Аз обичам София

Впечатленията на едно 21-годишно момиче

Скоро имах възможността да посетя друга европейска столица с престой около две седмици. Но тук няма да говоря за друг град освен София. Странно е, как един чист и подреден, но чужд град може да провокира носталгия към Старата София. Редом до очакваните забележителности, нещо друго ми направи приятно впечатление, а именно - всъщност колко малко се изисква от всеки един от нас, за да изглежда и да бъде столицата ни по-красива и подредена. На всички ни е ясно, че големите проблеми в София изискат големи решения и още по-големи управници.
Но аз друго си мисля - без никакво усилие всеки един от нас може да допринесе за подобряване на облика на града. Примерите са безброй - да заметеш пред входа си/ магазина; да сложиш саксия с цветя на прозореца (колкото и малко да ви звучи това - наистина цветята на прозорец създават приятно чувство не само за живущите, но и за пешеходците); след като изпушиш цигара, в случай, че около теб няма кофа, да повървиш 10-тина метра до следващата такава...

Корупцията, дупките по улиците, транспортът, строителството и прочие са наситина основни проблеми за България, не само за София и разбира се решението им няма да дойде само или за един ден. Наречете ме наивна, но смятам, че българинът (но сега говорим за софиянците) трябва да посмисли за възпитанието си.
Колкото и чисти да са улиците ни, колкото и прозрачни и некорумпирани да са управниците, докато смятаме за правилно да се изхрачим на улицата, докато позлваме "Опа" вместо "извинете" или хвърляме фасове и боклук, където си пожелаем (не защото смятаме това за редно, а защото някой друг вече го е направил - така и така е мръсно, моят фас няма да промени това), София няма да бъде градът, в който искаме да живеем!
Винаги ще има некадърни/алчни кметове и чиновници или недобре свършена работа, но с моя младежки акъл си мисля, че вместо да се оплакваме, бихме могли да дадем своя принос, бил той и незначителен…КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL