Аз обичам София

Изказвания на Борислав Бориславов от СДС и Петър Москов от ДСБ на пресконференция в Синия лъв


Борислав Бориславов (СДС):
Аз бих могъл да продължа в стила на Мартин – със сравненията между БКП (БСП) и СДС. Къде беше БСП, къде беше Бриго Аспарухов 1992 година. Бяха се разделили на две тогава. Едната част си седеше в БКП, а други бяха внедрени с маската на демократи. Един такъв човек беше Бриго Аспарухов, който не знайно как се озова в обкръжението на президента Желев. Задачата, която трябваше да изпълнят – всички я видяхме – свалянето на първото демократично правителство.

Всички помним 1997 година. Надявам се, че я помним, тъй като, съдейки по изборните резултати мисля, че в съзнанието на избирателите избледнява. Тъй като БСП не се е променила, нещата започват да се повтарят. Виждате хора, които са излезли на улицата, не подтиквани от партии или синдикати, а са излезли, защото нямат бъдеще. По това се различава лявото и дясното. Лявото извежда хората на улиците, запушвайки всякакви перспективи пред отделния човек. Затова излязоха студентите, затова бяхме заедно с господин Заимов по улиците на София през 1997 година. Десните дават перспектива. В момента единственият десен кандидат в София, е господин Заимов. И неслучайно двете единствени десни партии, въпреки че през последната година бяха разделени, си подадоха ръка в името на своите избиратели. Не в името на властта, а в името на своите избиратели, за да могат да имат перспектива. Тази перспектива за София се казва Мартин Заимов. Това е десният кандидат, всичко друго са лъжи.


Петър Москов (ДСБ):
Аз ще се опитам да кажа няколко думи и може би да изпреваря част от въпросите, защото има страшно вълнение последните 24 часа. Какво бил казал Мартин? Как някакъв човек, който търси своето житейско и не знам какво още амплоа, прави квалификации кой бил ляв и кой бил десен. Аз наистина се учудих и ми стана малко весело. Това е истерия. Ако достолепна госпожа на възрастта на господин Борисов би могла да бъде поставена под напрежение да реагира като господин Борисов, това вероятно би било джентълменски обяснимо, не мога да си го обясни от страна на хора, които ходят с пистолети и претендират за покровителство над обществото.

Какво всъщност се случва? Борисов загуби битката за експертността – той е наясно с това. Всъщност всеки е наясно, че той не би могъл да я спечели, но може би той узря за факта, че вече я е загубил. И опитва да играе нещо друго – опитва да играе политика, опитва да бъде десен. Доколкото говорим за кметски избори, това е малко по Борисовски, ние играем футбол, той не разбрал и дошъл с пистолетите. Но както и да е, така решил така направил. Борисов иска да говори за политика и да обяснява защо Мартин не бил десен. Защо бил казал, че Кадиев е добър избор за София в сравнение с Бригадир Аспарухов и Бойко Борисов. Иска да говорим за дясно, ами да дойде. Нека дойде, хайде ела и говори за дясно и за политика.

Дясното е и биографично. Всички тези хора, които стоят зад Мартин, са били там на улицата. В същото това време Бойко Борисов е масажирал ушите за лека нощ на архетипа на днешната левица – Тодор Живков. Хайде да дойде да говорим за дясното! Защо било така, защо Кадиев, о ужас! От всякъде изпълзяват някакви истерични хора, които казват – "десницата какво направи? Те играят заедно с Овчаров". Разберете – десницата е разум, десницата е общ прочит на миналото, в името на това бъдещето ни да бъде по-добро. Това правим ние със СДС. Десницата е извлякла своите поуки от миналото и затова днес тя има един смислен, достоен и разумен кандидат, какъвто е Мартин Заимов. Бихме искали левицата да направи същото. Защото, ако трябва да говорим откровено продуктът на управленския комплекс на левицата, се нарича Бригадир Аспарухов. Продуктът на десницата, която известно време беше загубена в прехода, се нарича Бойко Борисов. И е време нещата да се кажат така както са. Няма нищо страшно да кажеш, че в левицата има разумни хора. Всеки един от нас има приятели с различни убеждения от собствените, но всеки един от нас, макар че може да не е съгласен с убежденията на отсрещния, знае, че той влага сърце и разум в тях. Аз имам приятели, които са хора с ляво мислене – хора с възможности и капацитет. Нямам приятели мутри. Нямам приятели, чието единствено житейско познание се изчерпва с изречението "Знам какво направи миналото лято". Това не е десница, това е цирк, това е възможен кошмар. Десницата направи нужното, за да може София да има достоен кандидат за кмет. Това, което казваме, е, че в левицата има подобен потенциал, но не се е случил. Не казваме нищо друго. Ако някой иска да говори за десница, да заповяда. Досега ние говорихме за кметски избори и победихме в този разговор, никой не се съмнява в това. Ако някой иска да говори за десница, да дойде.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL