Аз обичам София

Жителите на Младост, Люлин и Надежда пият канцерогенна вода

От днешния медиен брифинг на Мартин Заимов:

Управлението на Борисов застрашава здравето, троши парите и нервите на всички софиянци и вече удря по международния авторитет на България, казва Мартин Заимов

Жителите на Младост, Люлин и Надежда пият канцерогенна вода, 750 км. са циментово-азбестовите тръби в София.
Управлението на сметта в столицата е некомпетентно и във вреда на интересите на гражданите, а инфраструктурата на водоснабдяването е много остаряла и софиянци пият вода с лошо качество, за която плащат скъпо. Това е мнението на кандидатът за кмет на “Алианс за София” Мартин Заимов. Той призова Бойко Борисов да започне да изпълнява поетите ангажименти към гражданите, защото досегашният му мандат са две пропилени години. „Очевидно Борисов е започнал да чете, при това да чете 60-те страници от моята програма, което е похвално, но много закъсняло,” коментира Мартин последните изяви на своя опонент.

По време на мандата на Бойко Борисов софиянци изгубиха над 55 млн. лв. за балиране на сметта, а всяка година от печалбата на „Софийска вода” АД под носа на общината в полза на другия концесионер United Utilities – София се източват над 6 млн. лв.  

Най-опасен обаче е фактът, че от общо 4000 км. от водоснабдителната мрежа, над 750 км. са циментово – азбестови (етернитови) тръби, по които тече водата за гражданите на кв. Младост, Люлин и Надежда. Тяхното здраве е подложено на голям риск от ракови заболявания. Той обеща да предложи нов анекс към споразумението на „Софийска вода” АД, който да гарантира изпълнение на инвестиционната програма и пълна подмяна на всички етернитови тръби. „Досега инвестициите на концесионера във водопреносната система на столицата са почти равни на лихвите, които той плаща на своята компания-майка по отпуснатия от нея кредит, а това е скандално и недопустимо” коментира Заимов.

На въпрос „каква е поносимата цена на водата за софиянци,” Мартин Заимов отговори, че главен приоритет на общинския съвет е да се грижи за интересите на гражданите и следователно чрез него софиянци сами да определят каква е поносимата цена за тях. „Сигурно е обаче, че без концесионерът да изпълни поетите по договор ангажименти за модернизиране на мрежата, цената поне засега не може да намалее, защото загубите продължават да са значителни,” каза Заимов.

Като кмет на София, Мартин Заимов поема ангажимент да завърши предпроектно проучване и да отвори временно Суходол за срок от 18 месеца, през които да бъде изградено депо близо до София. След този срок, районът в Суходол ще бъде рекултивиран и на мястото на сметището ще има уникален екопарк, който освен красива и удобна зона за отдих, ще доведе и до силното повишаване на цените на имотите там. „И по отношение на отпадъците на София некомпетентното управление води до тези плачевни резултати,” каза Заимов. Общинският съветник Николай Желев добави, че „Големият проблем с управлението на отпадъците в София е липсата на каквато и да било екологична култура в хората, които вземат решенията.”

Мартин Заимов се ангажира и с изграждането на завод за преработка на отпадъци в срок от 2 години и гарантира на софиянци прозрачни и конкурентни процедури за обществени поръчки за сметосъбиране за 2008г. и 2009г. Той обеща и да предоговори условията по изпълнение на сегашния концесионен договор, който, след като бе развален с Румен Гайтански, се изпълнява от инвестиционната компания Екуест. „Ще седнем с тези хора на една маса и ще направим София по-чиста,” зарече се Мартин Заимов.

Той ще направи и цялостен преглед на всички концесионни договори в София и преразглеждане на техните условия в полза на гражданите на столицата. По-този начин ще се въведе силен и независим надзор над всички концесионери в София.КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL