Аз обичам София

Текст, Видео и коментари на дебата между Мартин Заимов и Бойко Борисов по НоваТВ

10 октомври, Нова телевизия
водещ Георги Коритаров
www.ntv.bg
На 10 октомври се проведе първият пряк диспут между кандидата за столичен кмет на десния „Алианс за София” Мартин Заимов и кандидата на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Диспутът бе предизвикан от г-н Заимов, след като г-н Борисов се опита да оспори становището му, че парите на Столична община се управляват катастрофално. Темата на разговора трябваше да е за общинските финанси. Във вторник, 9 октомври, от Нова телевизия бяха представени и нови теми, които трябваше да бъдат разгледани по време на дебата  в следния ред: бюджет, инфраструктура, проблеми с отпадъците, политически въпроси.


Водещ: София е едно ключово място, не просто защото е столица на страната, а и защото е емблематична с големия политически залог и с натрупаните експертни проблеми. Затова ви предлагам да започнем с въпроса за това важна ли е политическата отговорност и политическият кредит на доверие, който стои зад кмета или бъдещия кмет на София. Предлагам да започнем с вас, г-н Заимов.

Мартин Заимов: Разбира се. Основното нещо е доверието на софиянци. Това е политическият кредит на доверие. В момента, в който голям брой граждани гласуват за кмета, той е натоварен с големи отговорности.

Водещ: Има ли нужда от по-конкретизирана партийна отговорност, която да стои като ресурс за бъдещия кмет?

Мартин Заимов: Не е задължително.

Водещ: Важна ли е политическата отговорност, г-н Борисов?

Бойко Борисов: Аз мисля, че съм на противното мнение, защото вече година и половина изпитах точно вариантът, за който г-н Заимов говори. Макар че, мажоритарно като кмет победих 70 на 30. начинът, по който конструирана системата в момента не позволява ако нямаш мощна политическа подкрепа да реализираш стратегически цели.

Водещ: Важно ли е да има ясна партийна подкрепа и ресурс?

Бойко Борисов: Ако беше обърнат центърът на тежестта, с една дума кметът след като е избран мажоритарно или както Заимов каза даден му е вотът на народа да му дадат и правата да ръководи. Тогава да, абсолютно верно е това, което той каза. Но в случая, когато имаш общински съвет, който приема всички важни решения, налага ги, отменя или съответно в зависимост от това какви решения се вземат в Общинския съвет, включително и управлението на общинските фирми, на икономиката на града, то тогава политическата подкрепа просто е изключително важна. Тя е задължителна, без нея не може.

Водещ: Което в случая означава и партийна подкрепа каро ясен знак.

Бойко Борисов: И политика, и партия е едно и също в случая.

Мартин Заимов: Нали мога и аз да кажа нещо?

Водещ: Разбира се, да.

Мартин Заимов: Не съм съгласен в никакъв случай. Управлението на София е в ръцете на кмета и неговата администрация. Общинският съвет, каквото и да се каже за него, се състои от 61 човека. Те са известни както сега. Ще бъдат съвсем ясно известни и след изборите. Всяка една партия, представена вътре е поела отговорности към софиянци по един или друг начин. Работата на Общинския съвет се свежда до грубо казано едно заседание на седмица, може и по-рядко. Цялата работа се отхвърля и се извършва от кмета и неговата администрация. А по отношение на политическата подкрепа аз не я подценявам, но тя в моя случай е напълно очевидна. Има стотици хиляди софиянци, които са десни и които без да се замислят ще припознаят мен.

Водещ: Ако мога да продължа тази тема за още няколко кратки минути. Проблем ли е за вас, че вие сте кандидатиран от СДС и ДСБ, в същото време сте член на Демократическата партия, която обаче е издигнала друг кандидат за кмет?

Мартин Заимов: Очевидно не. След като съм печеливш кандидат, явно, че не е проблем.

Водещ: А кой ще ви даде политически кредит на доверие - СДС и ДСБ, които ви издигат или Демократическата партия, чиито член сте и която има друг кандидат?

Мартин Заимов: Уверявам ви, Демократическата партия от известен брой години се е капсулирала. Аз ви уверявам, че многото членове на тази партия в София ще ме подкрепят мен.

Водещ: Защо не я напуснахте, след като сте издигнат за кандидат от други партии?

Мартин Заимов: Аз не съм човек, който променя своята политическа принадлежност. Избрал съм тази партия през 1994 година, когато тя стана напълно независима. Имам дълга история с тази партия по семейна линия и нямам никаква причина да напусна тази партия, когато и да било в бъдеще.

Водещ: Г-н Борисов, вас притеснява ли ви, че ГЕРБ е извънпарламентарна партия?

Бойко Борисов: Тя е извънпарламентарна в България, но е представена в Брюксел в по-големия парламент, така че това не ме притеснява, още повече, че предстоят избори за парламент, където аз съм убеден, че ГЕРБ ще се представи много добре. Но все пак искам да обърна още веднъж внимание, че колкото и да е един силен мажоритарен играч кмет, без да има 31 съветници в Общинския съвет, повтарям всички общински предприятия се ръководят по квотен принцип от Общинския съвет. Те назначават бордовете на директорите и изпълнителните директори, така че ако г-н Заимов е кмет, много добре ще знае, че те дори няма и да дойдат ако пожелаят на среща, на която ги покани. И няма никакъв инструмент и лост, с който да ги принудиш това да го направят. Защото нито ги назначаваш, нито ги уволняваш.

Мартин Заимов: Г-н Коритаров?

Водещ: Разбира се, да.
Мартин Заимов: Г-н Лилков, който е ...

Водещ: Вили Лилков.

Мартин Заимов: Вили Лилков, който е веднага след мен и е внесъл и предложил наредба за промени на тези дружества и тя е приета от Общинския съвет. И вътре съвсем ясно е казано, че ръководствата на общинските дружества отсега нататък, това наскоро се е случило, отсега нататък ще се избират на база на техния професионализъм. И аз съм абсолютно сигурен, че това така ще стане. Няма шанс никой от нас да има мнозинство в Общинския съвет. Съвсем излишно е да си мислим, че ще имаме някакво голямо мнозинство в Общинския съвет. Правилното поведение е да имаме много добри работещи отношения с всяка една група. За мен лично би било трудно с “Атака”, казвам го веднага, но съм сигурен, че ще мога да говоря с тях.

Водещ: Това, което казва г-н Заимов има много логика, защото реалистичното е да има пъстър съвет.

Бойко Борисов: Той каза наскоро. Предполагам, че критиките, които ще отправя към мен касаят близо година и половина, две назад. Така че, нека не забравяме, че с идването ми на кмет аз вложих много усилия благодарение на част от хората, които са в неговата листа и моите усилия успяхме да намалим с 50% членовете на бордовете, на партийните бордове на общинските фирми. До там ни стигнаха усилията. Аз съм убеден, че в следващия общински съвет ГЕРБ ще има най-много съветници. Ние ще направим всичко възможно, ще водим диалог с всички. Надявам се тогава да отшумят изборите и да станем нормални хора пак. И всички общински предприятия, тези, които са на загуба да се пуснат за приватизация, а тези, които не са, да се направят в общински предприятия. Защото сега са в акционерни дружества и кметът не може да ги ръководи тях. Ако станат общински предприятия, да речем “Озеленяване”, “Екоравновесие” и останалите, то кметът ще може да ги управлява директно. Това е много важно. Тогава пускаме конкурси и съответно изпълнителните директори минават на конкурс. Който е най-добрият мениджър и специалист става ръководител. Така че в следващите четири години аз съм спокоен за София, защото това ще го наложим. За тези година и половина успяхме да ги намалим с 50%. Това са фактите.

Водещ: Добре, да преминем към една от темите, които така провокираха интересът към подобен дебат. Между вас бяха разменени задочно послания или реплики, така да го нарека в малко по-остра форма, за да провокирам и към сблъсък при дискусията, свързани с парите на София и затова избрахме да спрем внимание върху темата за бюджета и финансите на столичния град. На какво бе построена вашата критична теза, г-н Заимов, в оценката ви затова, че не парите са малко, а че се използват нерационално?
Мартин Заимов: Финансите на общината, както и други области днес се управляват много зле. Много зле. При финансите това е съвсем очевидно. Парите, които днес има в София са много повече откогато и да било в последните години. И не се усеща видима промяна. Тоест никой от нас не е усетил подобрение нито в градския транспорт, нито в движението по пътищата, нито в мръсотията, с която сме заобиколени. И всяка една критика към тези неща, се оправдава с липсата на пари. И не е вярно, че няма пари. Трябва да се спре с тази заблуда. Пари има и то има много, много пари – стотици милиони.

Водещ: Така ли е наистина?

Бойко Борисов: Г-н Заимов каза две биещи се тези. Че в момента в София има повече пари, отколкото когато и да било. Това може да се случи само ако общината управлява финансите й така, че да е довела до повече приходи. Веднъж. Втори път...

Водещ: Което е комплимент своеобразен.

Бойко Борисов: Разбира се, че е комплимент за нас. Втори път, дори представители на неговата партия, в лицето на общинския съвет Тошко Добрев, е заявявал пред Общинския съвет лично, това е хубаво, че всички наши заседания са записани и ги има като коментар, така че не може да се спори както с Бриго вчера. Самият той каза, че поне милиард и половина евро са необходими на София, за да се придобие що годе европейски вид. Знаете, че ние в момента имаме към 692 млн. лева бюджет, който е, в него влиза всичко и заплати и на лекари, учители, за ремонти. За капиталови ремонти държавата ни е дала 5 милиона за тази година. Така че преизпълнението на бюджета в момента с 41 милиона идва от нашите приходи, които сме донесли в хазната на общината, благодарение на по-добрата работа на администрацията. И най-големият приход това е от скандалния общински съвет, за който се карахме, извинявахме след това, но дето се вика, на третия път гласувахме завишението на таксите за строителните разрешения. Благодарение на тях тази година, а знаете, че това се дължи изключително на решение мое над 40 милиона лева. Освен това...

Водещ: Да, кажете...

Мартин Заимов: Типично е за българските политици и очевидно г-н Борисов го е прихванал това нещо – да се качват на чужд влак.

Водещ: Чужд влак?

Мартин Заимов: Чуждият влак е труда на българите за страната, труда на софиянци по отношение на бюджета. Основната причина да се увеличи бюджетът в никакъв случай не е доброто управление. Основната причина е изключително бързото забогатяване на София и на софиянци. Високите такси, високите местни данъци също. Това е източникът, те са високи за цялата страна. Има многобройни общини в България, десетки общини, които подобно на София днес имат много пари. Просто София е най-богатият град и с порядъци. Така че парите идват от труда на хората…

Бойко Борисов: Само да вметна, че …

Мартин Заимов: А пък за Тошко Добрев, това, че някой е член на моята партия, не променя стойността на партията. Той е един изключително некомпетентен човек, не искам да казвам по-тежки думи. Дълги години беше шеф на “Софийски имоти”. Да се цитира Тошко Добрев е меко казано цинично.

Водещ: Той е бил общински съветник.

Бойко Борисов: Той е.

Водещ: Да, наистина е.

Мартин Заимов: Имало е много общински съветници и днес сигурно има, които не работят в интерес на гражданите на София. Но да се прави връзка между г-н Добрев, които дори не знам дали съм виждал в живота си при мен…

Бойко Борисов: Аз не направих никаква връзка, просто цитирах човек от Демократическата партия. Само искам…

Водещ: Да, разбира се.

Бойко Борисов: … на зрителите да кажа, че местните данъци и такси във всички градове в България се определят от държавата. Дали са високи или ниски, те са определени от държавата, а ние много настояваме и се надявам от 1 януари 2008 година местните данъци и такси ще се определят от общините. Освен това ние свалихме от 2,32 на два промила таксата за боклук. Освен това 22 милиона даваме за детските градини ние, като община, за да дотираме децата на гражданите на София. А от таксита за детските градини събираме осем милиона. Същото е дотирането на градския транспорт, същото е дотирането на “Егида”, за да охраняваме училищата и детските градини. Това всичко го плащат софиянци. Но за да не се спекулира с това, нека, много е важно да се знае – София е един изключително работещ град и това, което ме притеснява, а и преди малко слушах отвън в коридора проф. Драганов, че всички разчети се правят за милион и триста, милион и четиристотин хиляди, а той мина два милиона. И няма национална стратегия как да се спре притока на хората на изключително бедните региони на България към София, където няма безработица, където по улицата да вървиш ще си намериш стотинки днес. И това е голям проблем в следващите години. Но ще се върнем, предполагам ще говорим по този въпрос.

Водещ: Да.

Бойко Борисов: Приходите на общината са добри и аз съжалявам, но, г-н Коританов, според мен е хубаво да се върнем пак на политическата отговорност, за да можем да продължим по-лесно напред. Аз когато станах кмет направих нещо, което надали друг би го направил. Предшественикът на г-н Заимов, с които са били заедно и зам.-министри в кабинета Софиянски, г-н Герджиков беше основен опонент мой на предишните избори, за да има приемственост именно във финансите, за да не се разклати по никакъв начин общината, сега не знам, ако и от него се отречете, можете да го кажете, г-н Заимов, но аз именно затова го запазих заместник-кмет по финанси и бюджет. С хората, които са в неговите листи, като се започне от г-н Нейков от Бюджетната комисия, до Владо Кисьов, всяка стотинка, всеки лев, всяко перо е минавало на комисии и след това след тридневен семинар, на който всичко това е… Кметът дава рамката, а Общинският съвет се намесва до стотинките дали да отидат за гробищен парк или да отидат за асфалт.

Водещ: Добре, нека да включим г-н Заимов, така и за баланс.

Мартин Заимов: Именно това, което г-н Борисов казва е проблемът, защото очевидно много сериозно ви подвеждат. Започвайки от Герджиков. Аз нямам никаква причина да се отричам от него, защото никога не съм имал нищо общо. Това, че сме били заместник-министри в продължение на три години…

Бойко Борисов: Беше кандидат на СДС, това исках да кажа аз, съжалявам.

Водещ: А какво е подвеждането, това е важно.

Мартин Заимов: Ще кажа, аз на ваше място един толкова неумел човек, никога не би ми хрумнало той да осигури приемствеността. На ум не би ми дошло. Това, че е от СДС няма никакво значение. СДС, ДСБ, ГЕРБ, които да е, ако не може да работи – аут.

Водещ: А защо да е неумел?

Мартин Заимов: Герджиков нищо не разбира от тази работа, ама нищичко. Вие споменахте, ще кажа за това…

Бойко Борисов: А Иван Нейков?

Мартин Заимов: Иван Нейков е действително един компетентен човек, без съмнение.

Бойко Борисов: Той е шеф на Бюджетната комисия.

Мартин Заимов: Г-н Нейков не е член на СДС. Т.е. аз не виждам въобще връзка между Герджиков и Нейков.

Бойко Борисов: От групата, шеф на Бюджетната комисия.

Мартин Заимов: Същите трудности, които вие имате като кмет, абсолютно същите трудности ги има и всеки един общински съветник. Казвам ви го предварително, вие вероятно ще бъдете общински съветник и казвам ви, че трудността никак не е по-проста.

Бойко Борисов: Кой какъв ще бъде ще кажат накрая избирателите.

Мартин Заимов: Така е, но аз мисля, че има голяма вероятност. Искам само две неща да добавя по повод на “Егида” и на детските градини. “Егида” – това, че се дотира е един пример за абсолютно скандално управление на едно дружество. “Егида” се разпорежда с всички подлези в София. Тя има, ако не се лъжа 750 магазинчета и магазини, които е отдала под наем. За мен поне е напълно неразбираемо, че тя трябва да се дотира. Вие сам казахте, тези фирми, които не се управляват добре и са губещи, ще се приватизират. Да я приватизираме?

Водещ: Мога ли да ви върна…

Мартин Заимов: Само да кажа за детските градини.

Водещ: Да, разбира се.

Мартин Заимов: Защото не са само детските градини, това са и училищата. Г-жа Фандъкова, ако ще си говорим…

Бойко Борисов: Училищата не ги дотираме. Говоря за таксите за децата.

Мартин Заимов: Съгласен съм, но това, че не се дотират училищата е не само огромна грешка. Според мен е престъпление към българските учители от същия порядък, което е престъпление на българското правителство. Ама истинско престъпление, отношението към учителите в държавата, отношението към учителите в София за мен е престъпление. Не може българският учител да бъде третиран по начина, по които ги третират.

Бойко Борисов: Безспорно е така.

Мартин Заимов: Детските градини, общината твърди днес, че трябват 20 детски градини. Аз казвам, че трябват 60. Защото никой не е отчел увеличената раждаемост.

Бойко Борисов: Напротив, увеличена е и знаем по колко, тази година 1200 места сме направили, плюс ясли, и следващите две години по хиляда на година. Толкова е бюджетът, толкова са възможностите към днешна дата. Но аз искам, за да мога да продължа разговора, да знам в каква посока е… Г-н Заимов като е кандидат един единствен въпрос имам. И преди това му давам отговора. Аз като кандидат на ГЕРБ нося всякаква отговорност за това, което правя и за партията, и за групата съветници, и за мен самия. Като кандидат на СДС и ДСБ той поема ли политическа отговорност и за действията си и съответно, че групата на неговата партия ще го слуша или ще изпълнява това, което той иска да се случи като негова стратегия? И след като е кандидат на тях и примерно се отрече от предишния кандидат, много ми е интересно да знам за тези четири години управление на СДС, защото той е започнал когато са били заедно още с Иван Костов, за него някой ще поеме ли отговорност? Дали е добро, дали е лошо и да му направи с една дума коментар – добро, лошо, хубаво, каквото искаш. За да знаем в какви рамки да се движим.

Водещ: Добре, да, може да отговори г-н Заимов.

Мартин Заимов: Първо казвам, че предишният кандидат на десницата в София не беше Герджиков, а беше г-н Гаврийски.

Водещ: Г-н Гаврийски беше кандидат на Демократи за силна България.

Мартин Заимов: На десницата кандидатът е г-н Гаврийски.

Водещ: Не, той беше на ДСБ.

Мартин Заимов: Това нещо се вижда по резултатите от изборите. Трети беше г-н Гаврийски. Г-н Герджиков беше някъде невидим накрая. Ваденето на странни хора за кандидатури на партии не се случва за пръв път.

Водещ: Извинете, може ли да репликирам. Това означава ли, че СДС не е било част от десницата, тъй като той издигна г-н Минко Герджиков?

Мартин Заимов: Ще се опитам да ви обясня това, което искам да кажа. Десница, левица, една партия, друга партия се определя от избирателите, не се определя от политиците. Избирателите решават кой е десет и кой е ляв.

Бойко Борисов: Значи безусловно съм десният кандидат, защото ги бих, Татяна Дончева, 70 на 30.

Мартин Заимов: Но вие сте много популярен кандидат. Това не значи, че десницата в София гладува за вас. Само да…

Водещ: Да, разбира се.

Бойко Борисов: Така излиза, че десницата е гласувала за Татяна Дончева, а левицата за мен. Така ли?

Мартин Заимов: На балотажа ли?

Бойко Борисов: И на балотажа и на първия тур.

Мартин Заимов: На балотажа има социологически проучвания, може да са се разделили. Има хора в десницата, които не могат да гласуват за Татяна Дончева, биха могли да гласуват за вас. Това се случва, същото нещо се случи във Франция, когато се появи Льо Пен, цялата левица…

Бойко Борисов: Пак бяха трети, четвърти, пети…

Водещ: Чакайте, момент, нека да внесем малко ред. Това означава, че ако…

Мартин Заимов: Ще позволите ли…

Водещ: Разбира се, само след секунда. Думите на г-н Заимов означават, че изборният резултат в София ще удостовери кой е десен и кой е ляв. Ако тезата ви за това, че Гаврийски е бил десният кандидат, защото беше трети, струва ми се, на предишните избори, сработи като логика и на тези избори, то този, ако спечели човек, които се самоопределя като десен, значи той е символът на десницата в София. Така ли излиза?

Мартин Заимов: В избора между г-н Борисов и между г-н Заимов…

Водещ: Говорим за крайния резултат. Този, които спечели накрая в София и ако победителят не е кандидатът на левицата, той ли ще бъде символа на десницата?

Мартин Заимов: Крайният резултат ще се реши в спор между г-н Борисов и г-н Заимов, крайният резултат ще се реши между популярния кандидат и десния кандидат. Това е моят отговор.

Водещ: Това е една хипотеза.

Мартин Заимов: Не, това е моят отговор.

Водещ: Но да допуснем хипотеза, че има кандидат на левицата и друг кандидат, да не го конкретизираме, означава ли, че ако не спечели кандидатът на левицата, другият кандидат е вече символа на новата десница?

Мартин Заимов: Хипотезата, която вие наричате хипотеза, сега вече е хипотеза. Значи ако има ляв кандидат и един от нас двамата, отговорът е същия. Спорът е между левия кандидат и популярния кандидат или ако съм аз, което е най-малко вероятно, да бъде срещу левия кандидат, това бих казал, че е невъзможно. Тогава би било между левия и десния. Но нали мога да отговаря на въпроса за отговорността.

Водещ: Разбира се, че може, по добре за него да отговорите.

Мартин Заимов: Г-н Борисов, отговарям директно – поемам отговорност за хората и за екипа, които работят в него. Не само хората в листата, всички кметове, които са излъчени от десницата, поемам отговорност за тях. И ще ги премахна, ще ги премахна…

Водещ: В какъв …

Мартин Заимов: По много прост начин.

Водещ: Защо ще ги премахвате. Ако не работят?

Мартин Заимов: Ако не работят добре, защото това беше контекста на въпроса. Двете партии имат отговорни лидери, един от тях е г-н Юруков, другият е необичаният от вас – г-н Костов.

Бойко Борисов: Напротив, нямам спор с него.

Мартин Заимов: Добре, но те и двамата съвсем ясно са водачи на тези две партии. В случая, в който който и да било от местните кметове на отделните общини, който и да било от листата не защитава интересите на гражданите, първо ще го демонстрирам съвсем ясно, веднага ще го демонстрирам.

Бойко Борисов: Как, като те сега са избрани мажоритарно, как ще го махнеш, народът ги избира?

Мартин Заимов: Не, аз имах няколко… Ние се движим с тях, както и вие, нали така.

Бойко Борисов: Да…

Мартин Заимов: Аз някои от тези хора дори не ги познавам, аз съм отскоро в това нещо. Срещаме се с избиратели и много избиратели задават същия въпрос. Гледам човека в очите и му казвам: ако не се държиш прилично, ако не защитаваш интересите на тези хора, които са тук, си отиваш и ще намеря начин да си отидеш.

Водещ: А има ли законов…

Мартин Заимов: И човекът ми казва: да, да, разбира се.

Водещ: Има ли законова основа да се случи това, да отстраните някого. 2001 година г-н Сакскобургготски пое ангажимент също да оттегли от политиката хора, които не изпълняват програмата и моралните ценности на движението, но Конституцията не позволи това. Има ли възможност ми е въпросът да търсите такава пряка отговорност от хора, които не работят добре?

Мартин Заимов: Първо бих ви помолил да не ме сравнявате със Симеон.

Водещ: Аз не ви сравнявам лично, а сравнявам ситуации.

Мартин Заимов: Не, директно сравнение е. той има едни умения, аз имам съвсем други умения. Второ, по същество…

Водещ: Това са ситуации.

Мартин Заимов: По същество. Именно отговорът на този въпрос е отговорът на разликата между политика и право. Има много голяма разлика. Политическата отговорно не се носи и не се нуждае от законова. Това е разликата.

Водещ: Значи говорите за политическа отговорност.

Мартин Заимов: Това беше въпросът. Поемам политическа отговорност. Разбира се, това е ключов ангажимент към гражданите на София.

Бойко Борисов: Знаете ли колко районни кмета и заместник-кметове имаше през тези четири години от СДС и ДСБ?

Мартин Заимов: Същият въпрос, както и примера с г-н Тошко Добрев. Защо Демократическата партия не се е справила с един очевидно некомпетентен човек или да не кажа по-лошо нещо за него, това е действително политическа отговорност на Демократическата партия.

Бойко Борисов: Защото за това мога да бъда атакуем, просто ще го кажа само, че е важно, че е важно. Слушайки г-н Заимов се връщам две години назад, истински се радвам, че явно е много чист човек, това е хубаво. Но явно дори си и наивен, казвам го в най-добрия смисъл на думата. Защото в момента районните кметове ще бъдат избрани мажоритарно и в момента, в който бъдат узаконени, няма никаква възможност по никакъв начин, ако ще да открадне луната, да се махне. Намеренията са прекрасни, аз съм ги накарал да ми подпишат обществен договор, декларация, че ще го направят. Няма инструмент, това искаше да кажа Коритаров, и ако ние в паралелната се съумеем да ги накараме да го направят това нещо… Само да кажа, СДС заедно с ДСБ и Демократическата партия, сиреч десницата, за която говор г-н Заимов, имат общо 11 районни кметове за тези четири години, които са минали, и 22 заместник-кмета. Връщам се, начинът, по които са управлявани общинските фирми. Казвам го с, повтарям, добри намерения, защото ако станеш кмет същите проблеми ще ти се стоварят на главата. Затова го казвам, не като оправдание. Ще зачета само тези, които са,Пазари “Изток”… За да не допуснеш грешка след това да ме питаш за тези работи. Пазари “Изток” са на СДС, Пазари “Запад” пак са на СДС. Говоря СДС, ДСБ, Демократическа партия. Столичния медицински холдинг. Те се управляват от общинските съветници, които са излъчили хората в бордовете на тези общински предприятия. “Лозана”, “Паркинги и гаражи”, знаеш ли какви проблеми, извинявай, че на ти започнах. Знаете ли какви проблеми създават последните три месеца “Паркинги и гаражи”, нарочно ходят и слагат скоби на колите, защото като отидеш и си видиш скоба на колата, псуваш Борисов.

Водещ: И на мен ми сложиха.

Мартин Заимов: И на мен.

Бойко Борисов: Нали, точно, те ги подбират хората дори. Но ръководството му е на СДС. Още няколко са важни. “Столичният автотранспорт”, понеже казахте дали е хубав или е лош, той се ръководи от СДС. “Трамкар” – СДС. “Озеленяване” – СДС. “Софийски имоти” – Демократическата партия и СДС. “Егида” – София от Демократическата партия.

Водещ: Нека да …

Бойко Борисов: ...и дори стигнаха до там, че шефът на “Егида” не желае да дойде при мене и аз изпратих, Цветан ми беше още заместник-кмет с полиция да им спра строеж.

Водещ: Г-н Заимов също извади документи от своята папка.

Бойко Борисов: Това не е документ това е само просто показвам това са квотните принципи.

Мартин Заимов: И аз ще извадя.

Водещ: Документ звучи по-тежко и по-отговорно затова нека да ги наречем документи.

Мартин Заимов: Веднага казвам. Това, което г-н Борисов каза е скандално. Не може тези фирми да са на партия, не може да бъдат на партия. Има достатъчно общински съветници в Общинския съвет, които също ще се опълчат на това нещо. Сигурен съм.

Бойко Борисов: Тъй като това не е явен документ, в смисъл не може, това е от тях взето. Аз мога да го дам. Като отидеш там да ги питаш Костов и Юруков вярно ли е и Праматарски и дали е така или не е.

Мартин Заимов: С Праматарски не съм говорил на тази тема. Той ще трябва да дойде при мен да си говори с мене, но.

Бойко Борисов: Окей. Давам ти ги най-приятелски да ги провериш дали е така или не е.

Мартин Заимов: Те са публично. Те са в пресата били. Защо не е решено, действително отговорността е по-скоро на общинския съвет, но аз тук искам да покажа това.

Бойко Борисов: Там са проф. Миланов, преди това ССД, всичките са ...

Мартин Заимов: Всеки носи лична отговорност.

Бойко Борисов: Да де, но аз, обещал съм да не те прекъсвам, затова...

Водещ: Да, заповядайте.

Мартин Заимов: Мерси. Значи ето едно чисто техническо административно решение, не знам дали гражданите, зрителите по-точно, могат да видят.

Водещ: Ами нека да, може би. О, много е дребно това ...

Мартин Заимов: Г-н Борисов знаете какво е това, нали.

Бойко Борисов: Много е ситно.

Мартин Заимов: ... знаете какво е? Ето това можете да го предадете. Това е организацията на Столична община, а тези неща тук...

Бойко Борисов: Структурата предполагам.

Мартин Заимов: Да. А тези неща са организациите на всяко едно местно кметство. Значи първо по отношение на общинските фирми, те се следят контролират и потенциално санкционират от общината и от звена в тази сложна и не добре направена структура, от звена в общината, които са същите звена или подобни на тези, които контролират “Софийска вода”, фирмите за извозване на боклука. Те не си вършат работата. Не е въпросът шефът на “Егида” да дойде при вас. Въпросът е служителите на общината да покажат с големи детайли в какво “Егида” не си върши работата. Има този господин, даже не му знам името, вие казвате, че е от Демократическа партия. Не го знам как се казва, ако не си върши работата той ...

Бойко Борисов: От Пловдив е докаран в София.

Мартин Заимов: Каква му е компетентността, защо е там? Аз не вярвам, че е много сложно, нали тук само да кажа, че...

Водещ: Да видят нашите зрители.

Мартин Заимов: Ако до това нещо трябва да се наредят 24 такива неща, за да се разбере колко грешно е направена общината. 24, те са...

Водещ: Като структура на работа.

Мартин Заимов: Да.

Бойко Борисов: Ама 11 от тях, това исках да ти кажа, са хората, за които ти каза, че носиш отговорност.

Мартин Заимов: Да, аз обаче това, което аз се опитвам да кажа...

Бойко Борисов: И на 22 са заместници.
Мартин Заимов: Ама аз за това казвам, че е лесно да носят тази конкретно отговорност, защото знам как да се организира всичко това.

Бойко Борисов: А защо не е организирано тези 4 години, предишните 4 години, когато и Костов и СДС са били на власт?

Мартин Заимов: Г-н Борисов това нещо е въпрос на няколко месеца.

Водещ: Чакайте обаче.

Мартин Заимов: Той ... защо вие не сте го организирал последните две години.

Водещ: Нещо трябва да изясним.

Мартин Заимов: Това нещо се прави по един качествен начин и тези хора лъсват. Ама лъсват.

Бойко Борисов: Как ще го направя като районните кметове се избират по квотен принцип от Общинския съвет и се назначават от тях. Каквато и структура да направиш не можеш да промениш районен кмет.

Мартин Заимов: Той, напротив, структурата е водеща. В момента, в който имате добра структура...

Бойко Борисов: Можеш да направиш 25 кметства или 22, това ли искаш да ми кажеш?

Водещ: Стандарт към разговора.

Мартин Заимов: Предпочитам да свърша, за да обясня какво имам в предвид.

Водещ: Да свършите този....

Мартин Заимов: Само една дума.

Водещ: Да, разбира се.

Мартин Заимов: Две изречения.

Водещ: Ама моля ви се, и четири.

Мартин Заимов: Една структура, същото нещо ми се е случвало. Все пак аз шест години съм бил в публична институция и то много по-сложна от общината. Значи това нещо се прави по един ясен и категоричен начин и вътре във всяко едно от тези звена се залагат две, три контролни функции, вътре под този човек. Както тук така и във фирмите. И това нещо е изцяло в правомощията на кмета. Тази структура и да не е толкова сложна, да няма хора, които взаимно се самоизключват в работата си – “Озеленяване” например, което се кара с фирмите за озеленяване.

Бойко Борисов: Защото е направено от твоите хора, зад които стоиш. Акционерно дружество, а когато е акционерно дружество, а не общинско предприятие, то се явява на конкурс с всички други фирми.

Мартин Заимов: Ама, г-н Борисов.

Бойко Борисов: И процедурата е тази по Закона за обществените поръчки.

Мартин Заимов: Добре, но начинът, по който нещо се право в общината зависи от мене или досега е зависело от вас.

Бойко Борисов: Зависи от Общинския съвет какви правомощия ще делегира на този кмет, за да го направи.

Мартин Заимов: Само едно мога да кажа, не съм наивен.

Бойко Борисов: Моят проблем, г-н Коритаров, е в това, че лидерите на другите партии винаги намират и изпращат човек, зад който застават и се скриват. И не могат да носят и не искат да носят и да говорят за своята отговорност политическа през тези четири години или през тези 10 години на управление на СДС на София. Ами, дайте един последен въпрос политически тогава, свързан точно с Москов, който е във вашата листа, каза, че са вампири сегашните съветници от СДС, защото от години крадат под масата. Публично, ясно, всички го знаят. Вашето мнение по въпроса. Които, нали тези хора трябва да ги накарате това да не се случва, как ще стане и стоите ли зад думите на Москов, че са вампири или трябва да има се извини, че не са вампири и крадци?

Мартин Заимов: Той вече им се извини. Щом сме в една листа, значи вече им се е извинил, иначе няма как да сме в една листа.

Водещ: Тоест не са вампири?

Мартин Заимов: Значи, разбира се, че не са вампири.

Бойко Борисов: Щом отидат при Костов стават ангели всички. Иначе, ако бяха дошли в ГЕРБ или бяха направили коалиция с ГЕРБ и тези хора, те ще са вампири. В момента, в който отидат при Костов стават ангели и вече всичко се забравя какво са правили две години.

Водещ: Така нека да поставя въпрос.

Мартин Заимов: Моля ви, моля ви. Щом значи тук е добре подадена топка не мога да я изпусна.
Водещ: Е, как?

Мартин Заимов: Щом отидат при Заимов и не станат ангели...

Бойко Борисов: Костов.

Мартин Заимов: Не, не, не, те са при мен. Те не са при Костов. Те са при мен. И аз преди малко казах, че когато някой не се държи прилично не може да бъде ангел, той ще си отиде.

Бойко Борисов: Общински съветник?

Мартин Заимов: Поех политическа отговорност пред много зрители. Той ще си отиде.

Водещ: Как, как ще си отиде?

Бойко Борисов: Те са началници.

Мартин Заимов: Политическа отговорност поемам, ето.

Водещ: Чакайте, г-н Заимов, ето един въпрос. При предишния ни разговор, вие на няколко пъти казахте, че не сте политик. Като не сте политик как ще приложите ефективно търсене на политическа отговорност от хора, лидерите на чиито партии се наричат Иван Костов и Пламен Юруков и те трябва да им търсят политическа отговорност, а не вие който не сте политик? Как смятате да приложите такъв сложен механизъм на търсене на отговорности?

Мартин Заимов: Няма как в един и същи разговор да се иска от мен политическа отговорност преди малко и сега вие да ми казвате вие не сте политик.

Водещ: Не вие ми го казахте при предишния разговор.

Мартин Заимов: Да, до един момент.

Водещ: Аз цитирам вас.

Мартин Заимов: Така е. До един момент аз имах по-скоро експерт.

Водещ: До един момент вие не бяхте политик.

Мартин Заимов: Аз съм политик от 1994 година, бидейки член, бях в ръководството на Демократическата партия, така че аз политически функции съм носил, мога да нося, знам как. В миналото интервю въпросът беше един господин, който е от Демократическата партия, поканен от други две партии. Нали в този момент аз нямаше как, нямаше още листи, нямаше за какво да бъда третиран като политик. Аз бяха поканен като един компетентен човек с експертиза. Сега вече, когато ми се задава въпросът за политическа отговорност, няма да я прехвърля на никого другиго. Тя е моя. И г-н Юруков, и г-н Костов, са поели ангажимент към мен за дисциплина в техните партии. Това е въпрос на дисциплина. Вие, г-н Борисов, във вашата кариера, действително разбирате много повече от дисциплина от мен. Но аз ви уверявам, че тези хора ще бъдат дисциплинирани, а по отношение на това дали са вампири или не и дали всички нещо знаят, в крайна сметка вие сте според мен, как да кажа, страдал от това нещо. В България има една много лоша практика да се хвърля кал по някой.

Бойко Борисов: Това Москов го каза, не съм го казал аз.

Мартин Заимов: Не, вижте, Москов също може да греши нали? Ще го видим. Имаме четири години пред нас, то ще се види.

Водещ: Искам да кажа нещо и по другите теми, които бяха предвидени.

Бойко Борисов: Надявам се да е така, защото за разлика от г-н Заимов, който каза, че ще се разбере с всички, и с “Атака”, и с БСП, които са в Общинския съвет. Аз мога да се разбирам само със СДС и ДСБ. Така че много много неща могат да бъдат казани в тази посока, но мисля, че...

Мартин Заимов: Зависи за какво разбирателство говорим, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Говорим, за да има едно дясноцентристко управление, което да гарантира решаването на проблемите на София, защото те са толкова големи и могат да бъдат решени и само с национална стратегия. Лесно, слушах и предшествениците ви да говоря за трафик, да говорят за боклук. Това са проблеми, които се решават с много пари, с много усилия и задължително с намеса на държавата.

Водещ: С други думи, възможен ли е по-разширен десен модел, който включва да речем ГЕРБ, СДС, ДСБ и просто основа за партньорство?

Мартин Заимов: За да мога да отговоря трябва съвсем ясно да разгранича разбирателство и политически споразумения. Това са две напълно различни неща. Значи когато аз използвам думата разбирателство, имам предвид, че всички общински съветници, приемам го като даденост, са там, защото софиянци са ги избрали и защото защитават интереса на някаква група граждани...

Водещ: Сега...

Мартин Заимов: Оттук нататък аз съм длъжен и кметът е длъжен, кметската администрация е длъжна, задължена да работи с всеки един от тези общински съветници. А не да ги упреква в каквото и да било, защото те са представителите на гражданите на София. А по отношение на дясно пространство, аз няколко пъти казах: мнозинство не само няма да има в Общинския съвет. Според мен няма да бъде и нужно. Ако кметът и общинската администрация си вършим добре работата, съвсем сигурно е, че вие и вашата група, и всички други групи ще ни помагат, защото е във ваш интерес.
Водещ: Сега, ако сте приключил...

Бойко Борисов: Това си мислех и аз.

Водещ: Ако сте приключил нека да кажа, тъй като имаме две минути до края на времето ни...

Мартин Заимов: Жалко имаше много неща...

Водещ: Бях предвидил наистина много теми и много конкретни, но те биха били основателни за водене като дискусия ако имаше възможност да се стъпи върху развитие и обещания като програми в писмен вид, което е и вид ангажимент. Това, на което се натъкнах е програма на ГЕРБ, която може да бъде открита в Интернет и нещо, което вчера от сайта на СДС извадих – утре представяне на програмата на Мартин Заимов. Това е утре в сряда – 10.10. в 11.00 часа, тоест след два часа Мартин и неговият екип ще представят програма за управлението на София. Тук се описва, че програмата е разделена на 12 теми и е от 60 страници. Аз обаче не съм я виждал, не съм я чел, не мога да извадя от нея никакви тези и въпроси и затова предлагам някой следващ път да поговорим. Между другото защо се забавихте с публикуването на програма?

Мартин Заимов: Защото е много сериозна задача. Тоест всъщност като казахте забавихте, кое наричате забавяне?

Водещ: Не, не. В смисъл забавяне е условно казано, тъй като е 12-ят ден от началото на кампанията.

Мартин Заимов: Сложна задача е. Това, което казахте, че не може да се намери, аз се учудвам. Нашата Интернет-страница според други хора е много добра.

Водещ: Не, тя е много добра, аз говоря за програмата. Това, което утре...

Мартин Заимов: Вътре има един клавиш “програма”. До вчера имаше първи, така да се каже, първо копие...

Водещ: Първо копие, но аз съм свикнал да работя с официалните крайни документи. Тук пише утре, тоест днес сряда – 10. октомври ...

Мартин Заимов: ...ще бъде представен официално...

Водещ: Точно за това става дума и по тази причина, тъй като нямаме краен документ, реших за да няма неравнопоставеност да не водим такива конкретни дебати по конкретни намерения, защото в единия случай има програма, в другия случай има нещо, което не можем да сравняваме и за да не ви ощетявам.

Мартин Заимов: Не, не. Напротив, аз съм готов веднага да я представя.

Водещ: Да, но аз няма как да се подготвя с въпроси, тъй като липсва текстът, разбирате ли?

Мартин Заимов: Ако бяхте ни поискали текстът, щяхме да ви го дадем.

Водещ: Просто не искам да изпреварвам официалното откриване на кампанията и затова благодаря ви. Освен да ви благодаря. Нещо много важно обаче, понеже вие се впуснахте в политически разговори. Един въпрос, който е от национално значение. Означава ли, е трябва да бъде променен Законът за местни данъци и такси? Ето го и това съм си извадил, вижте какъв съм документалист.

Бойко Борисов: Естествено, че трябва да бъде променен. Всяка община трябва да си определя данъците и таксите.

Водещ: Вие мислите ли така?

Мартин Заимов: Разбира се.

Водещ: Значи тук има консенсус. Това е един ключов закон, който ако нещата се развият по логиката на вашите очаквания, някой ден може да бъде променен този важен закон. Желая ви успех, господа. Благодаря за коректният и толерантен тон. Мисля, че това е един...

Бойко Борисов: Когато се води толерантно и коректно с възпитани хора е лесно.

Водещ: Един пример как трябва да се води дискусия. Благодаря ви още веднъж. Успех във вашата кампания.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL