Аз обичам София

Branding Sofia

Всяка столица в Европа, а и по света, е известна с архитектурен паметник, географска забележителност, историческо място... Кметствата и гражданите на тези столици правят всичко особено, за да поддържат тези знакови места и да акцентират тяхната красота и специфичност. Около тях се създава, за добро или лошо, цяла индустрия, от която много хора се издържат, а градът се популяризира. Тези места, от рода на Айфеловата кула, Лондонския Тауър, Малката Русалка в Копенхаген, се превръщат в своебразни brands (марки). Често се подпомагат от различни търговски организации, които печелят популярност от това, че името им се асоциира с добре възприетите и популярни забележителности.

Както се казваше в едно предаване - "Къде сме ние?!?" Къде сме ние и къде е столична община и кмета на столицата в набирането на частни средства за поддръжка на паметниците на града? На пръв поглед, настоящият кмет е пълен отличник в набирането на частни средства за поддръжка - от всяка градинка ни дебнат плаки, транспаранти, гравирани пейки, цветни плочки и надписи, закачени на места, които никога не съм предполагал, че могат да се използват с цел брендинг. Явно, сегашната управа на столицата се е справила чудесно с привличането на частни средства.

Радвайки се на поддържаните градинки и паметници на човек, особено, ако е турист, му се приисква да се снима там. Да, ама опитайте да се снимате примерно в градинката "Кристал" без да хванете в кадър логото на СИБанк. Обзалагам се, че е почти невъзможно. Няколко транспаранта, поначало тази форма на реклама - транспарант - намирам за доста грозничка, висят от дървета на всички входове на градинката. Всички пейки са с лого, има и табелки в тревата. Само по паметника на Стефан Стамболов няма лого, но скоро може да се появи нещо като "Ст. Ст. - подпомаган от СИБанк" на челото му. Всъщност, туристът надали би посмял и да се снима в тази градинка. Хората от държави като САЩ са свикнали, че нямаш право на снимки в частна собственост. А градинката "Кристал" изглежда точно така - като частна собственост на СИБанк.

Случаите на брандиране на общественото пространство са толкова много, а според кмета и общинския съвет явно са и съвсем нормална и добра практика. Мисля и аз да засадя няколко розички в НДК примерно и да поставя голям транспарант с надпис по избор - примерно "Деска, обичам
те!" или "УВО 07". Единствената ми конкуренция ще са големичките банери, които също висят от дървета или са забити на дървени колчета в пръстта, на агенция за сигурност "Командос". Сигурно сте ги видяли - мъж, преминаващ средната възраст, с червена барета (мисля, че даже има и герба на НРБ на нея) и камуфлаж, се е прицелил към минувачите с едрокалибрен пистолет. Пише "Професионалистите от Командос са гарант за вашата сигурност!" Със сигурност са гарант - представляват пенсионирани военни, с отегчен вид, които кръстосват градинките с мерцедеси тип 80-те години в арабския свят.

Всъщност "Командос" са още по-нахални и от СИБанк. Докато първите поне са дали пари за градинката, вторите получават пари от нас - хората, които плащаме данъци и такси в столицата. Получават и правото нашият кмет да им разреши да си поставят грозните и милитаристични плакати на някой от най-хубавите места в столицата като Народния Театър и мавзолея на Княз Батенберг.

И така - частно-публичното партньорство поздравява, има все повече брандиране на обществените места. Не съм проучил въпроса подробно, т.е. не знам финансовото измерение на нещата, но мога да кажа, че естетически, поставянето на грозни и натрапчиви логота из зелените площи и паметниците на културата ми се струва подигравка с достойнството на софиянци. Дано вече не си продаваме града толкова лесно. А табелките и транспаранти на СИБанк и Командос вероятно ще могат да се поберат в двора на сегашния кмет, който се надявам, че скоро ще е просто едно недоразумение в историята на управлението на столицата, което ще бъде забравено бързо.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL