Аз обичам София

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007


Мартин Заимов: Благодаря на всички.

Ще започна с това… Много сме доволни от резултатите от изборите. Много…

Ще ви кажа и защо сме доволни – доказахме, че Държавна сигурност отива в миналото. Осуетихме надеждата им, че могат да управляват каквото и да било в България. Няма да спрем да ги бием. Разчитам на социалистическата партия да се отърве от Държавна сигурност, за да може да носи отговорност и за да може да върши работа в името на собствените си избиратели. Разчитам г-н Борисов да се отърве от тайни ченгета от миналото, за да може евентуално, някой ден, действително да му повярваме – сериозните, разумните хора в тази страна. Поздравявам го, разбира се, за изборния резултат. Той има първото място независимо, че за всички нас гласуваха много малко хора и в крайна сметка по-малко от един на петима софиянци си избраха нашият кмет. Но, това не е отговорност на софиянци. Това е отговорност на грешките от миналото, които, аз обещавам от тук-нататък да поправям. След като категорично победихме държавна сигурност, от сега-нататък ще покажем, че покажем, че трябва да бъде победена и некомпетентността, защото това е друг голям проблем. Тепърва ще се сблъскваме с него. Защото много хора, за две години, изобщо не са вникнали в проблематиката на управлението на един град, а не им е и работа. Повярвали са за пореден път на празни приказки. А нашата работа, ще бъде оттук нататък да покажем как да се оправят проблемите на града.

Преди няколко часа г-н Цветанов, един от подгласниците на г-н Борисов, съвсем ясно каза, че те биха искали да предизвикат по-ранни парламентарни избори, което е техния начин да си осигурят вратичка към бягство, специално в София. Аз ви уверявам, че оттук-нататък г-н Борисов и неговият екип ще търсят непрекъснато изход. Ще търсят непрекъснато начин, да се оправдават за несвършената работа. Да, но сега вече няма да могат да се оправдават с общинския съвет, защото нашата група ще работи за София. Другите общински съветници – ще видим. Имам някои съмнения, защото много от тях нищо не разбират. Пак някой ще се учи на наш гръб. За много години, много хора, все се учиха на наш гръб.

Бих искал да използвам случая да изразя огромното си недоволство и огромното недоволство на всички, които гласуваха за нас и на всички присъстващи, от работата на общинската избирателна комисия. Това е скандално лоша работа за българската демокрация. Организацията и подготовката на изборите, включително и начинът, по който бяха направени и се попълваха и се слагаха в урните бюлетините, е абсолютно безобразен. Няма кой друг, съд, или друг компетентен орган да поиска отговорност от лицата, които са подредили нещата по този начин. Аз се обръщам към четвъртата власт – моля ви, вярвайте в българските институции, вярвайте в българската демокрация и не позволявайте на неспособни хора да създават условия, в които не може свободно да се гласува. Освен това, категорично ще настояваме за ново преброяване, защото знаем за много случаи, но за два сме сигурни – единият е в Банкя, може би не случайно, другият в Панчарево, за там не мога да преценя – но има измама, констатирана измама. Така че искаме ново преброяване. Не защото се съмняваме в успеха на г-н Борисов – напротив, поздравявам го за неговият успех. Поздравявам и неговите избиратели.

Искам също още веднъж да напомня, че независимо, че г-н Борисов и аз няма да сме на балотаж в неделя, има една група много читави хора, които сега ще си позволя да изброя и повечето от които са тук, които ще бъдат на балотаж следващата неделя и аз призовавам хората, не само които са гласували за мен и за тях тази неделя, призовавам всички разумни и вярващи в бъдещето на този град хора да гласуват за нашите кандидат-кметове, защото съм сигурен, че те са единствено тези, които могат да се справят с проблемите на съответната община. Имаме общо 11 души, които отиват на балотаж и почти навсякъде срещу тях се изправят кандидати на ГЕРБ. Много от тези конкуренти са просто обидни. Само един пример – г-н Прошков, който е кандидат-кмет на Лозенец трябва да се изправи срещу Поля Станчева. Незнам колко партии е сменила тази госпожа, но със сигурност е некомпетентна и не може да се справи с такава задача.

При нас са хора, които стоят на позициите си, а от другата страна са хора, които непрекъснато се опитват да влязат във властта – Държавна сигурност на първо място. Тя от много години се опитва да влезе във властта, била е във властта и иска да си я върне.

Засега приключихме една, трябва да го кажем, много краткотрайна битка, затова сега започваме една много продължителна. В тази краткотрайна направихме това, което постигнахме, представете си какво ще направим за четири години.

Константин Папазов: Благодаря, че бях поканен да съм заедно с Мартин днес, ние се познаваме отдавна. Искам да кажа, че искрено съжалявам, че нито той, нито аз не успяхме да стигнем още по далеч, защото аз продължавам да вярвам, че този град се нуждае от дясно управление… Радвам се, че десните партии СДС и ДСБ най-после успяха да постигнат нещо много повече заедно, отколкото разединени и вярвам, че сега пред дясното трябва да има и втора, и тя е много важна стратегическа цел, да работи целенасочено да възвърне отново София,  там където и е мястото, защото ако през последните 15 години е имало синьо управление в последните две години, сигурен съм, че тук никой в залата няма да е друго мнение освен това, че цветът на Бойко Борисов не е изяснен. Следващите две години, защото неговата болна амбиция със сигурност ще го води към участие в парламентарните избори, трябва да бъдат поставени пред дясното като една ясна стратегия. Те вече направиха първият ход, като се обединиха. Сега, две години трябва да работят в тази посока, за да може София отново да има син кмет през 2009 година. В тази връзка аз вярвам, че и като човек, който е издигнат от Демократическата партия, не би трябвало да има никакви различия. Безкрайно съм благодарен на хората, които гласуваха за Мартин, защото не ме поставиха в тежката ситуация да нося лична отговорност, ако той евентуално беше с 1-2 пункта под Бриго Аспарухов. Така че, ако има нещо положително, специално за мен, от вчерашния ден, това е именно, че и без мен Мартин стана заслужено втори и съм убеден, че това е наистина един знак за всички десни да разберат, че нещо, което през миналите 6 години можем да определим като „колебливо представяне на изборите”, можем от сега да започнем да определяме, като „новата синя ера за столицата”, а с малко повече надежда и вяра и пътят на синя България, защото това е пътят, който ние трябва да изминем отново, за да не се водим само членове на ЕВропейския съюз, а да бъдем реални европейци. Сините хора са романтици и затова, ако не суперчестни, то поне са по-честни от останалите.
Желая успех и сега мога да си призная, защото вотът е таен, че гласувах за г-жа Гутева (кандидат-кмет на Алианс за София за район Триадица). Надявам се, че всички в тази седмица ще се справите с този първи много важен тест. Ние ще помогнем с каквото можем, това ще потвърди и г-н Христов, който е шеф на моят щаб.

Борислав Борислалов: Най-напред бих искал да благодаря на всички избиратели, които въпреки изключително гадната и лъжлива кампания, която водиха срещу СДС и ДСБ повярваха в обединението на десницата и дадоха своят вот за нас. Видя се, че в крайна сметка истината е по-силна от лъжите на доносници и клеветници. На второ място се обръщам директно към Бойко Борисов. Ако Бойко Борисов е човекът, за който се представя и има достойнство и държи на думата си, на 9 октомври той заяви, че ще изгони всички ченгета, които излязат в неговите листи. Ако той иска наистина да даде сигнал за това, че не е патерицата на БСП и не е проекция на президента Първанов, нека да бъде така достоен да оттегли кандидатите си в район Витоша и в район Оборище. Не може ченгета, които са обявени от комисията и които са доказано доносници на Държавна сигурност да претендират за доверието на гражданите от два района на София, за които ще е обидно тези хора да им бъдат кметове. Така че, очакваме да видим реакцията на кмета на Борисов. Третото, което искам да кажа, е че това, което се случва по отношение на организацията на изборите е скандално. Скандал, за който трябва да се потърси отговорност освен от прекия виновник за това, което се случва, а това е министър Николай Василев, отговорност носят и правителство и парламента за гаврата, която си  правят със закона за местните избори. Този закон е поправят 23 пъти от 1995 година досега – всеки път в последния момент и всеки път в изгода на управляващите. Не може за президентските избори в България да има три Районни избирателни комисии с по 19 члена всяка, а за общинските избори, които са много по-сложни и има четири вида избор, да има една Общинска избирателна комисия от 17 души. Хаосът, който стана, е заложен в това решение. За първи път от 1990 година се случва председатели на секционни избирателни комисии да си тръгват с торбите с протоколите вкъщи. Това, което се случи в НДК е наистина скандално и аз съм много притеснен, че балотажът е наистина на косъм да бъде провален. Има много изявления от членове на секционни избирателни комисии, от председатели, че няма да участват във втория тур на изборите. Незнам дали си давате сметка, за какво става дума.

Въпрос: Г-н Заимов, ще се кандидатирате ли за кмет на София на следващите местни избори?

Мартин: Не само ще се кандидатирам, аз ще съм следващият кмет на София.

Въпрос: Как ще работите с Бойко Борисов, след като сега ще ви се наложи?

Мартин: Аз имам доста добри лични отношения с Бойко Борисов. Имам добри лични отношения и с министър-председателя. Това обаче, не означава, че неговото правителство е добро. Даже бих казал, че е много лошо. По същия начин мисля, че г-н Борисов не става за кмет. Казвал съм му го в очите много пъти. Това обаче не означава, че няма да работим заедно в интерес на софиянци. ДО края на деня ще представя на всички политически сили, представени в общинския съвет „Харта за общите интереси на Софиянци” – нещата, които всички сме съгласни, че трябва да се променят. Това, че трябва да има метро, че трябва да се реши проблема със задръстванията, че трябва да се реши проблема с отпадъците. Ще предложа тези точки, по които всички сме съгласни и няма да спорим нито политически, нито икономически, никак. Ще се работи в интерес на всички софиянци. Очаквам от кмета Борисов да подкрепи тази харта.

Въпрос: Какво не ви достигна, за да убедите софиянци, че ще бъдете по-добрия кмет от Бойко Борисов?

Мартин: Това, което въобще не им достига днес на политиците – да убедят хората да гласуват. Никой не ни вярва. Това са много години приказки и не много резултати. Това е, което каза преди малко г-н Бориславов – 1990 година е последния път, когато има толкова лошо организирани избори. Ние се движим нагоре и в един някакви хора, аз предполагам, че отново тези, свързани с Държавна сигурност, но да кажем, че съм малко краен, но със сигурност хора, които не заслужават отговорността, която имат, поставят в положение всички избиратели в България да не искаме да гласуваме.

Въпрос: Г-н Папазов дава личната си подкрепа за районните кметове на Алианс за София или Демократическата партия също ги подкрепя?

Мартин: Г-н Христов, Демократическата партия би ли подкрепила районните кметове?

Николай Христов: Това се разбира от само себе си и ако трябва да дешифрираме това, в него се крият поне 4-5 неща. Зад него се крие общо минало, общи цели, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Г-н Папазов много ме изненада, когато започна да говори за стратегически политически цели и аз си помислих „Ето това е школата на Демократическата партия, как за два месеца от спортист се става политик.” Демократическата партия със сигурност ще подкрепи Алианс за София и ще кажа, че и ние имахме 11 кандидати за кметове в 24-те района на София и още снощни започнахме един първичен анализ на техните резултати. Има в някои от районите доста сериозен ресурс, който контролираме и който безусловно ще бъде насочен към кандидатите на Алианс за София. Това е, което мога да кажа от името на Демократическата партия съвсем отговорно. Още днес нашият щаб възобновява дейността си, както с кандидатите, които не успяха да стигнат на балотаж, така и с нашият кандидат от Панчарево, където все още има някои неизяснени обстоятелства, но той ще бъде на балотаж по наше общо дълбоко убеждение и ние заедно смятаме, че ще направим не 11 а 12 районни кметове на балотажа. Това е позицията на Демократическата партия.КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL