в коалиция с него. Да работя - да, да се съюзя - не. Никога.
- На един балотаж не е ли парадоксално и неуютно някак да разчиташ на леви гласове?
- Не. Нормално е да се избира по-малката злина. Има реалности. Странно ще е за хора, които са по-политически запалени.
- Политически ангажираните?
- Не, моят политически ангажимент не може да се подлага на съмнение. Станал съм член на Демократическата партия в момента, в който тя е станала независима. И връзката ми с нея по семейна линия отива 100 и кусур години назад.
- Апропо, обръщението ти към бившия министър-председател „Ваше величество" какво значи?
- Аз не съм монархист. Режимът, наложен след 1945 г., ми е бил винаги чужд и крайно неприятен. Плебисцитът от '46-а е фалшив. От институционална гледна точка този човек е бил цар на българите. Оттук не следва нито че съм почитател, нито че съм монархист. Нещо повече, не смятам че монархията е добра форма за управление днес у нас. Но си запазвам правото да използвам тия думи, които искам.
Но да се върнем на левите. Това, че в един момент леви избиратели биха ме подкрепили. Рационално те биха видели интерес в мое лице. И това не е никак лошо.
- Биха го направили без никаква връзка с черти от левия ти бекграунд?
- В моя бекграунд няма никакви леви черти. Майка ми, примерно, беше с центристко мислене -дразнеше се много от несправедливостта, очевидно е, че един човек, живял в Швейцария, емигрант, невъзвращенец, връща се с малкия си син в комунистическа България, прави едно странно движение. Семейната принадлежност на България, съжалявам да го кажа, е над или най-малко встрани от леви и десни убеждения. При мен има 5 поколения, които по различен начин са изграждали тая държава. По едната линия имам 3-ма обесени по турско време чичовци, имам един прадядо - търговец, също убит.
- Тоест няма никакво противоречие между бекграунд и възгледи по оста ляво-дясно?
- Никакво. Благодарение на това силно усещане за лична принадлежност съм можел да изразявам личните си възгледи. Парадоксално е. Един приятел наскоро ми припомни епизод. Аз съм от хората, допринесли за събарянето на мавзолея - и съм много щастлив от това. Та този приятел ми напомни, че в 70-те години като тийнейджъри сме минавали оттам и аз необмислено съм крещял кога ще махнем това отвратително нещо оттук.
- Длъжна съм да те попитам нещо и те моля за пълна конкретност. Става дума за фирмите, с които според публикация на в. „Експрес" си свързан.
- Разбира се.
- Бил ли си съдружник с княз Кирил във фирма „Булвенчърс"?
-Не.
- „Фиконко" - съдружие с председателя на комисията по регулиране на съобщенията Георги Александров по време на царското управление?
- Днес това е еднолична моя фирма. Преди - да.
- „Хип"?
- Създадена е през1996 г. с мой много близък приятел французин - никога не е работила.
-„Парк" АД?
- Това е акционерно дружество, което се търгува на борсата и на чийто съвет съм председател.
- „Калатея" с Никита Шеваршидзе?
- Да, там беше и Сашо Божков, Митко Райков - търгувахме с цветя, фалирахме.
- Братовчед на Овчаров -Христо Овчаров, участва ли в „Калатея"?
- Не познавам такъв човек.
- Тоест ти нямаш бизнес отношения с царски юпита, червени номенклатури...?
- В „Булвенчърс" има един бивш зам.-министър на комуникациите - Николай Николов, с него сме съдружници. В някакъв момент там са инвестирали много лондонски юпита - това е преди аз да стана съдружник.
- Можем, значи, да сме спокойни, че не би внесъл в кметството обременености - икономическо-приятелски?
- Бизнес отношенията ми са изключително малобройни и никога с непочтени хора.
- Не биха субординирали кметската ти дейност?
- Това не е възможно. В икономиката е важна печалбата. В политиката - успехът. Тези неща не са несъвместими - умението да се съвместяват аз го имам. Но винаги политиката е над икономиката. Винаги. Интересът на гражданите на София е над всичко. Не просто над личния интерес, не над бизнес интереса на голяма корпорация, а над партийните интереси. Това не се харесва на всички. Но съм категоричен.
- Бидейки толкова „надпартиен", как стана така че чрез безумни партийни овъртолвания се стигна до обща листа на СДС и ДСБ?
- За да има общ кандидат на десните в София, трябва обща листа.
- Не.
- Трябва. Аз твърдя, че трябва.
- Алтернативата - ти си общ кандидат и всяка от двете партии си е със своя листа. Какво невъзможно има?
- Аз съм от Демократическата партия - няма логика. Не може да има две листи, когато аз съм бил поканен от 2 отговорни политически формации и ми е било обещано, че ще бъда кандидат на една обща листа. Не може да има 2 листи и аз не го приех.
- Истина ли е, че си щял да оттеглиш кандидатурата си, ако не се разпише обща листа?
- Категорично е истина.
- Имаш ли спомен как се учреди ДСБ?
- Бегъл.
- А защо се разцепи СДС?
- Знам защо са се разделили. Мога да си представя защо се е случило.
- Какво е отношението ти към модела „Софиянски"?
- Не съм много наясно какво значи това. Знам, че градът не се управлява добре.
- А знаеш ли, че двама от кандидатите в твоята листа - Стефан Иванов и Борислав Бориславов, бяха нарицателни и олицетворители на модела „Софиянски - Антоан Николов"?
- Това е въпрос към човек, който се възприема като обединител на дясното. Аз не съм. И имам определени критерии за това какво един кандидат-кмет на десните в София трябва да бъде.
- Не ми отговаряш.
- Това, което ме питаш, е отговорност на партиите - не моя. Това се опитвам да ти кажа.
- Не. В мига, в който ти казваш: „Или обща листа, или без мен", и продължаваш да си убеден в правотата си - ти поемаш отговорността за тази обща листа.
- Да, поемам я.
- А тази обща листа удря не нещо друго, а моралната база, причината за съществуване на ДСБ. Нещо повече - разкрива това съществуване като симулация, фалш, лъжа. Забрави ГЛАСОВЕ, Явор Дачков, мен. Говоря за десните, които, отвратени, се разграничиха от извратилото се клиентелистко СДС.
- Знам всичко това и е вярно. Но имаме конкретна цел. И това е да подобрим този град. Не сега. А следващите 4 години. Хората, които са били избрани от тези партии да се кандидатират - приемам, че всеки от тях е отговорен човек. Приемам също, че партиите са отговорни. Оттам тръгваме.
- Тоест ти не отговаряш за морала на бъдещия съветник Стефан Иванов?
- Как мога да бъда отговорен за морала на някой друг? Мога да отговарям, че ние сме екип, който ще свърши някаква работа. Мога да отговарям за едни правила, които няма да допуснат неморално поведение. Аз не познавам дори добре всички хора в тая листа. Пак казвам - аз не съм обединител, аз не съм лидер на тая листа.
- Не става дума за обединител. Става дума за морален гарант на тези хора в качеството им не на съпрузи, а на общински управници.
- Разбира се, че съм морален гарант. Щом се направят правила и някой не ги спазва, той ще бъде отстрелян. Смачкан.
- Как?
- Не се съмнявай, че ще намеря начин.
- Извинявай, но веднага се сещам за „негово величество", който обеща, че щом някой от неговите се компрометира, ще бъде отстранен. Видя се...
- Не ме сравнявай с царя!
- Сравнявам еднаквата липса на механизми за това и фактическата неосъществимост на подобни закани.
- Аз ще ги намеря механизмите!
- Да отстраниш някого?
- Защо да отстранявам? Няма да бъде в моя екип. Това е съвсем различно.
- Аха.
- Има правила, има прозрачност, има воля да се случи нещо. Ако някой в моя екип се държи зле - той излиза от моя екип.
- Само че си остава общински съветник. И твоята група става още по-мъничка.
- Бога ми, стига с тия цифри! Престанете с тая аритметика! Това е безсмислена аритметика... Нека да ти кажа какво ми каза преди години господин Стефан Савов. Отидох преди години в Народното събрание и го питам как е възможно подобно безхаберие, какво правят... И той ме запита: колко мислиш са хората тук, които са загрижени, които разбират и които си гледат работата? Аз казах, че едва ли са болшинство, може би 30%. Той каза - няма и десет процента. Ето - един изключителен човек, който направи много неща. Въпреки всичко. И аз твърдя, че могат да се направят много неща с общинския съвет от 61 човека въпреки различните интереси. Защото интересите на хората в този град са над всичко. И е достатъчно това да се покаже, да се илюстрира, да се обясни как да стане и няма кой да се съпротиви.
- Разбрах. Нещо пo-горе остана неуточнено. Говорейки за наранените бази на десните хора у нас, ти каза - имаме цел. И ти значи си следовник на Макиавели и тезата за целта, оправдаваща средствата?
- Целите са различни, средствата - също. За мен целта никога не оправдава средствата. Базово. Очевидно обаче в публичното управление се правят компромиси - никога не може всички да са доволни.
- Значи индивидуалният па праг на компромисност не е нарушен от тази листа?
- Не, не е. Ако беше разрушен-нямаше да съм тук.
- Искаш ли да се хванем на бас, че освен екзистенциалното харакири, което си направи ДСБ чрез тая листа, тя няма да доведе и до количествен резултат? Тоест твърдя, че ти те вземеш повече гласове, отколкото общата листа. Защото и в СДС, сигурна съм, почтените хора са болни от тези имена В листата. Да се обзаложим ли?
- Няма да се обзаложа. Допускам, че моите гласове ще бъдат повече.
- Помня как при Асен Григоров ти на няколко пъти подчерта: „Нямам против присъствието на Иван Нейков в листата. Направи го със същата настойчивост, с която друг път повтаряше „Коритаров, Коритаров, Коритаров" (поздравления за начина, по който го извади от равновесие до степен сам да огласи решение на ДСБ за бойкот на предаването му, което решение си знаеха само те помежду си) -стана ясно, че срещу другите спрягани имаш против. И след 2 седмици...
- Жертви сме на манипулация. Дори и в чувството си за болезненост. Някой най-сетне трябва да го разбере. Манипулират ни. В момента, в който общината е управлявана очевидно зле, всеки член на този 61-членен съвет, дори когато гласува против, носи някаква отговорност. И тук е въпрос на степенуване. Не на черно и бяло. Иван Нейков го познавам отдавна и затова споменах името му. Има хора в листата, които и сега не познавам. Аз съм гласувал доверие на две партии - в лицето на г-и Юруков и в лицето на г-н Костов. Сега ми се Вменяват права и отговорности, които не съм имал и искал - обединител, лидер и т.н. Но аз искам да бъда кмет на София. И очаквам от моя екип да работи добре и със същата убеденост като мен. Това не е куха фраза. Говоря, което мисля. Искам да запазя своето мислене, цялостност и интегритет. Това е слабост, но може да бъде и сила.
- Би трябвало да бъде.
- В един по-добър свят.
- Ти си боец?
- Съмняваш ли се?
- Това ли е твоята битка?
- Днес това ми е битката. Имам 4 години пред мен, за да покажа, че нещо може да се направи като хората.


Вестник Гласове, 12.10.2007г.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL