Аз обичам София

Сблъсъкът на докторите

Преписано от в.ДНЕВНИК
автор: ЮЛИАН ПОПОВ

До неотдавна политическият хоризонт на България беше обгърнат от скука. Както и за всичко останало, вина за това имаше Бойко Борисов. Партия след партия се мъчеше да намери негово подобие, за да го бие. И не успяваше. И хората започнаха съвсем да се одремват.

Партиите не схванаха, че работата не е в това да намериш генерал, който да е по-голям генерал от кмета. Трябваше да се намери нещо, което да е хем като него, хем да е различно. И сякаш това се случи. Не щеш ли, човекът, който се слави като най-неумел в избора на други хора, освен на самия себе си, като че ли удари, без да иска, десетката. Иван Костов се спря на, или се съгласи със, кандидатурата на Мартин Заимов за кандидат-кмет на София. Надали си е давал сметка колко точно му е било попадението.

Работата е там, че кандидатът на десницата прилича много на смятания до неотдавна, а и все още, безспорен фаворит. И двамата някак карат хората да им викат на малко име (и аз така ще ги наричам тук) - Бойко и Мартин. И от двете имена лъха двусричен чар, макар единият да е в ямб, а другият - в хорей. (Макар това да е привидно - на английски, нали сме в ЕС, и двете са в хорей.) Връстници са (с едва 3 години разлика). И двамата са екстремни спортисти, единият в зала, другият на открито. Късо подстригани. Красавци (това поне казват жените, а и мъжете, които разбират). И двамата са образовани до една и съща степен - доктор. И двамата са получили докторатите си не в университет, а в училище - единият в Симеоновското училище, а другият в Лондонското училище по икономика. И двамата са се хабилитирали в социални науки - единият икономика, другият по оперативния състав. И двамата обичат да общуват с чужденци. И го правят с лекота. Единият дори знае чужди езици. И двамата говорят с кратки изречения. И двамата не обичат да бъдат смятани за политици. Единият се снима с Белослава, другият - с Цеца Величкович (и двете певици). И Мартин (www.martinzaimov.com), и Бойко (http://longanlon.bloghub.org/30) си имат блогове, свои или посветени на тях. И двамата се отличиха в охранителният бизнес - единият охраняваше хазната, другият - тела. И двамата не се притесняват от Коритаров.

Когато двама души, които се борят за едно място, толкова си приличат, битката става много интересна. Какво интересно има в битката между скучния и непривлекателен Бригадир Аспарухов и очарователния и красив Бойко. Нищо. Или между Бойко и Антония Първанова. Да не говорим, че Антония Първанова е жена. Не може. Освен това проблемът на хубавите жени в България е, че никой не иска да им даде власт - жените им завиждат, мъжете гледат на тях по друг начин. С красивите мъже е друго. Всички ги желаем за водачи. Вижте например Първанов. Ние сме ориенталски народ. Не обичаме красиви жени да ни командват. Виж, някой като Голда Меир, може.

Но да се върнем към Мартин и Бойко. Българинът, поне живеещият в София българин, е изправен пред вълнуващ избор. Кой от двамата да бъде кмет? Разбира се, че Бойко води. В крайна сметка каквито и да сме, все пак сме лоялни. След като сме били влюбени в един, не може за три дни всички да се обърнем наопаки, да го разлюбим и да се хвърлим в обятията на друг. Някак е неморално. Но за три седмици, може. Това прави битката интересна. Ще успее ли българският народ в София да разлюби единия и да залюби другия?

Вече чувам как в ушите ми свисти сърдитият глас на партийни активисти, които казват: "Погледни програмата!", "Сравни им квалификацията!", "Дясното се възражда!", "Дясното окончателно се е провалило!", "Всичко зависи от това дали ще успеем да демонстрираме единство!". Кой го е грижа за разцеплението и единството? Никой. Кой го е грижа за програмите? За дясното да не говорим. Било то цяло или на половинки. Става дума за сблъсък на герои. Гражданинът с колелото против банкялията с пищова. Каратистът срещу скиора. Якият срещу издръжливия. Нашенецът от покрайнините срещу чужденеца от центъра. Откъдето и да ги погледнеш, сблъсъкът се очертава драматичен.

Неотдавна по радиото спорех с Татяна Дончева за това дали софийските кметски избори са цивилизационен избор. Бях забравил, че един политик беше употребил този израз по друг повод. Аз спонтанно заявих, че това е цивилизационен избор. Но ми трябваше доста време след това, за да схвана защо. Дори за интелигентен човек като мене, който обича да ходи на кино, не е лесно. Припомних си "Звезди войни". И "Терминатор". Спомняте ли си "Терминатор"? И кои са главните герои? Те толкова си приличат, че в "Терминатор 2" дори си разменят ролите - добрият става лош, а лошият - добър. Така ще разберете вълненията на софийския избирател. Той до последния момент ще се колебае кой е добрият и кой е лошият. Та те са толкова подобни. Софиянецът ще се измъчи да схване разликата.

Другата сложност е, че дори и когато започне да я схваща, софиянецът ще се измъчи, докато реши кой от двамата герои да предпочете. Дали този, който проповядва, че всички трябва да поемат отговорността за града си, или този, който им предлага да поеме отговорност за всички; дали този, който слага колчета пред улицата, или онзи, който спира нарушителите, да ги пита защо влизат в забранена улица и иска от тях да обещаят, че няма да повтарят нарушението си; дали този, който иска да помете циганските гета, или оня, който е решил да разговаря с циганите и да ги убеди в каквото си е наумил да ги убеждава; дали този, който обещава да асфалтира все повече булеварди, или оня, който твърди, че може да свали колите от тротоарите; дали онзи, който обича да ходи на Витоша, или онзи, който е дошъл от Витоша. Разбира се, че е изборът цивилизационен. И драматичен. И национален. Но ние страдаме от вродена криза на националната си идентичност, което допълнително усложнява решението. А софиянецът е още по-объркан. Откак му отнеха софийското жителство, той съвсем не знае какво го отличава от останалия свят.

Та това никак не е прост избор. Хубавото е, че на сцената има двама красиви, силни, загорели, желани и високообразовани герои, които ще се сбият на софийската арена за посинелите от колебание сърца на софийските избиратели.


КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL