Аз обичам София

Мартин Заимов в Нова телевизия, "На четири очи"

Нова телевизия, "На четири очи", 21.10.2007 г.

Водещ: Днес, както напоследък стана традиция, ще ни гостуват трима човека, ще имаме трима гости, но това е само, за да ви бъдем полезни в избора за кметове, особено на столицата, в този случай, конкретния. В последната част на предаването – сегашният и кандидат за бъдещ кмет Бойко Борисов, във втората част на предаването ще ни гостува кандидатът на БСП Бриго Аспарухов, а сега вече наш гост е кандидатът на Алианс за София, десният кандидат, както казвате, нали така правилно ви определих, Мартин Заимов.

Мартин Заимов:
Не както казвам, както избирателите казват.

Водещ:
Така е. Добре. Да ви попитам обаче в началото какво ново научихте за града, откакто се кандидатирахте за кмет? Има ли нещо, което ви изненада?

Мартин Заимов:
Изненада ме това, че проблемите, които виждам като гражданин, са многобройни, оказа се, че са много повече. Изненада ме степента, в която управлението на общината е напълно некомпетентно. Казвам напълно некомпетентно. Аз смятах, че все пак нещо умеят да правят. Колкото повече се задълбочавам, толкова повече картинката се влошава. Ще ви дам един прост пример. Метрото, да ви пише – “Да се завърши ноември 2007!”, никакви изгледи няма за това.

Водещ:
За жалост. Добре, сега една традиция, която сложихме от няколко предавания, когато ни гостува кандидат за кмет. Да направим една кратка минивизитка за него, да припомним неща, които може би някои са забравили. Тези визитки, тези портретчета, понеже те не са много обемни, направи редакторът на предаването Мира Иванова. Вижте какво направи тя за Мартин Заимов.

Репортер:
Мартин Заимов се включи в битката за столицата като общ на ДСБ и СДС и с посланието “Аз обичам София”. Завършил е инженерство в столицата и икономика и европеистика в Лондон. Специализирал е “Глобални финансови кризи” в Харвард и “Стратегическо използване на информационни технологии” в Станфорд, бивш подуправител на БНБ и шеф на валутния борд у нас. София става все по-грозна, мръсна и прашна. София е град без план, смята кандидатът на десния алианс. Кампанията му стартира с дискусия за ролята на неговия дядо Владимир Заимов в българската история. Кандидатурата му не бе приета еднозначно, дори в средите на десницата – заради семейството му, заради членството му в Демократическата партия и заради упреците на Александър Праматарски, че е настоявал за тясно партньорство с партията на Симеон Сакскобургготски. В предизборния месец Мартин Заимов умело жонглира между острия тон и посланията си за усмихната българска столица.

Водещ:
Сега аз ще ви задам няколко въпроса, които Мира поставя в тази визитка, но ако искате, преди това да ви попитам и да ми кажете формулирахте ли за себе си кой е най-големият проблем на столицата, на София.

Мартин Заимов:
Най-големият проблем е лошата администрация на града. Това е най-големият проблем.

Водещ:
Например?

Мартин Заимов:
Вижте, за да може да се свърши каквото и да било: чистота, намаляване на проблема с придвижванията, сигурността на гражданите, зелените площи, намаляване на строителството, безразборното строителство, отзад трябва да има административен и управленски капацитет. Трябва да могат да се управляват финанси, трябва да могат да се управляват хора. Това липсва. Нула е. Отрицателно е.

Водещ:
Това е проблем на цялата страна, мисля.

Мартин Заимов:
Има много градове, това е действително учудващо, но в България има много градове, които се управляват по-добре от София. А София е далече най-богатият град.

Водещ:
Е, със сигурност е това. А имате ли готово решение за някой от проблемите? Проблемът, който, ако, да речем, станете кмет и седнете на кметския стол, започвате да го решавате, защото вече имате готовата формула, по която да започнете.

Мартин Заимов:
Г-н Борисов нарани достойнството на всеки един българин.

Водещ:
Как?

Мартин Заимов:
Ами, ние имаме международно оплюване на България в момента. След като преди две години, може би и повече, съвсем ясно каза – ще реша проблема с боклука. Напротив, ние сме платили всички софиянци петдесет и няколко милиона лева. Не е съвсем ясно, защото цифрите в общината не са ясни. Над 50 млн. лева са отишли за разходка на боклука из цялата страна. Да се създават едни бали. Първото нещо, което трябва да се направи, е това да се спре.

Водещ:
Добре, а как? Аз ви питам за готово решение. Как да спрем балите да се разхождат, къде да ги сложим и какво да направим?

Мартин Заимов:
Дори г-н Борисов с огромно закъснение, мисля, че февруари тази година е започнал предпроектна проучване. Сега твърди, че то е приключило, което е едно от поредните му балони. Но проучването ще се случи, там има немска фирма, тя ще го даде, след което започват да текат18 месеца за депо и 24 месеца за фабрика за преработка на отпадъци. И след това те ще бъдат готови. Дотогава, точно както г-н Борисов, въпреки че се крие, той много се крие напоследък, дори от дебат се крие.

Водещ:
Е, как? Той участва в два, вие направихте дебат с него, той направи дебат с г-н Аспарухов.

Мартин Заимов:
Вижте, аз сега призовавам и двамата да дойдат на дебат, да не се крият като мишки по дупките. Ето, казвам го. Имаме време тримата. Г-н Аспарухов не е бил на дебат с мене.

Водещ:
Не, не, казах г-н Борисов беше на дебат с г-н Аспарухов. А сега какво искате?

Мартин Заимов:
Това беше един псевдодебат и с мен. Там аз всъщност водих политически разговор с двама души във вашата телевизия. Така че ако бъде така любезен, да се покаже истински смел, както твърди, че е, защото се съмнявам, и да дойде на дебат. А по отношение на въпроса за... той е изпратил писмо до Министерството на околната среда, в което е поискал отваряне на депото в Суходол. Попитайте го.

Водещ:
Да, да, разбира се, въпросите ще бъдат еднотипни и на тримата, така че ние, избирателите, да решим кой от вас дава най-доброто решение за столицата. Така е, ще го попитам.

Мартин Заимов:
Основният проблем, един много важен проблем за всички граждани на София е въпросът за доверие. Аз ходейки, непрекъснато срещайки се с избиратели, първото нещо, което ми казват – много са ни лъгали, как да знаем, че вие няма да ни излъжете.

Водещ:
А вие какво им отговаряте? Как да ви вярваме, че няма да ни излъжете?

Мартин Заимов:
Ами, вижте, аз имам доказателства зад себе си за разлика от двамата души, които ще видите след малко. Аз имам шест години свършено нещо за всички българи, и то все още работи и ще работи още много дълго време. Дай Боже, завинаги.

Водещ:
Имате предвид?

Мартин Заимов:
Финансова стабилност на цялата страна.

Водещ:
Вашата роля като подуправител на БНБ ли визирате или като шеф на валутния фонд, това имате предвид, кое е вашата гордост?

Мартин Заимов:
Не валутния фонд – валутния борд.

Водещ:
Валутния борд, извинявайте.

Мартин Заимов:
Международният валутен фонд чукаше на вратата ни и искаше разрешение да влезе. Това е истината. И когато не исках да го видя, той си отиваше. Не съм бил представител на МВФ. Бях представител на българите и съм ги защитавал до дупка, и затова днеска финансовата система работи.

Водещ:
Между другото това не е тема от разговора, но понеже сам споменахте тази тема, ако позволите един въпрос извън кметските. Казват, че бордът се клати покрай тези стачки, покрай проблемите, които се появяват в икономиката. Имате ли някакво наистина опасение, именно защото сте много свързан с този борд?

Мартин Заимов:
Ако си спомняте 1997-1998, помните ли, имаше един професор Ангелов?

Водещ:
Да, да, помня го, да.

Мартин Заимов:
Той непрекъснато това повтаряше. Няма да работи, ще се клати. Има много хора, които не са компетентни в България, за съжаление ние сме жертви на тези хора. Ние сме жертви на г-н Борисов и на г-н Аспарухов. Три пъти досега той урежда една партия да дойде на власт и три пъти българите...

Водещ:
Кой урежда една партия да дойде на власт?

Мартин Заимов:
Г-н Аспарухов. Не си ли спомняте 1992-ра година, забравили ли сте?

Водещ:
А, не, имате предвид времето на правителството на Филип Димитров ли? Да, имам такъв въпрос по принцип, не съм забравила.

Мартин Заимов:
Това е моментът, в който България изостана от Полша, Чехия, Унгария. Тогава изостанахме. Не защото г-н Димитров е десен, това не е единствената причина, защото тогава спряха реформите, за пет години. Пет години сме загубили. Попитайте г-н Аспарухов.

Водещ:
Разбира се, то има такъв елемент и във визитката, която сме направили, защото опитваме се едновременно с добрите и положителни черти да покажем и негативите на нашите кандидати, за да можем да ги видим добре. Сега да преминем към по-конкретните софийски теми. Просто бях много любопитна да чуя можем ли да сме спокойни за борда, или не. Добре. Кажете сега за боклука. Завод, депо или търсим друго балиране? Къде ще направите завод?

Мартин Заимов:
Няма балиране! Край! Никакво балиране, тази далавера се прекратява.

Водещ:
А далавера ли е, или е просто екологична опасност?

Мартин Заимов:
Вижте, аз не знам детайлите за това как са избрани тези фирми, но тези фирми съществуват от няколко години, които балират. Те нямат някакъв международно признат опит.

Водещ:
Да де, ако нямаме завод за боклука, какъв друг изход имаме освен балирането? Всички казват...

Мартин Заимов:
Ще има, ще има, след 24 месеца ще има. Е, всички казват. Това е разликата между другите и мен. Аз, когато кажа, то се случва.

Водещ:
Но дотогава трябва да балираме за съжаление.

Мартин Заимов:
Не, преди малко започнах с това. Трябва да се депонира в Суходол. А суходолци, именно тука започнах да говоря за доверието, суходолци трябва да имат доверие, че след като се затвори, а това ще се затвори след 18 месеца, защото ще има друго депо, след като се затвори този, целият район ще се облагороди, ще се инвестира там и те ще са доволни от това, че там са помогнали на всички останали софиянци, защото хубавият град е, когато всички си помагаме взаимно. Суходолци трябва да помогнат на останалите софиянци. Сигурен съм, че ще помогнат, виждал съм се с няколко представители на суходолци и успях да ги убедя, за разлика от досегашните администратори.

Водещ:
Това ме изненадва, защото дори днес прочетох, че няколко граждански организации вече са разбрали, че има опасност отново да се отвори в Суходол депото и вече са поели, подели кампания срещу това.

Мартин Заимов:
Уверявам ви, че ще има разлика между мен и останалите в разговорите със суходолци. Сигурен съм.

Водещ:
Вие имате някакви особени аргументи, с които ще ги убедите...

Мартин Заимов:
Най-малкото ще им обясня какво ще получат след две години. В детайли ще им го разкажа.

Водещ:
Добре. Трафикът. Казват, че това е един от най-големите проблеми. Не, казват, ние го изживяваме всекидневно на гърба си.

Мартин Заимов:
Дори аз, който нямам кола.

Водещ:
Ами да, и аз обикновено се возя по чужди коли или таксита, но това няма никакво значение. Важното е, че всички страдаме от този трафик. Дали си в автобус, или в кола – трафикът е ужасен. Ще разпъваме ли улиците, какво е вашето решение?

Мартин Заимов:
Не могат да бъдат разпънати улиците. Този проблем съществува, е съществувал в стотици градове в цял свят. Решенията са ясни. Първото нещо, което трябва да се направи, е масирана инвестиция в обществения транспорт. Това е номер едно. Метрото, което досега се строи 10 години, прощавайте, 30 години, има под 10 км, ето, аз ви казвам сега след четири години ще има 20 км. Линията от “Надежда” до “Черни връх” ще бъде приключена, линията от “Левски” до “Княжево” най-малко ще бъде започната, дай Боже, да успеем да я приключим. Защо казвам, че съм толкова сигурен? По простата причина – аз казвам четири години – 20 км. В Мадрид хората строят 20 км за една година. И правят 20 спирки. Щом го правят испанците, значи можем и ние. Уверявам ви. По отношение на градския транспорт, който е един уникален скандал...

Водещ:
Кое точно?

Мартин Заимов:
Е, как кое? Вие возили ли сте (...)? Случва ви се. Приятно ли ви е?

Водещ:
Е, аз не вярвам на някого да му е приятно.

Мартин Заимов:
Виждали ли сте възрастни жени, които си чупят краката?

Водещ:
Е, не съм го виждала, но вероятно...

Мартин Заимов:
Аз съм виждал. Собствената ми майка си счупи, счупи не, но много зле си нарани коляното преди няколко години, защото тези стъпала, това е скандал. Това са 800 превозни средства, които трябва, или спирките да се направят по-високи, или стъпалата да слязат по-ниски. Елементарно е, не е въпрос на много пари. А подновяването на тези возила, някои от тях имат 15 години средна възраст, тези превозни средства. Подновяването, до края на моя мандат 50% от тези превозни средства ще бъдат обновени. В момента знаете ли с каква скорост се подновяват превозните средства в София?

Водещ:
Не.

Мартин Заимов:
Под 10% за четири години, което прави горе-долу три-четири процента на година. Това е срамота. Това е пълно нехайство към гражданите на София. Тотално. Дезинтересираност на кметската управа.

Водещ:
Добре. А екипен играч ли сте, г-н Заимов?

Мартин Заимов:
Разбира се, винаги съм бил.

Водещ:
А защо казахте, че ако загубите, губят Костов и Юруков?

Мартин Заимов:
Никога не съм казвал такова нещо.

Водещ:
Ами аз това го прочетох по медиите?

Мартин Заимов:
Коя медия? Кой го написа?

Водещ:
Не сте казвали такова нещо. Понеже беше разпространено масово и аз заради това.

Мартин Заимов:
Никога. Не, вижте, медиите у нас, не вие лично, медиите от години създават малко мъгла.

Водещ:
Не сте казвали това нещо?

Мартин Заимов:
Никога. Нито съм си го мислил. Никога. Това са двама души, с които за месец и половина установихме отношения, с които с много малко хора имам в света. Значи, по отношение на екипа... освен това съм го доказал. Достатъчно е да се отиде в Народна банка, да се види какви хора има там. А защо не погледнем г-н Борисов и неговия екип? Той има ли екип? Кои са в неговия екип? Какви хора са? Какво могат?

Водещ:
Какви са според вас?

Мартин Заимов:
Некадърници, голяма част от тях даже наследени. Никого няма да наследя. Ще доведа 15-20 стоманени човека – жени, мъже, стоманени, и ще изчистя модела “Софиянски” и всичко това – аут.

Водещ:
Сега един въпрос, понеже остана неотговорен, а всичките ми гости ще държа да отговорят, на негативните, как да кажа, елементи в тяхната визитка. Едното беше документът, който показа вашият партиен шеф г-н Праматарски за вашето желание за колаборация, работа с г-н Сакскобургготски и неговото правителство.

Мартин Заимов:
Това, което казах в този документ, и не бях сам, беше г-н Методиев, бивш министър, беше г-н Славински...

Водещ:
Точно така. Гледах нашия сутрешен блок, където се случи това.

Мартин Заимов:
... бивш министър, беше г-н Димитров, един много уважаван русенец, бях и аз.

Водещ:
Каква беше идеята ви? Да кажете, да чуете в начало...

Мартин Заимов:
Това, което мога да кажа на всички хора в София, мога да кажа и на всички българи. Това е, че тази опозиция, която ние бяхме преди 15 години, десните хора, тя еволюира и съм сигурен, че г-н Праматарски го е разбрал. Тя еволюира до степен, в която ние признаваме наличието на легитимна опозиция на левите хора в България, тази легитимна опозиция е БСП. Другото, което тогава казахме ние, че начинът, по която сме обяснявали на избирателите това, което сме направили за 4 години, не е било достатъчно убедително, т.е. ако се появява Симеон и привлича толкова много избиратели, значи и ние имаме някаква грешка. Това сме казали, защото...

Водещ:
Това е подтекстът на писмото ви, а не да се...

Мартин Заимов:
Вие прочетохте ли писмото?

Водещ:
Не, чух го, не съм го чела.

Мартин Заимов:
Моля ви да го прочетете.

Водещ:
Нямам документа в себе си.

Мартин Заимов:
Не, моля ви, ще ви го дам.

Водещ:
Разбира се, аз съм любопитен човек, ще го прочета.

Мартин Заимов:
Мога да ви го дам и ще ви моля след това да го интерпретирате честно.

Водещ:
Това, което чух, знам от това писмо, което беше цитирано в нашия сутрешен блок.

Мартин Заимов:
Писмото беше в медиите, писмото беше в медиите. Не ви упреквам вас, но вашият екип можеше да ви го покаже.

Водещ:
Не, аз питам какво е вашето обяснение за това писмо.

Мартин Заимов:
Стоя зад писмото си...

Водещ:
Не съм аз този, който ще тълкува вашето мнение. Да, това е последното.

Мартин Заимов:
Стоя зад писмото си 100%. Това е писмо, което е валидно и днес. Ние сме еволюирали, не сме това, което бяхме преди 18 години. Ние днес като страна, има много нещастни хора, много, за съжаление в София са все още много. Възрастни хора, бедни хора, млади хора, които имат трудности във всекидневието си.

Водещ:
Имаше даже едно изследване, че ние сме една от най-нещастните нации, не знам дали сте го чели?

Мартин Заимов:
Не се съгласявам, не.

Водещ:
Световно изследване.

Мартин Заимов:
Не говорим за нещастие на...

Водещ:
Чувстваме се нещастни.

Мартин Заимов:
Вижте, пак е част от тази мъгла. Днес България, най-вече благодарение на десните, които са управлявали страната, най-вече, не е да нямаме грешки, имаме, но най-вече благодарение на нас, днес България е по-заможна, откогато и да било. Преразпределението ни е добро, че има мутри, че има джипове, че има неспазване на правила, че не се спазват законите – факт, но аз ви казвам – рибата се вмирисва от главата. Хората не са виновни, десните също. Има отговорни лица, на първо място за София – г-н Борисов.

Водещ:
Какво заслужава София? Какво още заслужава София?

Мартин Заимов:
Нищо не работи в София, нищо.

Водещ:
А какво си заслужава да работи?

Мартин Заимов:
София, вижте, София, казвам ви го, след един месец и половина го знам повече от всякога, значи като казвах в началото – обичам София, днес обожавам София и ще ви кажа защо. Ще ви кажа съвсем...

Водещ:
Да, да, кажете.

Мартин Заимов:
Открил съм неща, които имам чувството, че даже и подозирам. В София всяка секунда извират, биха могли да извират 500 литра минерална вода, всяка секунда. Това е един от най-богатите градове на минерална вода в Европа. В Будапеща е същото. Съжалявам, че прилича цифрата, но над 500 млн. лв. всяка година има приходи от минералната вода в Будапеща – град, който в крайна сметка не се различава много, имайки предвид комунистическото минало. Днес е цветущ град. В София има планина, която я има в две-три столици в Европа, една от които е Корте. Корте знаете ли на коя територия е столица? На Корсика. Корсика е едно от най-красивите места в Европа. Подобно е и положението на София. Има реки до София, каквито има само там или може би в Сараево.

Водещ:
И смятате, че това е един начин да спечелим още пари, да спечелим допълнително пари?

Мартин Заимов:
Съмнявате ли се?

Водещ:
Не, не, питам ви, това е интересна гледна точка. За минералната вода не се бях сетила.

Мартин Заимов:
Ние тънем в пари. Знаете ли това за перлите, които се хвърлят./.../. Ние сме в това положение. София е скрито невероятно богат град. Археологията, знаете ли Константин Велики какво е казал за София?

Водещ:
Не.

Мартин Заимов:
“Това е моят втори Рим” и неговият дворец, Константин Велики е създателят на Византийската империя, неговият дворец е под ”Булбанк”. И знаете ли на последно място какво ще ви кажа?

Водещ:
Кажете.

Мартин Заимов:
Българите. Непрекъснато ви се казва, че българите са прости, те са необразовани, те са неуки, те слушат чалга. Лъжа! Още една измама, манипулация. Чудни хора са българите, казвам ви го.

Водещ:
Добре, а...

Мартин Заимов:
Няма да търпя такива приказки.

Водещ:
Добре, а кои са посланията, с които тръгнахте в началото, на които можете да доразвиете сега или да добавите нови послания?

Мартин Заимов:
Няма нужда от нищо да добавям...

Водещ:
Нали научихте повече за София, това имам предвид.

Мартин Заимов:
Не, не, послание е нещо, което аз казвам за екипа си, за себе си, за хората, които ме подкрепят, говоря за двете партии. Те са прости, значи ние знаем как, защото сме много по-знаещи, аз поне съм много по-знаещ от двамата други претенденти, които ще видим след малко. /.../ със сърцето и то действително хората, които виждам на улицата един по един могат да свидетелстват, ако ги попитате, ме разчувстват, и действително ме разчувстват. Знаем...

Водещ:
А какво най-често ви казват хората?

Мартин Заимов:
Моля?

Водещ:
Какво най-често ви казват хората, когато се виждате с тях?

Мартин Заимов:
В последните два-три дни – надяваме се, моля ви се или моля те, хайде, искаме, такива неща. Нали като кажа отиваме...

Водещ:
А на какво се надяват хората?

Мартин Заимов:
Това слизане надолу да спре, да тръгнем нагоре, да получим това, което заслужаваме. Простичко е, казвам ви, простичко е.

Водещ:
А вие какво искате да им кажете на хората?

Мартин Заимов:
Че ще стане.

Водещ:
Всичко ли им казахте?

Мартин Заимов:
Че ще стане.

Водещ:
Кое точно ще стане?

Мартин Заимов:
Че София ще стане един уютен град, че той ще бъде, че сутрин като се возят на транспорта няма да отиват на работа от /.../, че ще им завиждат, искам да им завиждат...

Водещ:
Аз имах предвид, когато ви срещат хората, кой е проблемът, който те ви казват, че най-много им боде очите?

Мартин Заимов:
Аз го казах няколко пъти. То се вижда – чистотата, придвижването, сигурността, безразборното строителство, това са видимите проблеми и всеки един от тях има конкретно решение. Съвсем конкретно, съвсем прагматично, съвсем, въпросът е да тръгнем нагоре и ще тръгнем нагоре, уверявам ви.

Водещ:
Последни думи към нашите зрители. Безмълвни!

Мартин Заимов:
Няма нужда да говоря.

Водещ:
Това беше една целувка към нашите зрители. Благодаря ви

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL