Аз обичам София

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"


София, 31 октомври 2007 г.

Колеги, изпращаме ви стенограма от по-важните моменти от пресконференцията в "Синият лъв" във връзка с подписаното Споразумение за принципите за работа в СОС на съветниците от "Алианс за София". 

Целия текст на Споразумението можете да намерите на сайта „Обичам София” тук – http://obichamsofia.com/show_news.php?id=179&type_id=1 

Мартин Заимов: Споразумението се подписва от председателите на ДСБ- София и СДС-София. Партиите, чиито представители сме ние, общинските съветници от "Алианс за София", се обединяваме около шест принципа за работата ни в Общинския съвет. Според нас тези принципи са универсални и за това, как следва да работи и общинската администрация. Бих искал да подчертая, че ние от "Алианс за София" сме инициаторите на това споразумение. Както вече съм споменавал, вече сме в процес на изработване и на специална Харта, която да защитава интересите на гражданите на града и да предотврати злоупотреби и политиканстване на гърба на софиянци. Разчитаме, че всички политически сили в СОС биха одобрили такава Харта – вероятно до няколко месеца тя ще се случи. Днешното Споразумение също е отворено и за останалите общински съветници от другите политически сили – те биха могли в бъдеще да се присъединят към това, което инициира "Алианс за София".  

Сега ще разкажа накратко за нашите шест принципа на работа. 

Първо, контрол за изпълнение на решенията на СОС от страна на администрацията, като ще настояваме за създаването на структура на вътрешен контрол, която да докладва директно на СОС. Освен това искаме публичност на всички актове на общинската администрация – така, както благодарение на общинските съветници на десницата, вече има публичност на дейността на СОС. Подчертавам – това се дължи на нашите общински съветници. Второ, настояваме за въвеждане на принципа за програмно бюджетиране, което е модерният начин за правене на бюджет. Настояваме за реална децентрализация на общинската дейност към районните кметства. Смятаме, че има многобройни общински задължения и услуги, които могат да бъдат решавани значително по-добре от районните кметства, заради което трябва да им се даде необходимата свобода. Това не означава безконтролност, разбира се. Така, както СОС трябва да упражнява много сериозен контрол върху общинската администрация, така и общинската администрация трябва да контролира районните кметства. Да обобщя – по-голямата част от проблемите на общината се решават много по-добре на местно, отколкото на централно ниво. Настояваме за въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие – това означава, че ако в триседмичен срок от задаване на въпрос към общината от страна на фирма или гражданин, който изисква отговор "да" или "не", такъв не бъде получен, то автоматично това означава отговор "да". И накрая настояваме всички поръчки от страна на общината да се правят във високо конкурентни условия. Това означава и откритост на процедурите, както и много участници в търговете. Това значи почтени участници в търговете, компании, доказали се в своята област. 

Искам да заявя, че ние от "Алианс за София" съвсем категорично ще бъдем опозиция на управляващите. Ще следим всяка тяхна стъпка и ще ви информираме за техните безобразия и тяхната некомпетентност. Защото ние знаем, че те са некомпетентни. 

Управляващите вече взеха на ръчно управление на цялата общинска икономика. Г-н Борисов си въобразява, че може да управлява икономиката на София. Ако беше човек със способности да го прави, аз щях да съм първият, който да каже – "добре, вие сте доказал себе си човек, гражданите на града имат интерес от това, вие да управлявате икономиката". Борисов е категорично некомпетентен човек и не трябва да управлява икономиката на града, защото това ще доведе до големи загуби за гражданите. 

Подозираме връщането на модела "Софиянски" в най-уродливата му форма. Това е основната ни задача оттук нататък – да контролираме мераклийството на тези хора, да ви информираме своевременно и да разобличаваме далаверите. Със сигурност далавери се подготвят. 

Петър Москов: Това нещо, което Борисов подготвя – кметът да решава всичко сам – вече сме го преживявали. Това беше същността на модела "Софиянски". Г-н Борисов през цялото време на кампанията говореше, че "някакви лоши хора от модела "Софиянски" искат да се противопоставят на добрия кмет" ... Що се отнася до Споразумението, искам да посоча, че подписването му е по-скоро символичен акт. Въпросът е дали нещата, които се съдържат в него, са изпълними за всички общински съветници в целия СОС. Ако примерно утре г-н Борисов вземе, че се съгласи с това Споразумение, това няма да значи, че ние ще правим нещата "заедно" или "общо". Напротив. С това Споразумение ние казваме следното – "Г-н Борисов, ние можем да тичаме бързо и дълго. Нека да видим дали и ти можеш".

Борислав Бориславов: Аз също искам да коментирам опасността от това, кметът да сложи ръка върху цялата общинска икономика. През 2003 г. По същото време заварихме в общината точно такава ситуация. Софиянски имаше право да назначава управителните органи на общинските фирми – а правомощията на ОС му бяха делегирани. Една от заслугите на предишния мандат на Общинския съвет е, че върна достойнството на тази институция, като отне неправомерно дадените на кмета правомощия. Имаме информация, че екипът на Бойко Борисов готви доклад, с който всички общински фирми да бъдат ликвидирани, което означава да влязат в тях ликвидатори, следователно един период, в който изобщо няма да е ясно какво се случва там и какво се източва ... След това искат да преобразуват тези фирми в общински предприятия. Според сега действащия правилник на Общинския съвет, общинските предприятия са изцяло под контрола на кмета. Това е изключително опасно. Съветниците от "Алианс за София" няма да допуснат това по никакъв начин. Има хиляди варианти, с които може да бъдат разчистени партийните представители в бордовете на фирмите. Вие знаете, че СДС оттегли много голяма част от своите представители – единствената партия, която го направи в предишния Общински съвет. Нека тези фирми бъдат преобразувани от акционерни дружества в ООД. Тогава ще има един управител. Има и наредба за конкурсния принцип. Т.е. има различни варианти за максимално облекчаване на тези фирми, като контролът бъде изцяло от СОС. Една от първите стъпки, които съветниците от "Алианс за София" ще предприемат, е спирането на този "мерак".

Атанас Атанасов: Като председател на ДСБ-София ще подпиша Споразумението между двете партии, които образуваха предизборната коалиция, защото неговата основа е – контрол на Общинския съвет върху администрацията. Ние няма да допуснем Борисов да управлява общинската икономика зад гърба на Общинския съвет, каквото желание има той. Затова в това Споразумение предлагаме да се създаде инспекторат в Общинския съвет, който да докладва на СОС, а не на кмета. Защото откакто Борисов е кмет, той създаде едно своеобразно полицейско управление в общината, известно на софиянци като "десето управление". Той поставя задачите, докладва се само на него и никой не знае какво точно работят тези хора. Това е недопустимо. СОС се състои от 61 представители на гражданите, и те затова са там – да контролират. Ако Борисов иска да управлява някое предприятие еднолично, неща си управлява собствените фирми. 

Иво Йонков: Бих искал да призова медиите да обърнат малко повече внимание на Паметника на съветската армия, за чието състояние ви информирахме преди няколко седмици тук, от тази трибуна. Вижте дали нещо е направено за безопасността на хората, преминаващи около паметника. Вие ще видите, че нищо не е свършено. Опасността виси над София, администрацията не прави нищо. Вие, медиите, имате тази власт и сила да предупредите отново София какво я очаква.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL