Аз обичам София

Мартин Заимов: Категорично ще има втори тур на изборите в София


26 октомври 2007 г. | 12:07 | Агенция "Фокус"

Кандидатът за столичен градоначалник Мартин Заимов пред Агенция “Фокус” за местните избори и неговите очакванията, за проблемите на София и неговата програма, за политическата система и неговите политически опоненти.

Фокус: Г-н Заимов остават два дни до местните избори. Чувствате ли притеснение?
Мартин Заимов: Не.
Фокус: Каква е Вашата оценка за предизборната кампания? Какво представяне очаквате на 28 октомври?
Мартин Заимов: На 28-ми очаквам да гласуват за нас много от гражданите на София, които са разбрали нашето послание, разбрали са, че ние предлагаме града да се превърне в едно спокойно, уютно и модерно място, например като Будапеща - да възстановим в относително кратки срокове своите уникални качества, защото София е уникален град. Окачвам тези, които са го разбрали да гласуват за мен и за листата на десните сили в София. Очаквам след 28 октомври да има много добри шансове да бъда избран за кмет на София на 4 ноември. Точно затова ние не сме "закрили" предизборната си кампания.
Фокус: Значи предвиждате балотаж?
Мартин Заимов: Категорично. Балотаж, в който аз да участвам.
Фокус: Срещу Бойко Борисов?
Мартин Заимов: Най-вероятно, ако се съди по социологическите изследвания.
Фокус: Вие не бяхте публична личност преди да се кандидатирате за кмет. На Вашите професионални качества ли залагате преди всичко?
Мартин Заимов: Честно казано, открих неочаквани качества с себе си през последните два месеца. Смятам че, съм бил публична личност, макар и не непрекъснато под прожекторите, както някои хора, претендиращи за втори мандат. Шест години имах огромна отговорност и огромна власт в България. Доста хора са запознати със способността ми да нося отговорност и да изпълнявам обещанията си. В този смисъл мисля, че съм публична личност. Един кмет в никакъв случай не може да бъде успешен, ако е просто финансист или банкер. Кметът е човек, който се чувства задължен да решава всички проблеми в града без изключение, за се грижи за по-слабите членове на общността, да им обръща специално внимание. Успешен кмет е този, който има способността да води успешен диалог, дори с най-големите си опоненти в името на общия интерес. Успешен кмет е този, който знае, така както един съдия знае как да защити справедливото решение, когато две групи хора са на противоположни позиции, да намери това решение на задачата, което да удовлетвори и двете групи. Това е един добър кмет. Тези способности ги имам.
Фокус: Трябва да има комплекс от качества ...
Мартин Заимов: Да, аз тези качества ги имам. Нескромно е това, което казвам, но така се е стекъл живота ми, че съм придобил тези качества.
Фокус: Какво е отношението Ви към Бойко Борисов и Бриго Аспарухов като Ваши опоненти в кметската надпревара?
Мартин Заимов: Те не са опоненти за нищо. Те са обида за гражданите на София. Г-н Аспарухов е обида за всички българи. Той е едно цинично предизвикателство за десните сили, и не само за тях. Една чудовищна, ужасяваща група хора, много от които не познават повечето българи, изведнъж излизат на яве и казват: "Какво мислите вие. Кои сте вие. Пак ще ви вкараме в калта". Това е Аспарухов. Той така мисли за хората. Той това предлага за София - да направи гета, да затвори София за хората, идващи от провинцията. Това е неговото мислене. Той е обида и за собствените си избиратели, защото съвсем очевидно вече най-сетне има хора с реформаторско мислене. Те са леви, те не са мои политически и дори лични приятели - с тях дори трудно бих се разбрал. Но те са достойни опоненти.
Фокус: Визирате Георги Кадиев.
Мартин Заимов: Той е един човек, но там има още много хора. Мога да цитирам и много свестни хора, макар че има и далавераджии. Там има свестни хора, но този човек е огромна обида за собствените си избиратели. За г-н Борисов мога да кажа само едно - той има достойнството, въпреки че не е смел човек, да има амбицията да излезе открито в отвореното пространство и да тича на едно място, изоставено от много български политици. Много български политици се отказаха от това надбягване - уморени, понабити, направили много грешки. Няма значение. Отказаха се. И се появява г-н Борисов, които решава да тича. Да де, но неговото тичане също е обидно, защото той няма качествата за кмет на София.
Фокус: Вие казахте, че не го припознавате като десен кандидат..
Мартин Заимов: Как да го припознавам, кое в него е дясно? Кое в политиката, поведението, историята му е дясно? Няма нищо дясно. Той е бил горд член на БКП, за това е излязъл от структурите на МВР. Това е историята. Той като секретар на МВР не показа нито едно свое действие с дясна ориентация, нито един случай, в които да постигне наказание на някого - той само обвинява другите за собствените си гафове. Той не е човек, който има каквато и да е способност да носи отговорност. Аз не съм чул той да е казал: "Да, аз отговарям за това. Съжалявам. Сбърках". Той когато отиде и каже, че е направил нещо, то обикновено е направено от някого другиго. Той не носи отговорност, той не е ефективен, а десните хора са ефективни и действени хора.
Фокус: Прокарва се твърдение, че се образува нова десница от ГЕРБ?
Мартин Заимов: Ненавиждам фразата "да прокараме закон" "да прокараме истина". Това не може да бъде истина, щом се "прокарва". Това е абсурд. Една дясна идеология няма как да подкрепя такава структура, в която само един човек има думата и взема решения, която иска да завземе властта - министър-председател, кмет, президент, и да няма опозиция. Такава структура не е дясна структура, а тоталитарна.
Фокус: Как ще коментирате участието на двете дами Антония Първанова и Юлияна Дончева?
Мартин Заимов: Много странна е българската политическа система. В София над 40 души се явяват на избори с виждането, че те биха могли да бъдат кмет на София. Това е подвеждащо. Не може 40 души да са еднакво добри кандидати за кмет на София. Не е възможно. Това е на нова сметка криворазбрана цивилизация. Това е некоректно поведение.
Фокус: В такъв случай смятате ли, че те не могат да се преборят ..
Мартин Заимов: А вие смятате ли? Не ми задайте въпроси, на които знаете отговора.
Фокус: Възприемате ли себе си като обединителна фигура на десницата?
Мартин Заимов: СДС и ДСБ са тези, които ме поканиха. Аз нямам роля на обединител. Имам роля на добър бъдещ кмет на София, чийто пример да послужи за еманципиране на десницата в национален мащаб. Като десен човек ще съм много доволен отново да видя десницата на власт.
Фокус: Вие представихте подробна програма за управлението на София. Казахте, че е необходима цялостна концепция. Това ли е основното й предимство?
Мартин Заимов: Програмата е поместена на www.obichamsofia.com . Пак ще бъде нескромно, но аз не виждам алтернативни програми въобще. Честно казано, това е също обидно за софиянци.
Фокус: Това, което им се предлага ли?
Мартин Заимов: Да. Аз не се чувствам комфортно, когато моята програма има категорично предимство - и това е, че съществува. Бих искал да съществуват и други програми. Има написани текстове, разбира се. При г-н Борисов това е празнословие и е хубаво да се сравни, с това, което е казал преди две години, защото разликата е много малка. Той очевидно не се интересува от това какво предлага, той се интересува от единствено и само от собствения си образ в медиите. Програмата на БСП, която би следвало да е сериозна политическа сила в България, нереформирана, но все пак сериозна, също е обидна. Тя не си струва да бъде четена. Другите програми не знам просто дали съществуват. Тити Папазов има хубав сайт, прави хубава кампания. Не искам да бъде пренебрегнат Тити Папазов. Чест му прави това, което направи - достойно усилие в името на софиянци. Мога да кажа само хубави неща за него, но не мисля,че може да стане кмет при сегашното стечение на обстоятелствата.
Фокус: Казахте, че ще построите завод за отпадъци в рамките на две години. Къде предвиждате да бъде разположен той и ще бъде ли достатъчен, за да разреши проблемите на столицата с боклука?
Мартин Заимов: Няма лично да строя завод. Ще осигуря условия той да бъде построен. Със сигурност може да бъде построен за две години и със сигурност ще реши проблемите, които липсата му създава. Завода за преработка на отпадъци е едно задължително, но не и достатъчно условие, за това София да стане чиста. На първо място трябва общината да стане една работеща и съвестна администрация - тя трябва да следи и да санкционира нарушителите, независимо дали са концесионери, фирми, граждани, завод за преработка на отпадъци. На второ място отпадъците на един град са много комплексен проблем. Давам пример - около 70 процента от са органични отпадъци, общината и това не знае, тоест те няма нужда да се преработват, те биха могли да се компостират. Те би трябвало да се компостират. Това е въпрос на организация, на стимули на гражданите да го правят. Същото това важи и за всякакъв друг вид замърсяване, което касае въздуха, водата, звука, ако щете и видимо замърсяване би могло да има. Наличието на един завод е едно от многото важни условия. Друго такова условия е наличието на екологични депа. В България трябва да се създаде депо за опасни отпадъци, каквото няма. Задачите са многобройни.
Фокус: Все пак къде предвиждате да бъде построен този завод?
Мартин Заимов: Има две локации, които са определени с решение на Общинския съвет. Местоположението на завода не може да бъде никакъв проблем. Първо трябва да има собственост върху земята, след това редица документи за това, че то съответства на норми ... това е професионална работа за изграждане на едно предприятие. Предприятията за преработка на отпадъци по никакъв начин не се различават от "Кремиковци" или едно предприятие за боядисване, печатница и други.
Фокус: Имаше протести на граждани когато софийския боклук започна да се използва в Карлово и ...
Мартин Заимов: Как няма да има. И аз бих протестирал ...
Фокус: Гражданите, които живеят в близост до сметище или завод за боклуци негодуват срещу това.
Мартин Заимов: Има голяма разлика между сметище, такова каквото е имало до сега в Суходол и депо. Има огромна разлика. Нещо, което се управлява добре никой не го забелязва, първо. Второ, ако извозването на отпадъците се извършва по най-добрия начин това няма да създава тази миризма, тази непоносимост у хората.
Фокус: Защото някои от балите с отпадъци се разпадат.
Мартин Заимов: Това е заради далаверата на балите. Отпадъците не бива да се балират. Това е абсурдно решение. Отпадъците трябва да се преработват. Рибата се вмирисва от към главата. Главата е общинската администрация и най-вече кмета. Ако се е вмирисал кмета - целият боклук ще се е вмирисал. Това няма как да бъде по друг начин.
Фокус: По отношение на инфраструктурата, Вие казахте, че това просто да се строят улици няма да отпуши трафика в София. Какъв е по-конкретно Вашия нов инфраструктурен проект за София?
Мартин Заимов: Абсолютен приоритет в един град, в който хората вече са се замогнали и всеки иска да се придвижва с кола, не е освобождаването на булевардите, защото неминуемо те ще се запълнят. В момента, който се освободи едно пространство, ще се появят повече хора с повече коли, и пак ще има задръстване. Може да се направи задръстване и на 12-лентов път, защото като се разшири пътя повече хора започват да го използват. Идеята, че разширяването на пътищата може да реши проблемът със задръстванията, е идея на една група напълно некомпетентни хора. Единственият начин за решаване на проблема със задръстванията са два елемента - много добър обществен транспорт с всички възможни елементи - метро, автобус, трамвай, таксита ... и много добри условия за паркиране. Това значи не само да се говори и да се правят идейни проекти, каквато е специалността на г-н Борисов, а да се осигурят условия за изграждане на паркинги - максимално на брой в София. Трябва да има и много добър градски транспорт в София, така че и вие, и аз, и всички с удоволствие да го използваме.
Фокус: По какъв начин ще избирате местата за подземните паркинги?
Мартин Заимов: Те са избрани. Дори в момента г-н Борисов се хвали с 12 идейни проекта. Въпросът е те да се изградят бързо. 5000 в централната част и 3000 в транзитни зони, такива има предвидени в Люлин, Обеля. Един нормален паркинг се изгражда за година, година и половина.
Фокус: Вие се изявен привърженик на зелените площи. Имате добри идеи за разширяването и обновяването на парковете. Достатъчно ли е това? Предвиждате ли санкции към тези, които замърсяват?
Мартин Заимов: Разбира се, че трябва да има санкции към хора, които замърсяват. Според мен всеки човек, с много малки изключения, който е на чисто място има вътрешна бариера да замърсява. Има над 1000 незаконни сметища в София. Аз мисля, че на едно чисто, хубаво място с дървета, дори и най-невъзпитания човек ще изпита известно затруднение да замърсява. Същото нещо бих казал и за тоалетните. В един уреден град има много обществени тоалетни, в София има няколко - една наскоро създадена от частен инвеститор на ъгъла на "Екзарх Йосиф" и "Мария Луиза". Никакъв проблем не виждам да има много такива тоалетни. Тогава хората ще ги използват. Никой нормален човек не иска да ходи до тоалетна в градинката - не е естествено. Това е може би естествено, но не прилично, и не му идва от вътре на един цивилизован човек.
Фокус: Ще успеете ли да усмихнете София за 4 години?
Мартин Заимов: Сигурен съм, че ще успея. Няма никакъв начин да го направя сам. Това ще се свърши от един добре работещ екип.
Фокус: Ще имате ли добро взаимодействие с Общинския съвет ако в него има мнозинство друга партия?
Мартин Заимов: Да. Ще имам добро взаимодействие с всеки общински съветник, независимо от коя партия е.
Фокус: Заявихте, че ще търсите консенсус с общинските съветници.
Мартин Заимов: Не просто консенсус. Аз съм техен подчинен и изпълнявам техните решения. Те са законодателния орган на града, а аз съм изпълнителният орган.
Фокус: Противоречията в Общинския съвет често са използвани от кмета като аргумент за неговата несвършена работа?
Мартин Заимов: Това, че в България има институции, които не функционират достатъчно добре, не означава, че не трябва да имаме известно търпение, за да може хората да се научат да използват институциите както трябва. Мога да направя една препратка към една много важна българска институция - българския президент. Няма никакво съмнение, че г-н Беронов би бил най-добрият президент. Дори мисля, че би бил най-добрият български президент от 1990-та година насам. Сигурен съм в това, защото качествата, характера, знанията, уменията на г-н Беронов са абсолютно подходящи за институцията президент на България. Настоящият президент Гоце за мен лично е обида. Самата идея, че може българският президент да е бил доносник ме навежда на ступор и много голямо притеснение за институциите на България. Това не означава, че не бива да имаме известно търпение. Това, че много българи не са оценили г-н Беронов не значи, че самата институция е зле конструирана от Конституцията. Институцията на президента не предполага неговата намеса в социална политика, образователна политика. Президентът има съвсем друга роля в България. Г-н Беронов като бивш конституционен съдия би изпълнил блестящо ролята на президента. Това че много българи и българската политическа класа, която в крайна сметка определя дневния ред, няма вътрешната дисциплина спрямо институциите, тоест да предлага подходящи кандидати за институциите, е въпрос на еволюция и известно време. По същия начин г-н Борисов е напълно неподходящ за кмет на София, но така е устроена все още политическата класа и донякъде разбирането за света на избирателите. По същия начин г-н Виденов беше очевидно неподходящ за министър-председател. Това е вече доказано, но много българи му гласуваха доверие. Същото е и при господата Борисов и Първанов, които изглежда са и много добри приятел. Виновни са не гражданите, а партиите, които определят тези, които гражданите да избират.

Цветана ГЕОРГИЕВА

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL