Аз обичам София

Ще бъда открит и предвидим кмет (интервю в Труд)

в. Труд, Валентина ПЕТКОВА |

- Г-н Заимов, преди години най-болезненият проблем в София беше жилищният. Пазарната икономика частично го реши, като даде възможност на тези, които могат да си купят апартамент. Но какво става с онези, които очакват общината да им осигури дом?

- Добър град е само този, който се грижи за слабите си граждани. Непрекъснато срещам хора, които имат проблем с жилището си. Вместо да го решава, общинската управа в София преди няколко месеца е продала 700 общински жилища. Защо? Аз със сигурност ще удвоя общинските жилища. Столичната управа трябва да помага на слабите си членове. Това не е лява политика. Десният човек се интересува от всеки.

- В началото на кампанията си обявихте, че транспортът ще е сред приоритетите ви. Би трябвало вече да сте наясно как ще се справите със задръстванията?
- На първо място, промените ще са свързани с обществения транспорт. Само през него може да се реши придвижването в София. Номер две са правилата и местата за паркирането. Досегашната управа разширяваше "синята зона" . Общинската управа на Мартин Заимов ще създаде 8000 подземни парко-места плюс десетки хиляди надземни. Ще се спазват изискванията за осигуряване за паркиране за всяка сграда, която се строи, без изключения.

- Твърдите, че за един мандат можете да прокарате 20 км от софийското метро. Но как, след като за 30 години са построени едва 10 км?
- Щом испанците могат, защо ние да не можем? Построеното до момента наше метро е добро. Но представлява човек на един крак, без ръце. Срамота е нашето метро да е само от "Люлин" до центъра. То трябва да отиде там, където му е мястото - до "Младост", "Дружба", от "Надежда" до „Хладилника", от паметника "Левски" до Княжево. И това е минимумът. Не знам дали знаете, но метрото, което стига до "Люлин", лесно би могло да излезе над земята и да се качи на релсовия път, който отива до Банкя. И тогава Бойко Борисов ще може да ходи на работа с влакче и с метро. Аз няма да чакам като него две години да пресече центъра. Няма да допусна софиянци да работят за компанията за метро, а не компанията за метро да работи за софиянци. Защото всички ние вече плащаме лихви по заема за метрото. По 840 хил. лв. годишно, без да има развитие. На ларгото има табела, на която пише: "Ноември 2007 г. се отваря станцията." Това е подигравка.

- Вярно ли е, че сте спечелили на своя страна суходолци. Каква е стратегията ви за боклука на София?
- В живота си съм водил много преговори и много пъти съм успявал. Смятам, че ще успея и този път. За Суходол все още не съм водил преговори, разговарял съм с конкретни лица, които казват: "Да, разумно е това, което казваш - бих го приел." А за разлика от досегашните управници на мен може да се има доверие. Т.е. това, което съм казал, ще стане. А то е, че след 30 месеца на мястото на сметището ще има парк, на който ще се наслаждават всички софиянци... Но Суходол е временно решение. За 18 месеца там може да се изгради депо - екологично, модерно, съвременно, работещо. Паралелно с това ще започне изграждането на преработващи мощности за отпадъци. До две години ще сме решили този проблем и ще сме го забравили.

- Стреснахте мнозина с обещанието, че ако станете кмет, ще подмените екипа, с който ще работите. Задава ли се чистка на "Московска" 33?
- Да направим ясно разделение между управленски екип и служители. Служителите в общината са жертви на лошо управление. Аз никога не съм употребявал думата "чистка". Казах, че ще имам здрав и добре работещ екип от стоманени хора, в смисъл компетентни, волеви, сърдечни, отзивчиви. Но също така и добре работещи заедно. Няма причина да не мога да направя екип в Столична община. Достатъчно е да отидете в Народна банка и да видите какъв фантастичен екип съм създал.
Аз съм предвидим и открит човек. Не бих могъл да отида в общината и да започна с някого шушу-мушу така, както прави Бойко Борисов.

- В това ли е силата ви ?
- Не искам да съм нескромен , но това е една от силите ми. Другата е, че мога да правя пари. Не за себе си.

- Как ще преодолеете като че ли неизбежния конфликт между кмета и общинските съветници?

- Предложих на политическите сили, които ме подкрепят - СДС и ДСБ, да внесат промени в Закона за местното самоуправление. Първо, за сделки като заменките да се иска квалифицирано мнозинство. Т. е. да не може с по-малко от 2/3 мнозинство да се правят такива сделки. Второ, кметът да има право на блокиращо вето на решенията. И новото гласуване на общинския съвет пак трябва да е с квалифицирано
мнозинство. Така че отговорният кмет, който наложи вето, да има по-добри възможности да защити интересите на гражданите.

- Мислите ли, че в тези меркантилни времена вашата емоционалност стига до хората?
- Бих се учудил, ако не стигне. Защото това е смисълът на живот, другото е второстепенно. Парите винаги са резултат, никога не са първопричина. Може ли някой да ме упрекне в липсата на прагматика?

- Успяхте ли да обедините десните избиратели в София?

- Аз съм единственият десен кандидат на тези избори, зад мен седят двете най-големи десни партии, само моят екип и аз предлагаме прозрачност и ефективност в управлението на София и истински реформи, каквито вече сме правили. Да не забравяме, че десните сили сме доказали въпреки грешките, че сме единствените реформатори, единствените истински компетентни хора. Доказателство за обединението на десните в София е и фактът че получих парламентарна подкрепа за бъдещите си действия като кмет на София и от ДСБ, и от СДС. Всички други са дърдорковци. И всеки опит на г-н Борисов да се представи за десен е фантасмагория. С Бриго Аспарухов те са си лика-прилика и са от едно котило. И в това е подмяната на вота. Цинично е човекът, който носи лична отговорност за свалянето на първото демократично правителство в България, Бригадир Аспарухов, и с това спря развитието на страната ни с години, днес да претендира, да управлява София. Заради Аспарухов изостанахме след Чехия, Полша и Унгария, трябва ли София още 4 години да се влачи зад Прага, Варшава и Будапеща?

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL