Аз обичам София

Мартин Заимов отново отговаря на въпроси на граждани, задавани на живо в неговото "Студио на открито"

Поредното "Студио на открито" с Мартин Заимов започна с планинарски поздрав на хармоника от бай Цветан Цветков от София, който попита кандидата за кмет на София какво би направил за подобряването на живота на пенсионерите в града. "Както неведнъж съм казвал – всички онеправдани и по-слаби хора трябва да бъдат защитавани – както от държавата, така и на общинско ниво", отговори Мартин Заимов. Той добави, че ще работи за запазване и разширяване на преференциите за възрастни хора в столицата.

Отново сред въпросите, задавани от граждани на три места в София – на площад "Света Неделя" пред "Булбанк", (където снощи бе и десният кандидат за кмет), на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" и в градинката до Художествената академия – имаше и такива, свързани с жилищни проблеми. В отговор Мартин Заимов подчерта, че "в един хубав град, какъвто без съмнение е София, не трябва да има изоставени хора" и неговата администрация би положила необходимите усилия в тази посока.

Коментирайки телевизионния "дебат" в четвъртък сутринта между кандидата на ПП ГЕРБ и Бриго Аспарухов, гражданин попита Мартин Заимов "какво би отговорил на човек, който задава въпрос и не иска да чуе отговора му?". "Чувствам се обиден от такива диспути между двама души, които се опитват да използват София за постигането на чисто икономически или лични цели", бе отговорът на Мартин Заимов. "Очевидно двамата участват в друго състезание, което не засяга софиянци, а е по-скоро тяхна лична борба за надмощие и домогване до властта", продължи той. Според него, това са хора, за които демокрацията и демократичното говорене е само фасада, зад която се крият съвсем други цели и идеали.

"Как ще мобилизирате гражданското общество в София да се събуди и само да си помогне за решаването на проблемите?" – попита гражданин пред "Булбанк", според когото в София дори една касиерка на жилищен блок е великомъченик. "Когато общината изчисти повече от 1000 незаконни сметища в София и реши куп други проблеми, тя ще даде едно добро начало и добър пример на софиянци, които, вярвам, ще го последват", отговори Мартин Заимов. "Не вярвам, че българите са различни от другите хора – когато видят добрия пример, всеки ще иска да го последва", заключи кандидат-кметът.

На въпрос как да се избегнат санкции от страна на Европейския съюз, заради проблема с боклука на София, ако изобщо има такава възможност, Мартин Заимов заяви, че според него "няма проблем да се разберем с ЕС, защото това е една нормална дискусия, която би трябвало да се води по нормален начин. В момента обаче, на гърба на София се разиграва срамна сцена, в която някои ще се опита да извлече и лични, и политически дивиденти. Това, което мога да ви кажа със сигурност, е че до 2 години в София ще има поне един завод за отпадъци, ако аз стана кмет".

Милан Илиев от София, който се представи като "пространственик" попита десния кандидат за кмет дали му е известно "какво се случва с проекта за построяване на надземна железника от типа S-Bahn по ринговите артерии на София, която е трябвало да се финансира безвъзмездно от Световната банка и да осигурява връзка между центъра на града, Витоша и покрайнините?" Заимов отговори, че със сигурност би подкрепил всеки подобен проект, който ще е от полза за София и покани г-н Илиев на лична среща, на която да се запознае с подробности около този проект.

"Има достатъчно пари за усъвършенстване и подобряване на качеството на градския транспорт в София", увери Мартин Заимов в отговор на друг въпрос, "необходимо е единствено тези средства да бъдат управлявани правилно и да се подобрят критериите за градския транспорт в столицата". Той демонстрира нагледно сегашния стандарт, според който на един квадратен метър в градския транспорт се возят 8 души и обеща да го намали наполовина. Кандидат-кметът отново се ангажира да бъдат построени най-малко 20 километра допълнителни метро-линии за четиригодишния му мандат, защото е крайно време не софиянци да плащат от данъците си за строителство на метрото, а инвеститорите да са заинтересовани да го построят. 

Малката Александра Божкова и нейният приятел Мони попитаха Мартин "дали е възможно около парка „Оборище” да се наемат хора, които да стоят около светофарите, за да помагат за пресичането на деца и хора в инвалидни колички?". "Разбира се, че може. В много градове, това се извършва от полицаи, но в София най-важното е, да се въведе ред в движението, защото много хора не спазват правилата. Това е и основната причина за задръстванията в града. В моя мандат правилата ще се спазват и най-вече около училищата и парковете", отговори Мартин Заимов.

"С какво ще сте по-добър от досегашните кметове и как бихте работили с общинския съвет, от който и сегашния кмет се оплаква", попитаха гражданите Мартин Заимов. "Най-важното е, че разбирам от управление и от администрация", отговори кандидатът за кмет. "Така е устроена общината обаче, че кметът е длъжен да изпълнява предписанията на общинския съвет. Сегашният кмет обаче, много рядко присъства на заседания на общинския съвет, а когато го прави е за не повече от половин час", каза Заимов. "Аз мога да работя с всички и да водя диалог", добави той.

Председателя на организационния комитет за прекратяване на концесията за ВиК-София и председател на Асоциацията за подобряване на водоснябдяването в България, г-н Хитров попита, дали г-н Заимов "Ще подкрепи идеята за прекратяване на концесионния договор за водата в София".

Отговаряйки, че подкрепя инициативата, Мартин Заимов заяви, че отношенията с една сложна инфраструктурна компания не могат да бъдат само бели и черни, а прекратяването на договора е сложен процес. "Нежеланието на Бойко Борисов да се занимае с този изключително важен проблем личи от това, че той остави взимането на решение за следващия мандат. Безспорно досегашният договор е лош, но ако неговото незабавно отменяне носи големи рискове, то това трябва сериозно да се дискутира", добави Заимов.

КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL