Аз обичам София

Проблемите на квартала около Орлов мост

В неделя подвижният щаб ще е на Орлов мост, а това в съвсем в квартала, в който живея и използвам случая да пиша за проблемите, с които живеем и се надявам, при разговорите със съкварталците, г-н Заимов да може да предложите някакъв лек за тях. Не претендирам за изчерпателност или безпристрастност, напротив, силно съм пристрастна и точно за това пиша. Проблемите степенувам по моята скала на важност.

* Ул. "Цар Иван-Асен II" винаги е задръстена. Да се измъкнеш от квартала в посока запад е всекидневно изпитание. Практически ул. "Цар Иван-Асен II" поема гляма част от трафика на "Цариградско шосе", защото все повече шофьори го използват като алтернативен маршрут, за да избегнат задръстването на Орлов мост. Улицата не е пригодна за това защото е тясна, а отгоре на това от страната на честните номера е "Синя зона" ( т.е. винаги има паркирали коли), от страната на нечетните е забрането паркирането, но на практика непрекъснато има спрели коли. Настилката от паветата отдавна е разбита от непрекъснати кърпежи и ремонти. Няма разумно вливане на Орлов мост.

* Вливането на ул. "Цар Иван-Асен II" на Орлов мост е абсурдно. Всъщност, улицата свършва на Орлов мост. Има разрешен завой в посока север към Сточна гара и може да се продължи по локалното на бул "Цар Освободител", което пак води към Сточна гара (влива се в бул "Васил Левски" пред Ректората). На практика всеки, който не е тръгнал към Сточна гара излеза със забранен ляв ляв завой на Орлов мост и утежнява още повече задръстването по бул."Евлоги Георгиев".

* "Синята зона" създава много затруднения. Практически съседните улички поеха колите, които по-рано паркираха на ул. "Цар Иван Асен II", в следствие на което в момента по тях едвам се минава с кола, а тротоарите са напълно неизползваеми. На кьошетата на "Мизия" и "Цар Иван-Асен II" и на "Мизия" и "Хан Омуртаг" обикновено има паркирали коли и срещу ъгъла, а по време на мач са в две редици. Чудя се как на 14-ти ще открият паметната плоча на Светослав Лучников на ул "Янтра" 6, като по този тротоар отдавна не може да се минава, не с количка, не с колело, а въобще.

* "Синята зона" създава предпоставки за катастрофи. Трафика по пресечките на "Цар Иван Асен II" e основно от локалното платно на "Цариградско шосе" към "Евлоги Георгиев", а "синята зона" е от страната на четните номета на "Цар Иван Асен II", така че излизането от пресечките става практически на сляпо, заради паркиралите коли и това често води до леки катастрофи с малко огъната ламарина и много скъсани нерви. Елементарно би било да се премести синята зона на отсрещната страна на улицата, където паркиралите коли по-рядно ще пречат на излизащите от пресечките шофьори.

* Забраната за паркиране в "Синята зона" е абсурдна. Снимала съм я, вижте сами. От 7:30 до 8:30 и от 18:30 до 21:30 паркирането е напълно забранено. Живеещите в квартала могат да паркират в хола си след работа. Има упорити слухове, че Бойко Борисов е разпоредил предизборно паяците да не вдигат коли след 18:00, т.е. до изборите тези абсурдни знаци няма да влязат в сила (какви права има кмета да отменя действието на сложените по улиците знаци е един друг въпрос), след това се надявам да ги махнете!

* Ул. "Мизия" в участъка между "Янтра" и "Евлоги Георгиев" е винаги задръстена. Тя се използва като алтернатива на вече задръстения "Цар Иван Асен II" и на още по-задръстения Орлов мост, но е прекалено тясна, с паркирали коли и на двата тротоара, колите се изчакват на пресечките на улицата и минават в потоци ту в едната, ту в другата посока, защото разминаването е невъзможно. Единият тротоар е напълно неизползваем.

(Сега си давам сметка, като че ли в квартала има неписано правило да се паркира изцяло, т.е. до упор в стената на сгрдата, но само на единия тротоар, а другия да се оставя поне частично използваем от пешеходци. Интересен вид саморегулация)

* Съсипаха кварталната градинка. Тя се намира на Стъклената спирка, между Райфайзен банк и БФС - снимала съм я. До скоро тя беше единствената градинка от Орлов мост до бившата Казармена фурна на ъгъла на "Н. Ракитин". Преди 3 седмици разбиха асфалта, а снощи срутиха и отнесоха пързалката. Може би е предизборен ремонт, може би разчистват терена за строеж, но липсата й вече се усеща. Няма алтернатива в квартала.

* Подлезите под "Цариградско шосе" са непригодни за колички. Единствен подлеза на ул "Загоре" има рампа. Всички останали подлези имат метални релси, но на практика всяка количка е с различно разстояние между гумите и релсите са неизползваеми. Елементарното решение е да се подмени едната релса с по-широка.

* Рампата за колички на подлеза на "Сан Стефано" е опасна. Стръмна е и хлъзгава, дори в сухо време. Майките трябва да избират дали да пребият себе си или децата си. Мога да ви заема количка (без бебето), за да пробвате сами и да разберете за какво говоря.

* Няма места в детските градини и яслата. От друга страна в двора на 18 ОДЗ има достатъчно мястно за още едно крило за поне 2 групи, но кмета не разрешава.

* Извършват се безмислени ремонти. Най-крещящият случай са трите ремонта (два през есента и един на следващата пролет) на 30 метров участък от ул. "Цар Иван Асен II", точно на горния ъгъл на 12-то училище. Първият път махнаха трамвайните релси (не че пречиха), но следващите два за какво бяха, така и не се разбра.

* Интересно би било да проучите с какви пари е асфлтирана ул. "Хан Омуртаг" и защо по нея няма нито една бабуна, за разлика от асфалта на "Цариградско шосе". Слуховете твърдят, че финансирането е частно, въпреки че това не попречи на Бойко Борисов да я "открие".

* Интересно би било също така да обърнете внимание на охранителната бутка на къщата на ул. "Хан Омуртаг" 40, която е ВЪВ рамките на Военна академия и заради която ОГРАДАТА на Военната академия прави ЧУПКИ, за да я заобиколи. Поместването на оградата на Военното училище, открито на 4 януари 1915г., лично на мен ми дойде в повече. Това е нагледен пример, че в момента в България всичко може да се прекрои по мярка на имащите власт и пари.

И още
* Асансьорът на Орлов мост е построен от доста време, но работи от месец, вероятно още само месец.
* Спирката на Орлов мост в посока Младост е кошмар за чакащите. Когато спрат 3 автобуса, пректически не е възможно да видиш кои са, а тичането от единия край до другия в тълпа чакащи е единственият начин да намалиш риска да изпуснеш желания автобус.
* Маршрутките спират безпардонно, където им падне, без да се съобразяват с правилата за движение и елементарния здрав разум.
* В парка (Борисовата градина) няма обществена тоалетна.
* В парка няма осветление.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL