Аз обичам София

За боклука

Според мен идеята за изграждане на ЕДИН завод за боклук е грешка. Такова решение би довело до монопол с всички произтичащи от това лоши последици. Според мен трябва да се пристъпи към строежа на множество инсталации за сепариране на боклука, по подобие на построената от Лечков в Сливен. Като се има пред вид, че Сливен е ок. 20 пъти по малък това значи, че за София ще трябват 20 такива инсталации. Дори и да не са 20, а да са 10 или 5, но по-големи това ще намали рязко разстоянието за транспортиране на боклука, а от там и разходите. Тяхното изграждане трябва да стане по различни начини. Някои от тях може да бъдат построени с общински пари, други с частни инвестиции. Общият капацитет на инсталациите обаче задължително трябва да бъде около 120-130% от общото количество на в София за да може да има конкуренция. След сепарацията органичния отпадък следва да бъде преработен в биогаз. Според мои изчисления в столичния боклук има енергия за ок. 19 милиона долара годишно.rn Задължително трябва тези инсталации да имат различна форма на собственост. Ако общината построи няколко, трябва да ги приватизира, но да остави и за себе си някои.rn
По отношение на сметосъбиранито. Трябва да се прекрати практиката на концесиониране. Скоро изтича договора за концесиониране на сметосъбирането в Люлин. Това трябва да се използва за въвеждането на новата система. Сметосъбирането трябва да се възлага чрез обществена поръчка, а не чрез концесия. Люлин трябва да бъде разделен така както е разделен сега на Люлин-1-2-3....10 и да се обяви конкурс за извозване на боклука за всяка от тези части. Търговете се провеждат поотделно, но няма ограничение една фирма да спечели няколко района. считам, че това ще доведе до спадане на цената на сметоизвозването и е десния вариант за организиране на тази дейност. КОНКУРЕНЦИЯ. Търговете трябва да са публични. Подобни на този проведен при даването на честота на Глобул. Договорите трябва да бъдат за по една година.
Едновременно с това трябва да се разреши на домсъветите и на фирмите да сключват договори с фирми за извозване на боклука на съответната сграда.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL