Аз обичам София

БТВ: Може ли Мартин Заимов да се вклини в генералската битка за София?


БТВ, "Тази сутрин"
24 октомври 2007 | 11:08

Мартин Заимов – кандидат за кмет на София от “Алианс за София” / СДС и ДСБ/
в интервю за предаването на БТВ “Тази сутрин”


Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ. Интригата на тези избори остава може ли, може би най-усмихнатият кандидат за кмет тази година, Мартин Заимов, кандидатът на СДС и ДСБ…

Мартин Заимов: Добро утро.

Водещ: Добро утро.

Водещ: Ще се конкурираме с усмивките. Аз също много обичам да се усмихвам, така че няма проблем.

Мартин Заимов: Благодаря.

Водещ: Да се усмихваме един на друг тази сутрин. Може ли Мартин Заимов да се вклини в генералският дует, с който се опитва да държи високите тонове на изборите в София? Според изследванията на “Галъп”, което тази сутрин е публикувано във вестник “24 часа”, да това е възможно. Мартин Заимов вече е втори с дистанция, 1% от Бриго Аспарухов. Далеч от Бойко Борис, но за сметка на това, балотажът е почти сигурен. Като кандидат на десните в тези избори мисля, че това е основният въпроси и ако спечелите тези избори, как ще се оправяте с всичко това, което се е натрупало в София през последните 17 години?

Мартин Заимов: Не през последните 17 години, през последните 30 години.

Водещ: От 80-те години ли започва…

Мартин Заимов: Лошото управление на София, започва от ранните 80-те години.

Водещ: Защо оттогава?

Мартин Заимов: Липса на компетентност, сериозно изоставане от необходимостта от инфраструктура, сериозно изоставане от необходимостта от добро летище. Помните, че чак сега се направи летище и то не добро. Летището на София, тормози голяма част от софиянци. Така, че този въпрос не е просто на последните 17 години.

Водещ: Добре, този отговор е така доста задълбочен и според мен, донякъде дава отговор на проблемите на София. Имате ли стратегия за управлението на София?

Мартин Заимов: Разбира се. Имаме съвсем ясна програма, дори когато аз успях, това мисля, че съм ви го показвал, много софиянци го имат също, това не е стратегия, но това е едно послание...

Водещ: Това е нещо, което хората четат, да бъдем честни, никой няма да седне да чете целите програми на тези избори.

Мартин Заимов: Това, да. Още повече питат ме точно, всеки ден срещите с много хора, питат ме точно по това, което лично написах. Защото програмата е дълга.

Водещ: Вие прочетохте ли програмата на Бойко Борисов? Аз лично не съм виждал тази на Бриго Аспарухов, но на Бойко Борисов е доста сериозна и почти като обем е колкото вашата. Прочетохте ли си взаимно програмите с него?

Мартин Заимов: Не само прочетох програмата на г-н Борисов, още когато той я публикува, но съм чел и неговите обещания от 2005 година.

Водещ: Генералната промяна?

Мартин Заимов: Няма едно нещо вътре, което да се е случило. Едно.

Водещ: Кои са важните неща, според вас, които той не е изпълнил?

Мартин Заимов: Обещанието градът да бъде чист, обещанието да реши проблема със задръстванията, обещанието да реши проблемите със сигурността, обещанието да реши проблемите със строителството. А в самото начало има едно доста патетично обръщение. Всеки в крайна сметка прави патетични обръщения, но неговото е: омръзна ви това, омръзна ви второто, омръзна ви третото. Няма едно, което да се е оправило. И знаете ли кое е най-голямото ни затруднение в момента в срещите с хората. Гледат ме в очите и казват: “добре де, готови сме да ти повярваме, но след като толкова много обещания сме чули и винаги накрая излиза лъжа”. И това е много трудно, защото трябва отдолу да кача до доверие и после да докажа.

Водещ: Това се отнася за всички български политици. Не знам защо, Мартин Заимов се учудва толкова много. Вие не сте присъствал в политическия живот може би задълбочено, за да ги разберете, че това е проблем на всички български политици. Хората вече не вярват на никой.

Мартин Заимов: Шест години в един екип, ясно обещание дадохме, поехме сериозен ангажимент, поехме сериозна отговорност и постигнахме много за всички българи.

Водещ: Кои шест години?

Мартин Заимов: От 1997 до 2003 година съм бил на върха на финансовата система на България.

Водещ: Добре, от там видяхте ли отговора на въпроса, защо политиците не си изпълняват обещанията? Защото е по-лесно ли? Защото е такъв моделът ли? Защото не могат? Защото им пречат?

Мартин Заимов: Реформата на нашето общество, на страната е един много болезнен и тежък процес. От едно общество, което е свикнало някакви енигматични хора, от типа на един от основните претенденти нали все пак е трети, г-н Аспарухов. Този тип хора, едно време и сега смятат, че в едно мъгливо пространство могат да ръководят всички българи. От този тип система да се мине към една система, в която ние всички сме на светло, да се вижда всеки кой какъв е, колко може е много трудно. Не всеки издържа.

Водещ: Ето това отговаря на въпроса, защо примерно те не си изпълняват обещанията. Може ли за две години, колкото имаше Бойко Борисов реално, да разшири улиците на София. Отговора е не, всеки ще го каже, как да бутнеш толкова много сгради, че да ги разшириш, за да решиш трафика. Може ли за две годни, примерно, да построиш завод за боклук? Можеш, но ако си подготвил всички преди това. И така нататък, това са прости отговорите.

Мартин Заимов: Да, така е. Но не е просто въпрос в обещанията, понеже ме попитахте дали съм чел програмата на г-н Борисов. Ако някой наистина направи консистентно усилие да прочете това, което той сега обещава.

Водещ: То е лесно, то е картинки като детска книжка.

Мартин Заимов: Ситуацията е абсолютно същата. Проблемът при г-н Борисов е не просто, че не си изпълнява обещанията - проблемът е, че той не знае какво говори. Г-н Борисов не просто обещава, той предлага политика, която е напълно погрешна.

Водещ: Защо? Дайте аргументи.

Мартин Заимов: Връщам се на въпроса за улиците. Колкото повече разширяваш един булевард, единственото което правиш е, че пренасяш задръстването, примерно, от “Красно село” на “Руски паметник” или от “Руски паметник” долу на “Христо Ботев”. Няма как, след като има 400 коли на ден, нови в София, което означава три кедъра, без ти да адресираш масирано, спешно проблема на обществения транспорт в София и липсата на паркинги, няма как да се реши проблема...

Водещ: За вас, решаването на проблемът е с построяването на нови паркинги и решаване и с регулацията на обществения транспорт, така ли да ви разбирам, а не с улици и с естакади?

Мартин Заимов: Не просто регулацията. Улиците са задължение на кмета по дефиниция. Интересното при г-н  Борисов е не само неговите предложения сега, много интересни е неговия отчет за свършената работа. Ако бях кмет на квартал, бих се срамувал да опиша това, което прави секретарката ми. Правенето на улиците е едно автоматично задължение. Дори, да не използвам много груби думи за това управление, но дори управлението на г-н Софиянски правеше улиците. Не добре, с дупки, с вълнички, вероятно също, но и г-н Борисов ги прави вълничките.

Водещ: Да ви върна пак към темата, 2005 година. Защо спечели Бойко Борисов, толкова убедително в София? Мислехте ли си по този въпрос? Успеха на другия може да бъде и ваш успех, трябва да се анализира.

Мартин Заимов: Разбира се, ще ви кажа. Това ни връща на въпроса за обещанието на политиците. Знаете ли защо много български политици, включително леви политици, има в крайна сметка, има много почтени и много положително мотивирани политици в лявото политическо пространство. И слава богу, иначе щеше да бъдем действително напълно мафиотизирана страна. И те също, г-н Виденов, една от причините да не може да направи нищо от това, което искаше да направи, са хора като г-н Аспарухов. Основният проблем на нашата страна е групата на г-н Аспарухов, ключов проблем. Той подвежда, преди всичко с цинизмът на неговата поява, както във филмите на Хичкок от мъглата, такова нещо. С неговата поява той подвежда, знаете ли кого най-вече, той само мотивира моите избиратели, той подвежда най-вече естествените леви избиратели. Това е най-страшното нещо, което се случва.

Водещ: Какво общо има Бриго Аспарухов с победата на Бойко в София през 2005 година?

Мартин Заимов: Ще ви обясня. След като са се случили едни такива мъгливи работи хората, които са имали куража като г-н Филип Димитров, да излязат напред и да кажат: “да, аз ще оправя тази страна”. Може да имаме спор, ако не сме десен човек, ще кажем: “не, по този начин”. Добре, те са имали куража. Изведнъж едни хора от ъглите и в момента, 2005 година например, едно празно поле, празно футболно поле. Един господин, които няма съмнение, нали, има амбиции. Излиза на полето, то е празно, в смисъл той е единствения играч.

Водещ: А защо остана празно полето? Ние ще стигнем до отговора на въпроса. Защо остана празно полето?

Мартин Заимов: Това се опитах да ви обясня. Защото една мъгла, която и днес се опитва да се върне на власт, изпразни стадиона.

Водещ: Между другото, това което правите тази сутрин е изключително важно, емблематично. Аз ще се опитам с две думи да си го обясня за мен. Вие атакувате в момента Бриго Аспарухов и по този начин се опитвате да въведете сблъсъка, ляво – дясно, цивилни – ченгета, за да мотивирате вашите избиратели и това е правилна тактика. Докато казахте за празното място, това празно място беше оставено от десните, СДС и ДСБ, които управляваха София. Имаше един модел наречен, моделът “Софиянски” правилно или не, вие сте работил с г-н Софиянски, този модел беше толериран от Иван Костов, и от Петър Стоянов и от всички десни лидери. И затова беше оставен празен. И Бойко Борисов обеща “генерална промяна” и затова спечели. Сега вие не сте ли в позицията, как да кажа, да връщате, да репродуцирате този модел, отново на ниво Софийска община?
Мартин Заимов: Аз не съм свикнал да задавам въпроси и сам да си отговарям.

Водещ: Не, не. Задавам ви го въпроса, вие трябва да отговорите. Носите ли, носител ли сте на емблематичните прояви на модела “Софиянски” в тези избори?

Мартин Заимов: Разбира се, че не.

Водещ: Този въпрос няма как да получи отговор освен, ако вие не го дадете.

Мартин Заимов: Аз се учудвам, че толкова еродиран журналист като вас, не си спомня кой разобличи модела “Софиянски”, кой въобще използва това словосъчетание за пръв път. Не помните ли?
Водещ: Помня много добре.

Мартин Заимов: Кой?

Водещ: Това стана от Иван Костов, мисля.

Мартин Заимов: Точно така.

Водещ: Нали?

Мартин Заимов: Как може човек да разобличи един модел и след това да се казва, че той го е създал? Това не е възможно.

Водещ: Така.

Мартин Заимов: Връщам се на модела “Софиянски”, няма да търпя никаква корупция. Тези работи, за които вие ме питате в момента, схеми, в началото започнахте, аз се опитвам да мотивирам тези избиратели, други, някакви тактически ходове. Това е част от мъгливото пространство в нашата политика, в която за съжаление, медиите са също участници.

Водещ: По какъв начин?

Мартин Заимов: Достатъчно е да погледне...

Водещ: Като вземат страна или като дават трибуна? Трябва да се уточняват тези неща.

Мартин Заимов: Ще ви кажа. От един месец, моите колеги и аз се опитваме да привлечем вниманието на вашите колеги и вашето, към истинските проблеми на София. Защо нищо не се случва? Опитваме се да обясним, опитваме се да покажем, какви са проблемите, имаме десетина хиляди снимки, ужасяващи някои от тях. Трябва да ви кажа, никой не ги показа. Имаме три сериозни пресконференции, вие знаете ли, че една пета, 750 км от тръбите в София са канцерогенни...

Водещ: Са канцерогенни. Да де, от БТВ го научих, разбира се как да не знам и вие го казахте.

Мартин Заимов: Аз го казах. Днес на нова сметка....

Водещ: Не сте прав, че медиите не го отразяват.

Мартин Заимов: Не, не, вижте, отразяват, слава Богу, най-сетне се появяват едни реални цифри.

Водещ: Според мен, не сте прав да атакувате медиите, особено по тази тема. Това и Антония Първанова преди вас го направи мисля, че най-удобно е да се атакуват медиите в България, това е разбира се най-... как да го кажа, лесният начин.

Мартин Заимов: Г-н Бареков, преди да започне нашият разговор, ние си говорихме на тази тема и вие самият ми дадохте урок, на мен лично, затова къде съм сбъркал, защо съм приел на този журналист поканата, на другия журналист, кой какъв журналист е. Вие знаете...

Водещ: Всъщност, най-големият пропуска на тази кампания аз мисля, че тук вие ще ме подкрепите, е че липсваше сериозен троен дебат.

Мартин Заимов: Разбира се.

Водещ: Вие да излезете заедно с Бойко и с Бриго. Защо не се случи това нещо? Имате ли си обяснение?

Мартин Заимов: Три или четири пъти, не мога точно да си спомня, колко пъти поканихме и г-н Борисов, и г-н Аспарухов. Недопустимо е...

Водещ: А защо не се случи първите трима да не се съберете в едно студио? А ние бяхме готови да дадем трибуната.

Мартин Заимов: Вижте, да ви кажа, упрек към българските журналисти от мен, никога няма да има. Аз когато казвам медии, имам предвид нещо съвсем различно. Имам предвид едни властови отношения. Медиите в крайна сметка са власт.

Водещ: Търсихте някаква независима трибуна, къде може да намерите тази независима трибуна?

Мартин Заимов: Интернет.

Водещ: Там да дебатирате? А какво не е независимо, да речем на тази трибуна?

Мартин Заимов: Нашият интернет сайт е посетен от повече хора, той се посещава от повече хора, отколко се посещават всички български медии, взети заедно в момента. Говоря тези, които са в интернет. Нашият сайт е първият, най-добрият политически интернет сайт в историята на България. Този сайт е отворен за всички, всяка една точка от нашата програма се дебатира и даже е изключително полезно за нас. То беше така и предвидено, защото дебатът по всяка една точка, ни дава невероятно ценни идеи. Ние не можем да знаем всичко, така както нито г-н Борисов, нито г-н Аспарухов...

Водещ: И така да е, това не отменя възможността хората да научат повече от един троен дебат между вас.

Мартин Заимов: Не, не връщам се на тройният дебат. Многократно сме ги канили. Преди два дни изпратихме писмо и до единия щаб, и до другия, не знам, те са хора на тайните работи, някой трябва да отиде в тайната тяхна къщичка и да разбере, защо не идват.

Водещ: Пак да ви върна към разговора за десния модел в София. Ще носите ли отговорност за кандидат-кметовете и след това за районните кметове и общински съветници на СДС и ДСБ?

Мартин Заимов: Разбира се.

Водещ: Как?

Мартин Заимов: От три дни насам, днес е сряда, да. От три дни насам имам един много ценен документ, който дори не е толкова важно това, че той е писмен. Много важно е, че с 85 души, 61 души кандидати за общински съветници и кандидати, тоест по-малко са, защото има... прощавайте, цифрата не е напълно точна, но над 80 човека общински съветници и кандидати за кметове – 24, на районите в София, сме си стиснали ръцете и те са обещали, и аз съм обещал, да имаме взаимно коректност, да сме почтени, работливи, да работим единствено и само в интерес на софиянци.

Водещ: Каква е стойността на този документ, юридическа?

Мартин Заимов: Знаете ли, подценяването на моралните стойности в България е тъжна работа. Това е същото нещо, както това което си говорихме преди малко за отвореното пространство за г-н Борисов. Моралните стойности са над всичко. Първо са моралните стойности, след това са политическите, след това чак са юридическите и най-накрая са бизнес.

Водещ: Тъкмо политиците, обаче обърнаха тази скала и когато политиците се подпишат под един документ, хората стават много бдителни, много критични.

Мартин Заимов: Аз пак казвам, въпросът не е подписа. Въпроса е, че аз ги гледах в очите и те ме гледаха в очите.

Водещ: Г-н Костов като разобличи модел “Софиянски”, след това той продължи със своите разобличения и разобличи всички хора и функционери от СДС, които са част от модела “Софиянски”. Сега тези хора са попаднали във вашата листа. Една част пък от хората са в листата на Бойко Борисов. Това са факти. Има хора от ерата на Стефан Софиянски в неговите листи, има хора, които ДСБ обвиняваше, че са част от модела “Софиянски” от СДС, във вашите листи. Как ще кажете на хората, че всъщност тези хора са се променили, да речем?

Мартин Заимов: Николай, ето как вие без да искате, участвате в схемата за манипулиране на хората. Как точно? Ето вие сте Николай Бареков, аз съм Мартин Заимов.

Водещ: Приятно ми е.

Мартин Заимов: Здравейте. Това е това, което е ценно за хората. Общинският съвет, общинската листа, едни неизвестни хора, те са виновни. Нека да говорим конкретно имена.

Водещ: Да. Винаги с решенията на общинският съвет, се вземат ключовите решения в София. Като станете кмет, вие ще го разберете това нещо.

Мартин Заимов: Това, ето, това също не е вярно. Това са приказки, които се разпространяват от неумели хора. Като г-н Борисов, от напълно неумели хора.

Водещ: Как могат да станат заменките, ако не ги гласува общинският съвет, примерно?

Мартин Заимов: Ще ви кажа за заменките, това е действително един прост въпрос.

Водещ: Там, където потъва почти цялото общинско имущество на София?

Мартин Заимов: Ще се върна, ако ми позволите, ще се върна на заменките. Само искам да кажа по отношение на важните решения. Първо много малко важни решения, по принцип са вземани. Знаете ли защо? Защото г-н Борисов и неговата администрация са неспособни, неспособни да изработят едно важно решение. Администрацията на г-н Софиянски, на времето е изработила, ей такъв договор, за “Софийска вода”. Той е лош, той е много лош.

Водещ: Едно важно, но лошо решение?

Мартин Заимов: Да. Но много важно.

Водещ: Кое е по-добре, важни или лоши решения или да вземаш важни решения?

Мартин Заимов: Всички решения трябва да са добри. Аз се опитвам да кажа, че г-н Борисов е неспособен да предложи важни решения. Знаете ли, какъв процент от предложенията на г-н Борисов са безпрекословно приети от общинският съвет? 92% от неговите предложения. Колко трябва кмета да бъде прав, за да бъде доволен от общинския съвет.

Водещ: За това говорим тук за общинския съвет, как ще се оправите с тези хора там и ще бъдете сигурни, че те не са носители на тези белези?
Мартин Заимов: В момента, в който кметската администрация си върши работата, може да отговори, на който и да е въпрос с “как”. Защото днес г-н Борисов на нито един въпрос, който започва с думата “как”.

Водещ: Добре, напредва времето.

Мартин Заимов: Само последна забележка.

Водещ: Към мен?

Мартин Заимов: Последно изречение.

Водещ: Нищо, казвайте.

Мартин Заимов: Ако може да се зададе въпросът на г-н Борисов, колко общински жилища има в София? Ето ви простичко. Защо се продават, а не се инвестира в повече общински жилища? Аз ви уверявам, че общинският съвет ще подкрепи единодушно, вероятно, увеличаването на общинските жилища. Толкова много хора са жертви на едни такива...

Водещ: Как да стане това?

Мартин Заимов: На едни нечистоплътни общински служители...

Водещ: Как да стане това? Чрез заменки на имоти или примерно, да се купуват?

Мартин Заимов: За заменките казах, че ви отговоря и за заменките. Същото това заседание в неделя, на което бяха хората от листата, бяха и основните ни народни представители. Те дадоха пълна подкрепа на моята кандидатура и на кандидатите за кметове в София, но най-важното нещо, което обещаха е исканията, които ние имаме към тях, включително да бъдат внесени в Народното събрание.

Водещ: Добре.

Мартин Заимов: Много важно искане. За заменките само да ги завърша.

Водещ: Да ги забраните със закон?

Мартин Заимов: Не.

Водещ: А какво?

Мартин Заимов: Не, не. Вижте, въпросът не е да се забрани нещо. Въпросът е то да работи. Въпросът е да има две-три заменки, които вършат работа, на година.

Водещ: Добре, какво ще направи Народното събрание по въпроса?

Мартин Заимов: За да може разпоредителни действие да има в една община, говорим за всички общини в България – 2/3 мнозинство в Общинския съвет. За да може отлагателното вето на кмета, да бъде наново прегласувано пак с 2/3.

Водещ: Между другото, това е сериозен въпрос и в държавата трябва да си помисли, според мен, по отношение на законодателното творчество на Народното събрание.

Мартин Заимов: Веднага като кажа нещо разумно, някой симпатичен човек като вас, не само ме подкрепя, но и прехвърля отговорността в Народното събрание.

Водещ: Последен въпрос към вас.

Мартин Заимов: Само искам да кажа, само да ми позволите.

Водещ: Няма време.

Мартин Заимов: Аз ще бъда добър кмет за четири години. Не ми давайте отговорности в Народното събрание, моля ви.

Водещ: Не съм ви дал. /.../ както навремето доразвиваше Ленин, Сталин. Не пускайте шапката, още един въпрос. При балотаж с ваше участие, ще разчитате ли на гласовете на БСП, срещу Бойко Борисов?

Мартин Заимов: Ще разчитам на гласовете на всички почтени и разумни хора в София.

Водещ: Обратно, ако не се озовете на балотаж, а там отидат Бойко Борисов и Бриго Аспарухов, каква ще бъде вашата позиция?

Мартин Заимов: Ще търся начин да подкрепя г-н Кадиев.

Водещ: Г-н Кадиев, в общинския съвет?

Мартин Заимов: Да. Където и да било.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Мартин Заимов: Това е истинският представител на левите в София.

Водещ: Между Бойко Борисов и Бриго Аспарухов, Мартин Заимов би избрал Георги Кадиев. Така завършваме с усмивка нашия разговор с него тук в студиото. Представихме ви и неговата кандидатура, предполагам, че той ще има щастието да дойде и на дебат в нашето студио, ако стигне до балотажа, стига да не му откажат тогава.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL