Аз обичам София

Прошков за кмет на Лозенец (интервю в Гласове)

Прошко Прошков - кандидат на ДСБ и СДС (Алианс за София) за кмет на „Лозенец", пред ГЛАСОВЕ: Ще стана кмет на „Лозенец"

в. Гласове | петък, 19 октомври, 03:30

Хората, които през 90-те бяха по площадите, а не другите, от охранителните фирми, представляват десницата
- Г-н Прошков, как решихте да се кандидатирате за кмет на „Лозенец"?
- Не съм човек, на когото детската му мечта е била да стане кмет. Винаги съм работил на свободния пазар. Не съм бил чиновник. Не съм бил партиен апаратчик. Влязох в политиката преди четири години, когато се създаде „Демократи за силна България", за да помогна, с каквото мога. Винаги съм работил за „Лозенец", защото обичам своя квартал и особено харесвам хората, които живеят в него.
Първата ми реакция, когато ме поканиха за кмет, беше да откажа. След това стотици граждани от района, които ме познават, и най-вече приятелите ми, ме убедиха да приема номинацията. Аргументите им бяха, че младите хора трябва да вземат нещата в свои ръце. Не е редно всички да стоят пасивно, да си измиват ръцете било с Иван Костов, било с неподходящата политическа среда.
- Има ли смяна на поколенията в ДСБ?
- Аз съм част от една млада вълна в ДСБ, която идва напоследък. В нея са Даниел Митов, който стана заместник-председател на партията, председателят на Предизборния щаб Петър Москов, кандидатите за общински съветници Христо Ангеличин и Ивайло Йонков (председател на организацията в „Лозенец"), Стоян Михалев, който стана член на софийското ръководство, и още много други. За мен важното не е единствено, че те са млади хора, а че всички са изключително свестни. Тези хора нямат нищо общо с образа на типичния млад партиен кариерист и се справят успешно с професията и с живота си. Такива политици могат и успяват да дават, а не да взимат.
- Как мислите, ще станете ли кмет на ,Дозенец"?
- Правя всичко възможно. Кандидатите на основните партии в „Лозенец" са сред най-разпознаваемите. Тъй като в района има много интереси, БСП и ГЕРБ впрягат целия си финансов ресурс, за да го спечелят. От друга страна, кампанията на Алианс за София в „Лозенец" не разчита на спонсори. Нещо повече, аз целенасочено бягам от такива, за да се предпазя от нездрави икономически обвързаности.
- Казахте, че срещу вас излизат кандидати с богато минало. За добро или за лошо, те са известни публични фигури.
Мислите ли, че ще успеете да преодолеете недостатъчната си известност?
- Аз не съм медийно популярен като кандидатите на БСП и ГЕРБ, но смятам, че е по-добре човек да бъде no-скоро непознат, отколкото печално известен. Зад мен застават сериозните и автентични демократични сили, което е оценка за моите възможности и морал. За да популяризирам името и идеите си за „Лозенец", правя изключително активна кампания - не през медиите, а като се срещам непрекъснато с хората. Твърдя, че вече компенсирах предимството на другите кандидати. В първото социологическо проучване, което поръчахме, бях на трето място. Във второто (завършено току-що) съм на първо. Преди кандидатите на ГЕРБ и БСП. На първо място в района е и листата на Алианс за София.
- Имате ли програма и приоритети?
- Всеки лозенчанин знае кои трябва да са приоритетите на района. За съжаление те не са се изпълнявали досега. И то не защото е трудно да се дефинират, а защото кметството се поддава на корупционния натиск и не работи ефективно.
Първият ми приоритет е да се противопоставя на безразборното и незаконно строителство. Районът не трябва да се превръща в бетонно гето.
Вторият е да съхраня оцелелите зелени площи и детски площадки и да ги облагородя, така че да бъде удоволствие човек да се разхожда из тях. Апетитите към зелените площи на района не секват. С помощта на гражданските сдружения за защита на „Лозенец", с които вече сключих споразумения, ще отблъсквам нездравите проекти и ще оповестявам публично всеки натиск, на който е подложена общинската администрация.
Ще освободя тротоарите от колите, от сергиите, от всичко, което не се нарича пешеходец. Защото тротоарите са за пешеходците. И когато една майка с количка излезе от дома си да си разходи детето - да успее да стигне спокойно до парка.
Четвъртият ми приоритет е кметската администрация да за-
почне да работи наистина в услуга на гражданите. Ще има поне един ден в седмицата, в който работното време ще свършва в 19,30 или дори в 20,00 часа. Така че човек да не трябва да бяга от работа, за да си свърши необходимите дела в общината.
Не на последно място, ще обърна особено внимание на читалище „Пенчо Славейков" и частните апетити към терена - лозенчани знаят за какво става дума...
Ще се срещам с всеки гражданин, който има проблем. Искам да подчертая това особено силно. Всеки, който се сблъска с неуредица, бъде ненужно забавен, обиден или излъган от администрацията, ще може да ми се обади по телефона и да ми каже какво е станало. Номерът на мобилния ми телефон ще бъде написан на вратата на кметството.
- А има ли нещо, което няма да направите като кмет?
- Няма да проявявам толерантност към глупостта и към корупцията. И към чиновническото бездушие. Искам след четири години, като изляза на улицата, да не ме е срам да гледам съседите си в очите.
- Какъв резултат смятате, че ще постигне десницата на изборите в София?
- Аз виждам нещата в стъпки. Първата ни стъпка ще е Мартин Заимов и кандидатите ни за районни кметове да стигнат до балотаж. Вярвам, че в София има достатъчно хора с граждански усет и те няма да допуснат алтернативата на втория тур да бъдат двамата милиционери - Борисов и Аспарухов. Нещо повече, кандидатурата на Мартин Заимов дава шанс за пръв път от много време насам да се гласува „за", а не просто „против". Той е млад и много енергичен човек. Компетентен е в сферата на управлението и финансите. Живял е на Запад, а това е много важно. Време е София да се управлява според европейските стандарти, а не според балканските порядки.
- Възможно ли е това наистина?
- Аз също съм живял доста време в чужбина. Работил съм на мениджърска позиция в Германия и съм видял какво означава европейски стандарт. Изкушавам се да мисля, че това, което ще предложа като кмет на „Лозенец", Мартин Заимов ще предложи на всички софиянци...
- Ако стане кмет...
- Първата стъпка на Мартин Заимов е да стигне до балотажа. Когато всички кандидати мюрета изпаднат от терена и двамата с Борисов се изправят един срещу друг, Мартин трябва да спечели. Не мога да си представя интелигентен софиянец, който ще предпочете вече изхабения човек като Бойко Борисов пред истинския професионалист - като Заимов.
Аз вярвам и работя за каузата на ДСБ. И искам да добавя още нещо. Много хора са ни упреквали, че не умеем да правим компромиси в името на успеха. Сега направихме именно това. Алианс за София - коалицията на ДСБ и СДС, е създаден въпреки противоречията между двете партии с една голяма цел: Да не допуснем подмяната на десницата в България. Да не допуснем вместо от хората, които през 90-те години бяха по площадите, десницата утре да се представлява от други, които тогава бяха по охранителните фирми. Това е голяма цел. В голяма степен тя не е само софийска, а и национална.
- Имате възможност да се обърнете към избирателите си. Какво ще им кажете в заключение?
- Като кандидат на ДСБ и СДС, призовавам читателите на ГЛАСОВЕ да дадат своя глас за Алианс за София. За кандидатурата на Мартин Заимов, за общинската листа и за кандидатите за районни кметове. Длъжен съм да ги призова да отбележат номер осем в интегралната бюлетина.
Като гражданин и демократ искам да кажа и нещо друго. Нека всички гласуваме интелигентно. Нека покажем, че за вече почти двадесет години преход към демокрация сме се научили да оценяваме професионализма и да се пазим от популизма. Сигурен съм, че ако всички хора с демократични убеждения направим това, утре София ще е по-красив и усмихнат град.
стр. 14КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL