Аз обичам София

Интервю на Велизар Енчев с Мартин Заимов

Водещ: Добре дошли в нашето студио, г-н Заимов! Много ми е приятно да разговаряме. Но нека все пак да спазим буквата и духа на закона, за да не ни обвинят в някои неща. И така Избори 2007 г. Слагаме тази шапка, защото все пак вие сте кандидат-кмет на София. Но аз съм сигурен, нашите зрители искат да ви видят като личност, която да речем на времето въведе валутния борд в България, човек с изключителни връзки във финансовия свят в Европа, и не само в Европа, човек, който има своите политически възгледи във външен план. Как коментирате, хайде последната новина, как коментирате това поведение на Румен Петков за проституцията. До вчера беше за легализацията на проституцията, тъй като много беше загрижен за проститутките, а след като помощник-държавният секретар му каза, че така не може, той реши да обърне плочата. Всъщност това не показва ли, че нашата политическа класа е доста порочна? Ако някой от вън им каже, Големият брат, така не може или така може, те приемат всичко, а когато ние говорим като журналисти, коментатори, никой не ни чува, дори сме смешни.

Мартин Заимов: С това съм напълно съгласен. Но по отношение на проституцията ще ми е трудно да имам мнение в момента. Не разбирам от проституция. Г-н Петков със сигурност, г-н Борисов, споменахте, сигурно разбира също, аз не. Сигурно е, че г-н Петков не е добър министър, това мога да го кажа. Но не е само по тази причина.

Водещ: Но тази причина е много сериозна, г-н Заимов, все пак човек, който отстояваше този казус и дори направи конференция специално с участието на туристическите лидери в България, говореше точно обратното преди 3 месеца. Хайде във Франция, в Америка това възможно ли е да говориш едно, после след 3 месеца друго и да останеш на поста си?

Мартин Заимов: Много по-трудно.

Водещ: Много по-трудно.

Мартин Заимов: Тук се случва по-често.

Водещ: Съгласен съм с вас. Как коментирате новините…

Мартин Заимов: Но никак, прощавайте, никак не одобрявам тази, как да я кажа, психика на подчиненост на външния свят, никак.

Водещ: Но тя е налице, вие я усещате?

Мартин Заимов: Така е, но не само г-н Петков, но и други, има действително и други български политици.

Водещ: Знаете ли, на времето получавах укори, преди няколко месеца, как може да бъда против един закон против проституцията, това е толкова немодерно, толкова неевропейско, в толкова европейски държави е въведен, а се оказва, Румен Петков днес казва, че в Европа няма единно законодателство по тези въпроси, но ако някой от вън ни каже… Ето вие сте прав, у нас външният натиск е решаващ.

Мартин Заимов: Случва се често. Такова впечатление имаше и по времето, когато аз имах отговорности в администрацията, във висшата българска администрация. Много, и пресата, и много политици, имаха едно относително подчинено отношение към МВФ. От години. Трябва да ви кажа, че ръководството на централната банка никога не е имало такова отношение. Мога да дам един прост пример. Днес имаме един от най-либералните валутни закони, който позволява свободното движение на капитали навън и навътре, в България, това се дължи изцяло на ръководството на централната банка. МВФ имаше обратната позиция. Това беше малко след въвеждането у нас на този закон. Ако не се лъжа, беше приет 99-а година, малко след кризата в Азия и в Русия и Валутният фонд се беше доста изплашил и не одобряваше нашата политика на пълна либерализация. Ние им казахме да си гледат работата. Не е трудно. Когато си сигурен в себе си и знаеш какво трябва да се направи и какво искаш, никак не е трудно да кажеш на който и да било, който не е вътре в нашите работи, да му кажеш, благодаря много за съвета, но ако обичате…

Водещ: Добре, един икономически въпрос. В началото на седмицата видни български икономисти, икономически институти заявиха, че ако случайно правителството отстъпи на исканията на учителите, ще настъпи срив на финансовата система в България. Вчера практически се стигна до някакво споразумение, но никой от икономистите не каза, о, Боже, очаква ни катастрофа. Сега, на кого да вярваме, на икономистите ли, които предупреждават за такава катастрофа, ако се повишат заплатите, на правителството, което полека започва да отстъпва, къде е истината по въпроса за отстъпката на правителството пред исканията на учителите? Финансовата истина къде е?

Мартин Заимов: Няма как да се върже общата макроикономическа ситуация в България с конкретни преговори между българските учители и правителството. Това е преди всичко политически въпрос. Ако правителството по принцип отстъпва пред неоснователни искания, тогава действително има риск за финансовата стабилност, т.е. ако правителството не е дисциплинирано по отношение на финансите, ако министърът на финансите не внимава в начина, по който разходва в крайна сметка парите на всички нас, тогава действително има възможност да настъпи неравновесие в макроикономическите показатели. Но конкретно по отношение на учителите, проблемът не е, това е една заблуда и трябва да кажа, че много срещи имах с учители в последните седмици, много, стотици, в десетки учители съм ходил, трябва да кажа, че мнението, че учителите искат увеличение на заплатите и просто това искат, е напълно подвеждащо. Основното, всеки учител, с който имате желание да говорите малко повече в детайли, първото му искане е да има истинска реформа в средното образование в България, първото оплакване е от скандално несправедливото отношение както на правителството, така и много дълго време по принцип на политическата власт в България към една област на живота, която аз лично смятам за една от най-важните, което е образованието. Тоест това са общите приказки…

Водещ: Ако бяхте на мястото на финансовия министър Орешарски, каква линия бихте…

Мартин Заимов: Искам само да довърша, защото действително не е финансов въпрос това. Не е финансов въпрос. Това е преди всичко въпрос на реформа в средното образование. Точно така както в общината нито един от въпросите не са финансови, въпросите винаги са лошо управление. Съвсем видимо е, че средното образование в България от години се управлява зле. Реформата се започна, спира, в една посока, в друга посока. Съвсем сигурно е, че Министерството на образованието е една слаба администрация, много слаба администрация. Преди да говорим за пари трябва да говорим за начина на тяхното използване. Тоест, когато се говори за финанси и че има заплаха за системата, заплахата идва от лошата организация, а не от това дали да се харчи малко или много. Когато министърът на финансите казва, не, не, не бива да се харчи повече, всъщност това, което казва, системата на която ние бихме дали пари, независимо дали това е субсидия за земеделието или здравеопазване, или образование в този случай, не я реформирана, няма капацитет, т.е. парите, винаги парите са резултат. Те никога не са причина.

Водещ: Политическата сила, която ви подкрепя да станете кмет на София, десните партии в България, десните партии в България, подчертавам това…

Мартин Заимов: СДС и ДСБ.

Водещ: Точно така. Наблягам на това кои са десните партии в България…

Мартин Заимов: Да, да, това са десните партии в България.

Водещ: Това е моето мнение, аз съм коментатор и мога да си кажа мнението.

Мартин Заимов: Това е обективно.

Водещ: Твърдят и искат в парламента вот на недоверие, тъй като смятат, че заплатите на учителите трябва да се вдигнат. Вие като финансист смятате ли, че трябва да се вдигнат?

Мартин Заимов: Заплатите на българските учители са скандално ниски. Това, което се опитах да кажа е, че със сигурност трябва да се вдигнат. Това, което се опитах да обясня, че вдигането на заплатата няма да реши проблема, и това учителите са напълно наясно, защото проблемът е в самата организация на средното образование, в незавършената реформа. Там е проблемът. В това, че не само учителите, но и родителите, и децата са жертва на едно страхливо е некомпетентно управление. Това е проблемът. Пак казвам парите са резултат. В момента, в който системата работи добре, в момента, в който тя се регулира и управлява добре, учителите действително ще получават по-добро образование.

Водещ: Добре, обяснете ни като финансист на нашите зрители това, което става вчера и днес. Значи, договорена е 650 лв. средна брутна учителска заплата до юли 2008 г. Сега научаваме, че стачният комитет иска 780 лв. и че не е разбрал добре предложението на правителството. Вие разбрахте ли от вчера и от днес за какво става дума чисто икономически или финансово, кажете го вие?

Мартин Заимов: Не.

Водещ: Вие не разбрахте?

Мартин Заимов: Не.

Водещ: Ако вие не разбирате, кой може да разбере?

Мартин Заимов: Някой би трябвало да обясни. Аз мога да кажа, че при разговорите ми с учителите, дори подписах петиции, много често дори в самата дискусия по отношение на исканията на учителите имаше известно двоумене. Случвало ми се е да имам документ, който да ми предложат да подпиша, в който пише 100-процентно увеличение на заплатите от 1 октомври, беше в край на миналия месец, от 1 октомври 2007 г. и след това или по-скоро начално това увеличение и завършване на това увеличение в края на годината. Тоест това беше подвеждащ документ, това няма как да бъдат искания. Аз ви уверявам, ако говорите с учителите, техните искания не са тези, техните искания са за една истинска реформа в образованието.

Водещ: Сега, вижте какво казва Станишев. Ако може да коментирате тези негови думи. „В България никой не получава колкото е необходимо, и ако има 100 % увеличение на заплатите на учителите, ще се говори за разрушаване на финансовата стабилност.” Сега това вие трябва да го обясните като финансист. Ще се разруши ли финансовата стабилност, ако има 100% увеличение на заплатите?

Мартин Заимов: Ще направя връзка с новината от Франция. Ако едно правителство отстъпи на искания, които са чисто финансови, действително има известен риск за финансите на държавата. Но пак казвам, винаги зад финансовите искания, също така и във Франция по отношение на транспорта, защото там проблемът не е чисто финансов, там проблемът е свързан с реструктуриране на системата. Това, което президентът на Франция и неговата администрация иска, е определена част от публичния транспорт да не може да стачкува и да блокира 100 % примерно живота на един голям град, какъвто е Париж. Това е ключовото искане.

Водещ: На Саркози и на неговото правителство?

Мартин Заимов: Тук по подобен начин, само че с обратен знак, аз пак казвам, моето разбиране за недоволството на учителите, те са недоволни от управлението на самата система. Ако управлението на системата се подобри, за което чакаме от години, учителите ще могат да имат по-високи заплати. Ако заплатите просто се увеличат, без да се адресира проблемът на образованието по принцип на комбинацията от частни уроци, на неяснотите в програмите, на липсата на завършване на този процес на делегирани бюджети, мога да ви говоря много за делегираните бюджети…

Водещ: Какво значи делегиран бюджет, не разбирам?

Мартин Заимов: Делегиран бюджет в училището, това е едно намерение, което както много от намеренията в България не се осъществяват или говори се много за тях, така както бившият кмет на София обещава, говори, не се случва и всички свикват, че обещанията не съответстват на нищо. По същия начин в средното образование отдавна вече трябваше да има въведени делегирани бюджети. Делегираният бюджет означава, че всяко едно училище е самостоятелна единица в много по-голяма степен, отколкото в момента. Всеки един директор не е просто по-умен учител, а един действителен управленец или мениджър на училището. Той отговаря за учителите, той отговаря за състоянието на учителите и има много по-голяма свобода в управлението. Тогава действително училищата ще бъдат в по-добро състояние.

Водещ: Да, но това е процес, който ще трае десетилетия, а те трябва да живеят със своите заплати сега. Всъщност не е ли по-важно заплащането, а след това да говорим за системата на образованието, за преструктурирането. Второто е процес, дълготраен, ще отнеме време, едно поколение, а заплатите, с тях се живее днес и утре.

Мартин Заимов: Г-н Енчев, простете ми, но няма нужда да отнема много време. Уверявам ви!

Водещ: Е, вие смятате, че преструктурирането на образованието ще стане за една година?

Мартин Заимов: Преструктурирането, действително говорим за различна система, но преструктурирането на централната банка, което познавам, защото съм го извършил, зае не повече от 6 до 8 месеца. Управлението на едно училище, трансформацията на взаимоотношението на една община и нейните училища не изисква много повече от 1 година.

Водещ: Преди да минем към кметските избори и най-вече към днешния скандален дебат между Бойко Борисов и Бриго Аспарухов, кажете ми като автор, като реализатор на валутния борд в България, ще падне ли скоро валутният борд и добре ли е да си отиде валутният борд, или е лошо?

Мартин Заимов: Не бях чувал още сериозно предложение за това да си отиде. Никак не е добре. Това е едно от най-лошите неща, които биха могли да ни се случат.

Водещ: Има ли други държави в ЕС с валутен борд?

Мартин Заимов: Разбира се.

Водещ: Кои са?

Мартин Заимов: Естония например. Латвия и Литва са много близки до тази система. Разбира се. Самата система на европейски валутен съюз, което е Европейската централна банка, която покрива голяма част от европейските страни, с изключение на Англия, Швеция и Дания, и сега вече и Словения е вътре, тази система сама по себе си много прилича на нашия валутен борд. Всяка една страна няма никаква свобода по решаване на собствената си вътрешна парична политика. Това се решава…

Водещ: Но там нямаше 1987 г. 10 януари, защо е там въведен валутен борд, при положение, че там не е имало финансова криза и политическа дестабилизация, както имаше в България?

Мартин Заимов: 97-а година.

Водещ: Извинявам се, 97-а година.

Мартин Заимов: Вижте, добрата парична политика не е непременно следствие на криза, а освен това трябва да ви напомня, че в Европа има от 80-те години насам няколко много сериозни кризи. Една от които в страна като Великобритания. Не знам дали си спомняте, но голямото богатство на един доста известен световен финансист като Джордж Сорос е формирано в т.нар. черен петък, когато се срива английската валута. Английската централна банка не издържа на т.нар. спекулативен натиск и девалвира, след като е твърдяла дълго време, че няма да девалвира.

Водещ: Тоест Сорос девалвира?

Мартин Заимов: Не само. Пазарът показва на централната банка, че тя греши.

Водещ: А Сорос не унищожи ли Азия и азиатските валути преди десетина години?

Мартин Заимов: Сорос, хора като Сорос са пазарни колекти…

Водещ: Акули?

Мартин Заимов: Не.

Водещ: Вие финансистите се изразявате по-меко.

Мартин Заимов: Не, не, не. Акула е нещо опасно месоядно.

Водещ: Е той не яде ли валути и хора?

Мартин Заимов: Не. Категорично не. Дори ако му прочетете последните книги, ще видите, че напротив, той има доста загрижен поглед за по-слабите хора в света по принцип. Но акула има действително в инвестиционните банки хора, които непочтени, които злоупотребяват със своята позиция на власт във финансовия сектор. Г-н Сорос със сигурност не е такъв човек. Това че, вижте, в света днес между регулатора и пазара във всяка една област, същото е във финансите, същото е в телекомуникациите, същото е в регулацията на водите, можем да дойдем и до регулацията в София, регулацията на пътищата, навсякъде има частен сектор, който е този, който създава благата и регулатор, който следи създаването на тези блага да не нарушава интересите на всички.

Водещ: Да няма монополисти и спекуланти.

Мартин Заимов: Да няма монополисти. Значи, спекулация не е непременно лоша дума. Зависи.

Водещ: Съгласен съм, не винаги.

Мартин Заимов: Когато човек е злонамерен и злоупотребява с доверието на хората и предизвиква вреда на болшинството хора, тогава да. Но когато човек спекулира предвиждайки бъдещето и разчита да спечели от тази спекулация, той потенциално може да бъде много полезен, защото той сочи пътя. Като пример мога да дам, в нашия конкретен случай на София, и на България, предприемачите с недвижимост. Голяма част от тях са спекуланти. Те инвестират, разчитайки на това, че цените ще се увеличават.

Водещ: И печелят много.

Мартин Заимов: Но човек, който е поел този риск, представете си, че цената не се увеличи и вие направите загуба?

Водещ: В България нищо не пада, всичко се качва.

Мартин Заимов: Оу, не сте прав.

Водещ: Така ли?

Мартин Заимов: Има някои недвижимости, на които цените вече са паднали, понеже за това говорим.

Водещ: Говорите за морето предполагам?

Мартин Заимов: Моля?

Водещ: Говорите за морето?

Мартин Заимов: Да.

Водещ: Тук сте прав наистина, спекулацията във финансов план не винаги е лоша, но…

Мартин Заимов: Тоест за Сорос не може да се каже… значи има акули, съществуват във финансовата сфера. Те не винаги са известни.

Водещ: Е добре, спекулант ли е да речем в дясното пространство Бойко Борисов? Ето днес имаше скандален диалог между него и Бриго Аспарухов. Спекулант ли е Бойко Борисов, който твърди, че той е десният?

Мартин Заимов: не бих могъл да използвам думата спекулант. Пак казвам, спекулант е човек, който предвижда бъдещето и спекулира, очаквайки, че ще получи резултат от това. За г-н Борисов по-добрата дума е манипулант. В никакъв случай не бих могъл да причисля г-н Борисов към десните нито като личност, нито като политик. Десните се отличават…

Водещ: Но финансовият бекграунд на Бойко Борисов е десен. Има банка.

Мартин Заимов: Вижте, това, че някой има банка в никакъв случай не го прави десен в никакъв случай.

Водещ: Но не го прави и ляв?

Мартин Заимов: Има много банкери по света, напротив, има много банкери по света, които са с леви, повярвайте ми, аз съм банкер.

Водещ: Искате да кажете, че има леви банкери?

Мартин Заимов: Разбира се.

Водещ: Този индийският, който получи Нобелова награда? Той май е единственият ляв банкер, който даваше кредити на бедните хора и бедните жени.

Мартин Заимов: Уверявам ви, банкерите правят много често най-големите си печалби намирайки начин, по който да финансират по-бедните. Уверявам ви. Не казвам, дали това е добро или лошо. Просто не е въпрос на ляво и дясно. Само да се върна, ако ми позволите, на въпроса за дясното на г-н Борисов. Значи, той нито е отговорен, нито е ефективен, нито е прозрачен, нито се интересува от съдбата на обикновения човек, на индивида. Не се интересува, със сигурност не се интересува. Ако се интересуваше, щеше да си личи. А това са характеристики на десните хора.

Водещ: А вие гледахте ли днес дебата между Борисов, скандалния дебат с Бриго Аспарухов? Аз не можах да го гледам, късно ставам, но го прочетох в информационните сайтове. Усетих голямо напрежение. Вие гледахте ли го?

Мартин Заимов: За мен беше много важно. Това се смятат сериозни претенденти. Като гражданин на София на мен ми беше много обидно, срамно ми беше. Защото видях двама души, които изобщо не говориха за София, изобщо. Оказа се, че са в един стар приятелски кръг. Днес не са в добри отношения…

Водещ: Има нещо парадоксално.

Мартин Заимов: Днес не са в добри отношения…

Водещ: Човекът, който предлага Бойко Борисов за главен секретар на МВР на Симеон Сакскобургготски, по признанията на самия Аспарухом, днес вади папка и казва, г-н Борисов, не че защитавам Борисов, но в името на истината, г-н Борисов вашето минало не е добро. И сега аз питам Бриго Аспарухов, г-н Аспарухов, кога сте били искрен, като сте го предлагали по вашето собствено  признание на г-н Сакскобургготски или сега като вадите една папка? Какво става у нас?

Мартин Заимов: Г-н Енчев, просто показвате на нашите зрители, че сюжетът, който беше обсъждан тази сутрин изобщо не касае София, не касае гражданите на София. Това, за което ме питате няма нищо общо с интересите на софиянци, ама нищо. Това има единствено общо с един, не знам дали да го нарека факт, но една очевидност, която е, че двамата господа имат нещо да делят, не е ясно какво, използват случая, изборите, използват града, използват гражданите за някакви свои лични цели, които могат да бъдат чисто властови, могат да бъдат и икономически. Опасявам се…

Водещ: Вие смятате, че от днешния дебат губят и двамата. Аз мога да ви кажа първите коментари на колеги, които чух тези часове. Те смятат, че Бриго Аспарухов е надвил Бойко Борисов, чех коментари на колеги, а вие смятате, че и двамата губят?

Мартин Заимов: Медиите, чувал съм за една шега на г-н Слави Трифонов, не знам дали сте я чувал, но медиите по принцип са в едно странно взаимоотношение с политиците, едно не винаги напълно коректна към гражданите симбиоза. Вие с вашите колеги…

Водещ: Публична…

Мартин Заимов: Не толкова публична. Вие и вашите колеги очевидно имате какво да видите в този дебат, което гражданите не виждат. Аз от почти два месеца се занимавам в много големи подробности с проблемите на града. Така че аз би трябвало да се смята, че знам много за проблемите на града вече. Аз следих този дебат внимателно и ми беше много трудно. Значи, щом на мен ми е било трудно…

Водещ: Горчив вкус ви остави този дебат?

Мартин Заимов: Обиден съм като гражданин. А като кандидат за кмет не виждам достоен, как да кажа, щях да кажа партньор, но нямам достоен конкурент. Казвам го обаче с обида, защото градът е жертва на политиканстване на някаква неясна борба за власт, разделение на ресурси на гърба на софиянци. Това мога да кажа.

Водещ: Факт е, че при Борисов управлението не е кой знае какво, но факт е, че Борисов е прав. Все пак в последните 16 години София се управлява и от сини, и от червени, имам предвид най-вече в градския съвет на София, и се управлява лошо. Тоест Борисов е само финалният вариант на това лошо управление. Всъщност не е ли вината и малко назад във времето и на сините, на Стефан Софиянски?

Мартин Заимов: Според мен, ако сме честни и обективни, вината на лошото управление на София започва още пред 80-те години. От средата на 50-те започва едно бурно развитие на града, едно много интересно развитие, с много от решенията по политически и идеологически причини не съм съгласен, но много от тях са били доста успешни. Например изграждането на „Кремиковци”, мисля, че за времето е изглеждало полезно – създаване на работни места, създаване на индустрия. Погледнато обаче малко по-мъдро е било грешка. Има много неща в града обаче, които са били направени доста добре. Говоря като урбанизъм, като организация на пътната мрежа. Между другото планът е бил следван, този, който е бил от преди войната. През 80-те години, така, както в цялата страна, така и в София, настъпва една криза на управлението. Събитията от 89-а/ 90-а са за нас, по онова време обикновени хора, са една важна новина, променя се политическата среда, но еволюцията на града тя не се променя 89-а и 90-а.

Водещ: Говорим за регрес.

Мартин Заимов: Да, но той е започнал още през 80-те години. Проблемът на днешната община, проблемът на кметовете до момента е, че те не са погледнали на общината сериозно, не са се заели с нейното модернизиране по един сериозен начин. Много от нещата в днешната община са наследство на неща, които са съществували още преди 30 години.

Водещ: Вие търсите генезиса, а Бойко Борисов и Бриго Аспарухов и останалите кандидати търсят актуалната злоба на деня, защото тя е по-интересна и тя привлича като магнит. А сега, ако ми говорите какво е било преди 30 години…

Мартин Заимов: Не, не, вие заговорихте за 18 и аз просто исках да сложа нещата в добрия контекст.

Водещ: Съгласете се все пак, че е по-любопитно да гледаш скандал между двама политици, отколкото да изследваш генезиса на проблемите, но какво да се прави. Да чуем първия зрител.

Мартин Заимов: Не, не сте прав.

Водещ: Не съм ли прав?

Мартин Заимов: Ама никак не сте прав.

Водещ: Живеем в такова време…

Мартин Заимов: Уверявам ви, това пак връщам на забележката ми, прощавайте, че ви противореча, на забележката ми за медиите, това действително е мнението на медиите, но аз ви уверявам, че това действително не е мнението на гражданите. Аз съм сигурен, че болшинството граждани не са издържали този разговор до края. Не им е бил любопитен, не им е бил интересен. Но значително по-любопитно би им било, ако там имаше една истинска дискусия за как ще решим проблема на транспорта на София и за предвижването на хората в София, защото не е само транспорта и пешеходците страдат.

Водещ: Е с папки не се решават такива проблеми.

Мартин Заимов: Да, това искам да кажа. Изобщо не е любопитно за никого. Даже и съдържанието им не представлява никакъв интерес.

Водещ: Добър вечер, имаме първия зрител.

Зрител: Добър вечер, г-н Енчев, добър вечер и на г-н Заимов! Предполагам, че ще дам тон за добра връзка. Г-н Заимов, аз съм бате Генчо вестникарчето, известен повече като костовистчето, казвам, че ще гласувам за вас, но искам да обещайте от екрана на „Седем дни” на мене и на хилядите надежденци един настоящ кмет напълни езерото „Ариана”, вие ще помогнете ли да се напълни езерото в Северния парк?

Мартин Заимов: Мисля, че разбрах въпроса.

Водещ: Да напълните езерото на Северния парк, че там има ли езеро?

Мартин Заимов: Има, има, Северният парк е потенциално… Северният парк е един хубав парк. Аз бях в „Надежда” вчера и си говорих, аз съм имал дори лични преживявания като малък там, като младеж.

Водещ: Всъщност „Надежда” е едно от гетата на София, да бъдем откровени.

Мартин Заимов: Не, не, не мога да приема това определение.

Водещ: Не го приемате?

Мартин Заимов: Гето е дума, която има много лоша конотация.

Водещ: Имам предвид и ромския проблем, който съществува и лошата инфраструктура, а пък и грозотията, наследена от едно време.

Мартин Заимов: на много места има много по-лоша ситуация, отколкото в „Надежда”.

Водещ: Може би в „Орландовци”? добре, съгласете се, че в България и най-вече в София, много грозно се строи.

Мартин Заимов: Съгласявам се.

Водещ: А и сега е същото.

Мартин Заимов: Съгласен съм, има много малко изключения на добри строежи.

Водещ: Къде са тези българи, които са правили Копривщица и къде са днешните, които правят София с разстояние между сградите 5 м? не мога да разбера.

Мартин Заимов: По онова време е имало доста сериозно съзнание и чувство за занаят, и чувство за…

Водещ: Професионална чест?

Мартин Заимов: Чест, точно чест е думата. Дори бих казал достойнство на всеки един човек в обществото.

Водещ: Ама днес като кажеш чест и достойнство не е модерна дума, като кажеш чест и достойнство те мислят за глупак?

Мартин Заимов: Изглеждам ли ви на глупак?

Водещ: А не, аз говоря за себе си.

Мартин Заимов: Вие не ми изглеждате на глупак.

Водещ: Да, но страхувам се и се срамувам да използвам думата напоследък, чест и достойнство. Добър вечер, уважаеми зрители! Имате думата! Мълчание! Всъщност вие твърдите, че двамата днес Бриго Аспарухов и Бойко Борисов, вашите основни претенденти, са завършили реми, от което губят и двамата, убеден ли сте в това, как се ками вашият рейтинг в момента, имате ли информация?

Мартин Заимов: В добрия стил.

Водещ: Вие всъщност, както се говори по социологическите агенции, изпреварвате с малко втория, процент или два?

Мартин Заимов: С много.

Водещ: С много. Да чуем следващия зрител и ще видим с колко г-н Заимов изпреварва… Добър вечер!

Зрител: Добър вечер! Много се радвам да видя във вашето студио г-н Заимов. От всички тези кандидати за София аз уважавам него и ще гласувам за него. Нито ще гласувам за мутри, нито ще гласувам за бивши разузнавачи, нито ще гласувам пък за разни помощници на Стефан Софиянски като проф. Миланов, който до вчера беше в „Пирогов” и сега се откриват разни далавери. Ще гласувам за г-н Заимов – почтен, млад, образован.

Водещ: Ясно е за кого ще гласувате, вашият въпрос или коментар на днешния политически ден, за да разберем кой гласува за г-н Заимов и какво мисли? Слушам ви.

Зрител: Ами вижте какво ще ви кажа, в София, София не е вече тази, която беше, от две години, може би и три, в София има над 700-800 хил. души, дошли от някъде, които може би за да се препитават, но те не са лицето на нашата София, която я знаем. Това са някаква утаечна материя, която може би ще гласува за бат Бойко. Това е истината.

Водещ: Благодаря! Аз съм напълно съгласен. Има една утаечна социална материя, която няма ясно определени социални граници.

Мартин Заимов: Не, не…

Водещ: Не сте съгласен, така ли?

Мартин Заимов: Не.

Водещ: Това, разбира се е мое мнение.

Мартин Заимов: Моля ви, моля ви, много често чувам този коментар. Всички хора, които живеят в града, всички хора, които ползват града, са равни помежду си. Моля ви, това е основно нещо. Хубавият град е градът, в който всеки един негов член има достойно свое място, прощавайте, пак за думата достойно, достойно свое място, честта му е защитена, пак думата чест, и всеки един гражданин или човек, който ползва града се чувства добре с всички останали. Това е добрият град.

Водещ: Но аз съм съгласен с хората, които смятат, че механичното заселване е ужасно. Това е софийски шовинизъм…

Мартин Заимов: Вижте, София в цялата си история е била винаги много космополитен град, моля ви.

Водещ: Но моля ви се, това механично заселване, това не е само проблем на София, а и на големите градове в света, е ужасно.

Мартин Заимов: Проблемите на градовете, по принцип светът се урбанизира, преди няколко години хората, живеещи в градове, надминаха хората, живеещи извън градовете.

Водещ: Да, това е обективен процес.

Мартин Заимов: Но проблемите на градовете като близък до нашия град Цариград, днешния Истанбул, проблемите на градове като Богота, столицата на Колумбия са наистина несравнимо по-сложни и по-трудно решими от тези на София. София е един град, който има уникални дадености. Това го повтарям всеки ден и не знам защо някои от хората не искат да повярват. Град такъв в света дори, в Европа със сигурност, в който да има такава планина, толкова много зеленина, въпреки сериозните заплахи за зеленината, които ще прекратя, град, който има толкова много минерална вода, ние имаме 500 л минерална вода на секунда, две трети от които не се използва. Банята стои 20 години, централната баня, която се е използвала от римляните, 20 години не можем да я направим.

Водещ: Ще бъде музей, нещо като музей на банята.

Мартин Заимов: Няма да бъде музей, г-н Енчев. Това е баня и трябва да бъде баня. Град, в който има археологически разкопки, град, който за Константин Велики, създателя на византийската империя, е наричал този град своя Втори Рим, град, в който тази комбинация от дадености плюс хората, защото не съм съгласен, че който и да било в София има каквито и да било недостатъци, дори и да гласува за господата от „Атака” или за г-н Борисов софиянци са уникални хора и градът има огромен потенциал.

Водещ: Знаете ли, на подсъзнателно ниво очевидно моят софийски шовинизъм се дължи на това, че съм от провинцията.

Мартин Заимов: Кажете ми вие откъде сте?

Водещ: От троянския край. А тъй като провинциалният ми комплекс е много силен софийският шовинизъм е още по-силен.

Мартин Заимов:  Ама вижте, в София са живели 20 000 души преди 150 години.

Водещ: Нека да чуем все пак и зрители!

Зрител: Добър вечер! Обажда се д-р Марко Добрев от София. Искам да попитам г-н Заимов, ще може ли да получи 80 000 гласа в София и дали ще може да бие Слави Бинев? Благодаря ви?

Мартин Заимов: Вижте, аз току-що казах, добър вечер, г-н Докторе, току-що казах, че смятам, че софиянци са разумни хора, вярвам на гражданите на София. Не 80 000, много повече хора ще гласуват за мене, за да бъда следващият кмет на София. А г-н Бинев сигурно има много достойнства, но не вярвам да привлече много гласоподаватели.

Водещ: Добър вечер, имаме зрител, слушам ви!

Зрител: Искам да кажа, че много уважавам г-н Заимов, но не вярвам да се добере дори до балотаж. Аз ще гласувам за него, пожелавам му да бъде много по-активен, много по-често да се явява на такива дебати, както Бойко и Бриго Аспарухов, за да спечели хората, да се разкрий. Той някъде е скрит. Дори преди него се явяват на дебати Юлиана Дончева, а той е в някаква сянка. Много го харесвам, желая му пълен успех, но му пожелавам да стане по-активен, по да пали хората, да ги убеди с присъствие, с много ентусиазъм, по този начин трябва да спечели гласове. Всичко най-хубаво ви желая!

Мартин Заимов: Всеки Божи ден съм на минимум три много публични места в София, почти всяка вечер, това открито студио, което има големи екрани на три места в София, на пл. „Света Неделя”, до Университета и до НДК. Срещам се с огромен брой хора, това не е социологически коректно, но голямото болшинство хора, дори аз не вярвам при вас да се подбират обаждащите се зрители според тяхната симпатия към мен, дори сега виждам…

Водещ: 100%.

Мартин Заимов: Няма как да знаем кой ще ни се обади, нали г-н Енчев?

Водещ: Как ще коментирате накрая, вече времето ни изтича, една интересна хипотеза, ако вие стигнете до втори кръг на изборите, примерно срещу Бойко Борисов, за вас ще гласуват всички и леви, и десни, за да ликвидират феномена Борисов, който заплашва и лявото пространство и дясното пространство, а и „Атака”, тъй като засмуква всичко и от ляво, и от дясно, и от „Атака”. Тоест, ако вие отидете на втори кръг за вас ще гласува цялото ляво, цялото дясно и цялата „Атака”, така ли е?

Мартин Заимов: Във вашия въпрос пак се просмуква, да използвам вашата дума, едно пренебрежение към разума на гласоподавателите.

Водещ: това е разумът.

Мартин Заимов: Кое? Това да бъде някой блокиран, да бъде спрян и т.н. Аз мога и ще бъде добър кмет за всички софиянци, казах преди малко, дори тези, които подкрепят по-крайни позиции, не много приемливи за мен позиции, каквито са позициите на партия „Атака”.
 
Водещ: Да поставим въпроса по друг начин, кого предпочитате за втори кръг Борисов срещу вас или Бриго Аспарухов?

Мартин Заимов: Нали видяхме, че са едно и също? Не мога да избера между едно и също.

Водещ: А Слави Бинев?

Мартин Заимов: Това все пак е доста малко вероятна хипотеза.

Водещ: Добре, последен въпрос или последни въпроси. Вие вярвате ли, че ако станете кмет на София, ще можете да хуманизирате този ужасен в момента град с този транспортен колапс? Ужасно е. ето вижте днешния ден, вие едва не закъсняхте за предаването.

Мартин Заимов: Г-н Енчев, въпроса на проблема на придвижването на София не е лесен, но е прост като политика. Днешната политика на общината е напълно погрешна. Правенето на улици увеличава проблемът. Не че не бива да се правят, но разширяването им увеличава проблема. Акцентът е върху трябва да бъдат, и така е било във всички градове и тези задръствания са ги преживели много градове. Акцентът трябва да бъде върху публичния транспорт.

Водещ: Метро.

Мартин Заимов: Разбира се. За 4 години ще изградя 20 км метро, а не както досега имаме 10 за 30 години. В Мадрид, г-н Енчев, се строят над 20 км метро за 1 година. А с какво сме, дори днес имах разговор…

Водещ: Чакайте, 30 км метро за една година?

Мартин Заимов: В Мадрид се строят над 20 метроспирки, са изграждани в Мадрид в последните години.

Водещ: У нас за година се правят 3 км най-много.

Мартин Заимов: Какво е направено в последните две години. Покажете ми една отворена спирка.

Водещ: Да, прав сте.

Мартин Заимов: Това е просто илюстрация, че нещата са напълно решими. Дори днес много интересно беше, когато го казах това пред доста голяма публика, един симпатичен човек се провикна и каза, ама чакайте, вие не знаете ли, че метрото в Мадрид се строи от българи.

Водещ: Ама вие сериозно ли говорите?

Мартин Заимов: Аз действително не знам. Той така твърдеше.

Водещ: И вие ще се возите в това метро в Мадрид? Ирония.

Мартин Заимов: Разбрах, но това е същата тази ирония, която произвежда политическото преклонение пред чужденците, и на политиците, това, с което започнахме нашия разговор.

Водещ: Е това е парадоксът, че българите в чужбина са силни и се реализират.

Мартин Заимов: Само ако ми позволите едно нещо да кажа. България е независима, да кажем, самостоятелна държава 130 години. В тези 130 години, има-няма 30-35 години на истинска свобода вътре и свобода от външни влияния. Каквото и да си говорим, не са повече. Половината от това време е сега. Ние от гл.т. на сравнение с други държави, които стотици години са били свободни и вътрешно, и външно, ние сме тук и сме постигнали изключително много. Уверявам ви! Който и да погледне на София и на България постиженията са изключително много. Остава още малко да се организира. има малко работа за довършване, за да тръгнем вече от икономическа гледна точка от години вече, благодарение на това, което е направено 97-а – 2000 година стабилна основа и на тази основа работливостта на българите, предприемчивостта на българите произвежда вече фантастични резултати. Имаме най-много чужди инвестиции на глава от населението в цяла Европа. Значи, още малко трябва и тръгваме нагоре.

Водещ: Благодаря за вашето участие, г-н Заимов! И ако трябва да коментираме днешния политически ден, все пак предаването е „Днес”, коментираме новините на днешния ден, как бихте коментирали днешния ден във вътрешен и външен план като финансист и като политик?

Мартин Заимов: Напрежение, във вътрешен и във външен план един напрегнат ден, виждат се сериозни рискове както във вътрешен план, така и във външен тези искри от господата Буш и Путин не са хубави, пак ще бъдат на гърба на хора като нас…

Водещ: И барел петрол 89-90 долара стана почти.

Мартин Заимов: Да.

Водещ: Благодаря за вашето участие, г-н Заимов, желая ви успех на изборите!

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL