Аз обичам София

Консултативен съвет по зелената система на София и край на хаотичното презастрояване

Софиянци – да си върнем града! – призовава десният кандидат за кмет

София, 19 октомври 2007 г. –  София  е град без план – в нея се строи безразборно, без идея за общност, време и пространство.  София  става все по-грозна, градската среда е замърсена, нестетична и пълна с изображения, които са опасни за движението, е мнението на кандидатът за кмет на Алианс за София Мартин Заимов. Според него за софиянци трябва да работят най-добрите световни и български архитекти. 

Екипът на Мартин Заимов алармира медиите и за нова потенциална заплаха за софиянци, за която никой в сегашното общинско ръководство не е осведомен – паметникът на Съветската армия в центъра на София е пред срутване, застрашавайки живота на много деца, които ежедневно играят в непосредствена близост до него. Мартин показа снимки на пукнатини в основата на желязната конструкция, извисяваща се на няколко десетки метра, които всеки момент могат да доведат до трагедия. Петър Москов от предизборния щаб на Мартин обяви, че още днес доброволци ще оградят опасния периметър около паметника със сигнална лента, а междувременно са направени опити да бъдат уведомени компетентни служители в общината, които обаче отказват съдействие. Кандидат-кметът призова медиите да информират обществеността за заплахата и да притиснат компетентните институции за навременна реакция.

Мартин Заимов се обяви категорично против визуалното и звуково замърсяване на столицата, което идва главно от безразборното поставяне на рекламни материали на всевъзможни места, незаконното организиране на шумни обществени прояви и дори автомобили с пробити гърнета.

По думите на Заимов в началото на 21 век столицата на България е изправена пред екологична криза. Милион и половина софиянци дишат мръсен въздух, ползват замърсена вода и са подложени на наднормени шумови атаки.  На този фон вместо да мисли за здравето и удобството на софиянци, Бойко Борисов прекрои предизборно София в полза на бетона срещу парковете и градинките.

При норматив от 35 кв.м. на човек, зелените площи са:

Люлин – 0,91 кв.м.
Връбница – 1,63 кв.м.
Оборище – 2,11 кв.м.
Подуяне – 2,41 кв.м.
Красно село – 4.07 кв.м.
Овча купел – 4.81 кв.м.

По отношение на екологията, в програмата си за управление на София Мартин Заимов поема ангажимент да  поиска мораториум върху дейността на  замърсителите. Той се ангажира  да заведе съдебен иск за налагане на мораториум върху дейността на Кремиковци и всички промишлени замърсители в района на София, докато не се покрият европейските екологични норми.

Заимов ще изиска реконструкция и модернизация на производствата на другите основни индустриални замърсители - предприятията от електро и топлоенергетиката, работещи с остарели технологии, които замърсяват столицата над допустимите норми. Към списъка на тези замърсители трябва да бъдат включени и промишлените предприятия, опериращи на територията на столицата, 60% от които се намират сред или в непосредствена близост до жилищните квартали на града, добави той.

Мартин Заимов се ангажира да намали вредните емисии от автомобилния трафик и да спре хаотичното разрастване на града.

С подробните устройствени планове строителството трябва да се насочи към подходящите за това територии, които имат инфраструктурен капацитет да поемат нови сгради. Трябва да се ограничи презастрояването в останалите части на града и да се спре хаотичното разрастване на неговите периферии, каза Мартин. Той ще предложи на общинския съвет (ОС)  да наложи мораториум върху издаването на разрешения за ново строителство без да е изградена транспортна, ВиК, електрическа и друга комуникация. „Ще насоча строителната активност към западащите зони на града, както и към изоставени и слабо оползотворени индустриални зони, наследени от годините на социализма. „

Мартин Заимов пое ангажимент да работи за подобряване на качеството на живот на софиянци чрез:
Реконструкция и обновление на градския център
Развитие на модерни зони за отдих и спорт, с акцент върху зелената система и нейното съхраняване, обогатяване и разнообразяване
Преструктуриране на градските жилищни комплекси и обновление на сградния фонд чрез саниране и реконструкция
Сериозни инвестиции за превръщане на София в желана туристическа дестинация
Развитие на малките населени места в околоградския район чрез сериозни инвестиции в техническата инфраструктура и услугите с цел създаване на добри условия за живеене и отдих и намаляване на демографския натиск върху града.

Програмата му предвижда и прибавяне на нови паркове - разширяване и преустройство на парковете: “Северен” и “Врана”; преустройство на парк „Сердика”, който в момента не е планиран и устроен; залесяване на пространствата около Летище София; изработване на дългосрочна програма за разрастване на зелената система в северна посока, която да обхваща територията от Софийското поле до Стара планина.

Приключи обявеният в понеделник референдум „За или против запазването и увеличаването на зелените площи” в София, който се провеждаше паралелно със „Студиото на открито” на Мартин Заимов. 871 софиянци се включиха в референдума и пуснаха своите бюлетини – от тях 864 гласуваха „За”, а едва 7 са пуснали червена бюлетина, с която изразяват нежеланието за разрастване на зелената система в столицата.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL