Аз обичам София

Генералите искат да правят гето в София (интервю в 24 часа)

Дясното обединение е факт. Категоричен и неоспорим

в. 24 часа, Калина ВЛАИКОВА |- Разпознават ли ви вече по столичните улици, г-н Заимов?
- Със сигурност много хора ме разпознават. Няма случай, в който например насред задръстване човекът в колата до мен да не ме познае и да не ми помаха с ръка. А в 90% от случаите и ми се усмихват.

- Как преценявате шансовете си на тези избори?
- Ако съдя само по разговорите ми с хората, би трябвало да спечеля още на първи тур.

- А ако включите и други критерии, балотажът ли е реалистичното постижение за вас?
- Балотажът е единственото реалистично постижение за мен.

- Чия конкуренция ви притеснява повече - на Борисов или на Аспарухов?
- Не ме притеснява нито единият, нито другият. Притеснява ме това, че двамата се представят за опоненти, а всъщност са един и същи човек. Г-н Аспарухов и г-н Борисов са от едно котило, очевидно добре се познават, очевидно имат какво да делят, но тази очевидност не е разбираема нито за мен, нито за софиянци. А това е обидно.

- Ако останете трети кой от двамата ще изберете?
- Ако трябваше някого да подкрепям, нямаше да е между Аспарухов и Борисов. Един достоен противник щеше да ми е Георги Кадиев.

- Но той не е кандидат за кмет на БСП.

- Не е, защото БСП е нереформирана партия.

- И все пак кого?
- Не мога да гласувам за униформен и неспособен човек. Независимо кой е.

- Значи няма да гласувате?

- Не, значи няма да има втори тур между Аспарухов и Борисов.

- А убеден ли сте, че целият СДС актив ще пусне бюлетина за вас?
-Да.

- Въпреки усилията на СДС-София, да бъде подкрепен Борисов?
- С този въпрос изразявате съмнението на много граждани в обединението на десницата. Казвам ви, обединението на десницата е факт. Категоричен и неоспорим.

- Споделихте намерение да отзовавате некадърни, мързеливи и крадливи районни кметове и съветници, но не казахте как. Обяснете го сега.
- Казвам, че знам как да поставя непрофесионални и непочтени хора в условия, при които да работят професионално и да не проявяват непочтеност. Всички наши кандидати за съветници и районни кметове се съгласиха с предложено от мен споразумение за почтеност, професионализъм, коректност, взаимни задължения. Затова съм убеден, че те ще бъдат почтени, трудолюбиви и професионални. Дай боже да са мнозинство.
Ще предложа на останалите общ документ за нуждите на софиянци. Например София да има истинско метро. Да няма такива задръствания. Да стигат детските градини. Общинските жилища. Да бъде чисто. Водата да е безвредна. Цената на услугите да е адекватна. Няма политик, партия и съветник, които да не се съгласят с тези неща.

- Те са безспорни, но проблемите си стоят. Как ще ги решите?
- Има една основна разлика между мен и господата Борисов и Аспарухов. Всички знаем от какво имат нужда софиянци. Основното обаче не е какво и кога, а как. И аз след месец кампания вече съм напълно убеден, че те не знаят как. Също толкова съм убеден, че аз знам.

- Непрекъснато повтаряте колко много пари има. Къде са?
- Започнах кампанията си с едно просто изречение. „Аз обичам София". Това е истината. Но рационално погледнато, София е уникален град. Има планина с уникална природа и възможности за ски. Има уникално количество минерална вода. Уникална зеленина въпреки всички посегателства. Базовото градоустройство е много добро. Не кой да е, а Константин Велики е наричал София „моят втори Рим"
В София има антична археология, прекрасна архитектура. А на първо място това, което прави София уникална, са гражданите й. Българите са уникални. Ние сме много по-добри и разумни хора, отколкото няколко манипулатори се опитват да ни убедят. Няма друго общество, което за 15 г. да е изминало 3 и 4 пъти повече път от другите общества в Европа. Два пъти се измъкваме от тотален колапс. А днес, където и да отидат българите, са най-добрите. Неприятно ми е да чувам приказки, че сме прости и необразовани, слушаме чалга... Между другото много харесвам Горан Брегович. Той е един от най-добрите музиканти в света. Популяризира балканската култура, без да я опошлява с вулгарни текстове. Така че твърдения, които подценяват българите, ме вбесяват.

- Кой ги прави?
- И г-н Борисов, и г-н Аспарухов се опълчват срещу българите извън София. При Аспарухов е направо плашещо. Той се кани да ги спира на входа на столицата и да не ги пуска вътре. Да създава сигурни зони. Това се нарича гето. Може да е луксозно, но е гето. Прави се в Третия свят, не в София. Тук всички имаме права, априори сме хубави хора. А ако има престъпност, кметът е отговорен да се справи с нея. Борисов и той се държи с хората извън столицата като с второстепенни, за него те нямат право на достъп до града. Това е скандал.

- Но градът се задъхва.
- Не е заради нарастващия брой на хората. А заради опасната некомпетентност на досегашните кметове и екипите им. Непрекъснато се хвърлят възможности и ресурси на вятъра. Това са едни фундаментално незнаещи хора. Когато се сменят със знаещи, градът ще поеме колкото искаме хора.

- А трафикът?
- Същото е. Такъв блокаж на движението е имало в стотици градове. Има решения, но те не ги знаят. Едното е мигновено да се подобри общественият транспорт. За да може всички спокойно и с удоволствие да го ползват. Метрото трябваше да е построено за 2 г. Поне това, което обещаваше Борисов, да беше свършил. Аз ви казвам - след 4 г. ще има 3 линии на метрото. Дори третата да не е завършена, ще е сериозно започната. Няма и смислен отговор за очевидната от години липса на паркинги. Г-н Борисов разказва за 12 идейни проекта. Но те при бавно темпо се правят за няколко месеца. Не може да се хвалиш с такова нещо. Нито с 640 хил. кв. м оправена настилка, част от която на вълнички. В София настилката е 35 млн. кв. м. Кой достоен човек се хвали с 2% свършена работа?

- Не е ли наивно да твърдите, че с влизането в общината ще мотивирате всички съвестно да заработят?
- Структурата на общината възпроизвежда модели още от преди 1989 г. Знаете ли, че в софийска община съществува отдел за Технически корабоплавателен надзор... В София?!... А ние му плащаме заплатите. Това трябва незабавно да се промени.

-Как?
- Като се ограничи бюрокрацията, и деловодната система стане единна, с по-малко брой заместник кметове, а вътрешния контрол на пряко подчинение на кмета. Като кмет лично ще контролирам потока от закъснели жалби и ще въведа принципа на мълчаливото съгласие -ако общината не отговори в съответния срок все едно, че ви е казала "ДА".

- Приключи ли дебатът кой точно е дядо ви и какви са заслугите му?
- Никога не е имало такъв дебат. Това са безсмислени разговори за историята на България.

- А защо се подразнихте от връщането на името на парка „Заимов"?
- Не е редно да има парк с името на действащия кмет. Така че причините са лични. Все едно да ми издигат паметник приживе. Това е абсурд.


ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Семейно положение: Имам жена и четири деца.
Каква кола карате: Най-различни, нямам собствена.
Любима книга: О, те са стотици. Една от тях е на Уилям Уилис, възрастния мореплавател, който кръстосваше моретата със сал и изчезна на 75 г. в Тихия океан. Друга любима ми е „Среднощен експрес".
Любим филм: Десетки са. Например „Бегачът на дълги разстояния", „Коса".
Гордеете се с: Децата си.
Не можете без: Жена ми и децата.
Детската ви мечта беше: Да стана околосветски пътешественик.
Какво може да ви разплаче: Хора, на които им е тежко или мъчно.
Когато губите: Човек обикновено губи, когато е сгрешил. А грешките са най-добрият урок. Така че не съм недоволен, когато губя.
Най-силното ви качество: Откъде да знам, вие кажете.
Най-големият ви недостатък: Също.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL