Аз обичам София

Борбата за кмет на София е борба мужду добро и зло (интервю в Новинар)

в. Новинар, Полина ПАУНОВА |

- Господин Заимов, в едно интервю преди време казвате, че ако загубите вие, губещи са Костов и Юруков, същевременно държите, че приемате лично кампанията от морална гледна точка. Това не е ли двоен стандарт?

- Никога не съм казвал, че г-н Костов и г-н Юруков биха загубили, а аз не бих загубил. Такова нещо не съм казвал. Това е зле интерпретирано.

- Освен вас има ли друг десен кандидат за столицата?
- Има, да. Името му е Тити Папазов. Въпреки че беше в групата, подкрепяща избора на президента Гоце, той все пак е десен кандидат.

- Как мислите - Тити Папазов от чии гласове ще взима, от вашите или от тези на Бойко Борисов? Чий враг е той?
- Щабът ми прави тези сметки. Аз не съм по сметките. Предлагам решения за проблемите на града. Знам как да се решат. И това е, което ме интересува.

- Лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски показа писмо в подкрепа на НДСВ, под което стои и вашият подпис. Много спекулации се наравиха по тази тема. Да разясните?
- Твърдения, че е подкрепа на НДСВ, нямат почва. Това писмо е критика към Демократическата партия. Критикувам себе си и собствената си партия за неадекватна и лоша политика. Това не означава, че подкрепям опонентите на партията. Такава връзка няма. Днес се гордея с това писмо. То бе писмо, в което, ако ръководството на Демократическата партия се бе вслушало, то тя сега нямаше да е в плачевното състояние, в което се намира.

- В кампанията си се ангажирате с конкретни срокове. Смятате ли, че тези срокове зависят само от вас, а общинския съвет?
- Разбира се, че зависят и от общинския съвет. Очаквам да имам много добри работни отношения с общинския съвет. Второ, за да може един човек да бъде добър кмет, той трябва да умее да носи отговорност и да рискува. Аз правя трите неща едновременно. Казвам, че ще имам добри отношения със СОС, поемам риск с това, което казвам, и ще нося отговорност за изпълнението му.

- И все пак ако общинските съветници се опитват да саботират работата ви?

- Няма как да се предположи дори, че общинските съветници ще саботират нещо, което е добро за софиянци. Това е безсмислено предположение.

- А смятате ли, че подкрепата, която ви засвидетелстваха двете десни партии - СДС и ДСБ, е началото на едно ново обединение не само в София, а и за страната?
- Трудностите, в които се намира едно политическо пространство в България не е разединение. Дясното политическо пространство, дори и по времето на комунизма е съществувало. Днес го има и няма никакъв шанс нито някой да го разбие, нито да се качи върху него, каквито опити виждаме от страна на господин Борисов. Чужди елементи няма да допуснем. А самите десни избиратели са си тук, живи и здрави, и няма някой, който да може да ги пребори, защото са доказали за много години, че тези мъгливите, униформени играчи не могат с нищо да ни засегнат. Вече съвсем с нищо не могат да ни засегнат. Те вече постепенно изчерпват всичките си възможности за влияние върху това общество. И слава Богу, защото то заслужава много по-добри неща от манипулации, лъжи, грешни съвети и политики, непочтенности, измами. Това общество заслужава добро управление.

- Слагате Бойко Борисов именно в тази категория. Ако все пак той стане кмет за втори път?
- Бойко Борисов е човек, който се опитва да излезе от мъглата. В някои отношения дори може би е излязъл. Излиза напред. Не казвам, че е смел. Подозирам, че не е, защото не смее да приеме поканата ми за дебат. Той обаче със сигурност е една еволюция на тази офицерска, милиционерска и дори в някакъв момент и мутренска общност. Но той се опитва да евлюира. Спомняте си, преди много години имаше една приказка за един починал господин към момента - Илия Павлов. Та той се правеше на много велик в медиите - беше започнал да говори за гущер и опашка, щял да си откъсне опашката и така щял да бъде свободен. Не вярвам на тези неща. Всяко живо нещо има корен, има някакво живо начало. Именно това живо начало е много важно нещо. Изобщо не вярвам в борбата, много важната борба, която е между доброто и злото - злият генезис да произведе добро. Не е възможно.

- Вие разглеждате борбата за кметския стол в столицата като борба между добро и зло. Така ли да ви разбирам?
- Борбата за кмет на София е именно това - борба между добро и зло, да.

- В този смисъл вие сте доброто, така ли?
- Вие преценете.

- Обвиняват ви, че правите много скъпа кампания. Каква сума пари е похарчена досега за нея?
- Между 800 000 и 900 000 лв. Законът изрично е казал - милион. Скъпа е, разбира се. Но това е медийно-политическата конюнктура в България. Щом народните представители са решили, че трябва да бъде 1 милион, в крайна сметка политическите сили, които ме подкрепят и десетките честни фирми и още повече десетките честни индивиди, които са решили да ми помогнат, т.е. ние всички трябва да се съобразим с това, че опонентите ми имат право да направят подобна кампания. Така че аз не мога да си позволя да направя много евтина кампания, защото ще остана незабележим. Което е мечта на опонентите ми.

- Студиата на открито са част от кампанията ви. Говорите често директно с хората. Какво най-често ви питат?
- Най-често ме питат защо е толкова мръсно и как ще се оправи, защо е толкова задръстено и как ще се оправи, защо общината е толкова гадна и как да се оправи. Освен тези студиа на открито имаме още 4 или 5 директни начина да общуваме с хората. Това, с което започнахме, бяха едни прозрачни кутии, с които хората даваха доста предложения и въпроси. На голяма част от тях ние отговаряме. Другият начин е през блога. Там отговорих на стотици въпроси. Следващ начин е уеб страницата - най-добрият политически сайт в историята на България. Много често ходя и пеш, с градски транспорт. И там - извън студиата на открито, на ден имам поне час-два общуване с хората. Сега сме в заведение и вие видяхте преди малко - разходих се, поговорих с хората, усмихнах ги. 90% от хората успявам да усмихна веднага.

- Какъв е най-краткият срок, който си давате, за да усмихнете София, ако станете кмет?
- Между 2,5 и 3,5 години. Две години и половина е оптимистично, но мисля, че би трябвало да го постигнем. Тогава ще са се случили повечето от нещата, които съм обещал.

- Казвате, че София е богат град. Вижда ли се това? Къде са парите на София?
- Как да не се вижда? Какво е Витоша, минералните бани какво са, археологията какво е? Хората какво са? Дайте да погледнем сами себе си. Това какво е освен богатство? Парите не са богатство. Те са измерител на богатството. Парите са богатство само за мутрите. Истинското богатство са хората на първо място. А в София - нейната уникалност. Планина, природа, физическо местоположение, минерална вода, археология. Такава комбинация в Европа няма. Константинопол, или Цариград, би могло да се каже, е по-интересен град от София. Но той няма планина, няма минерална вода, няма такива хора като българите.

- Залагате на етично управление и етична кампания. Мислите ли, че всички тези хора, които са богатство на София, са също толкова етични?
- Етиката в публичните отношения зависи от поведението на хората, които са натоварени с отговорност и власт. Оттам тръгва. Има хубава поговорка - "Рибата се вмирисва от главата". Ако моят екип, политическите сили, които ме подкрепят и най-вече аз самият се държим по един морален начин, няма как хората да не го видят и да не започнат да се държат морално и те. Моралният начин е по-добър, този, който кара хората да са щастливи и да се усмихват.

- В началото на кампанията си спирахте коли по "Витоша", по "Граф Игнатиев"...
- Вчера също. Една мутренска кола се движеше в насрещното движение, застанах срещу него и го спрях.

- Е? Той какво ви каза?
- Два пъти ми се е случвало да се сблъсквам с мутри. Веднъж на "Графа" един мутроподобен, който първо каза, че работи в общината, после каза, че е в МВР. Тези също бяха мутроподобни. Започнаха да ме ругаят - "Ти ли ще ставаш кмет, бе?". На маймуни кмет няма да ставам. Ще бъда кмет на нормални хора.

- Сега към драмата от тази сутрин...
- Каква драма? Няма драма!

- За подкрепата на БСП и казуса с Кадиев.
- Това не е драма на Мартин Заимов. Това е драма на БСП.

- Вие наистина ли ще подкрепите Георги Кадиев, при положение че между Бриго Аспарухов и Борисов бъде вторият тур? И изобщо как да се тълкуват думите ви?
- Не! Кадиев би загубил по-достойно. Разбира се, че не ми е хрумвало да подкрепям Аспарухов. Още повече в една напълно нереална хипотеза, каквато е борбата между един човек и неговото копие. Това е обида за софиянци. Не може да има балотаж между учител и ученик, каквито са господата Аспарухов и Борисов.

- Т.е. при положение че не отидете на балотаж, няма да гласувате?
- Няма да гласувам. Разбира се.

- А вашите избиратели?
- Също ще ги помоля да не гласуват. Това, което аз казах с едно изречение, е, че БСП подължава да бъде нереформирана и че вредни и отровни хора манипулират тази партия. Това казах с изречението си за г-н Кадиев. Ако хора като него оглавят тази партия, тя ще има достойно място вляво и тя ще бъде мой достоен опонент. А не да търся в мъглата с кого всъщност се състезавам.

- А ако отидете на балотаж, смятате ли, че ще получите подкрепата на леви избиратели?
- Смятам, че ще ме подкрепят всички почтени, разумни и симпатични хора в София.

- Казвате, че никога няма да държите медиите настрана. Обвиняват ви, че флиртувате с тях?
- Имате ли чувството, че флиртувам с вас?

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL