Аз обичам София

Дарик кафе: репортаж с Мартин Заимов и Петър Москов

Водещ: Аз съм хепи, защото най-накрая дойде времето за Мартин Заимов в Дарик кафе. Имам право за лични предпочитания, нали? Да, отговарям веднага. Билетче за градския транспорт, което да важи, примерно за 2 часа, без значение колко превозни средства ползва човек, подземни паркинги в центъра на София с 5 000 паркоместа, ускорено довършване на метрото и строеж на нови два метро диаметъра. Това са част от акцентите в програмата за развитие на градския транспорт и подобряване на транспортната ситуация на столицата на кандидата за кмет от столичния Алианс за София на СДС и ДСБ Мартин Заимов.
Репортер: Бойко Борисов и екипът му имат грешна политика за обществения превоз. Тази политика била тотално сбъркана, както отчета на Борисов за свършеното от него като кмет на столицата, каза Заимов.
Мартин Заимов: Това е горе-долу отчетът на една секретарка, който всеки ден пише на компютъра. Никакъв съответствие между отчета за свършена работа за две години и обещанията преди две години, никакво съответствие няма.
Репортер: Според синия кандидат за кмет това, което единствено се прави в последните две години за подобряване на транспортната инфраструктура, е да се ремонтират улици и булеварди, но:
Мартин Заимов: Много често на вълнички.
Репортер: Кандидатът на ДСБ и СДС за управник на София отправи критика и за забавения строеж на метрото.
Мартин Заимов: Напредък може да има, но краят не се вижда.
Репортер: За подземната железница Заимов обеща да работи активно за завършване на сегашния метродиаметър до „Младост” и да ускори строежа на още два участъка: от „Лозенец” до надлез „Надежда” и от „Княжево” до кв. „Васил Левски”. Синият кандидат да поеме в ръце управлението на столицата е възмутен от стандарта на градския транспорт – 8 души на квадратен метър – нещо, което Заимов демонстрира с хора от екипа си, с които се наблъска в специално начертан квадрат метър на метър. Заимов е категоричен, че возилата на обществения превоз в столицата, които излизат всеки ден, трябва да са повече.
Мартин Заимов: Също така да поема ангажимент всички без изключение да бъдат пригодни за възрастни хора и хора с увреждания, а не както ми се е случвало на два пъти пред очите съм виждал хора, които си нараниха много сериозно крайниците заради високите стъпала, заради неудобните врати и т.н. Става въпрос за реконструкция на самите возила. Няма как да е проблем, след като навсякъде в развития свят стъпалата са ниско, или ако не са ниско, защото конструкцията на возилото не го позволява, тогава се вдига настилката.
Репортер: Заимов е категоричен, че е сбъркан и начинът на определяне на транспортните задачи.
Мартин Заимов: Истинският критерий за добро управление задължително трябва да бъде качествено превозване спрямо цена.
Репортер: Десният кандидат за столичен управник има идея да подобни вида билети за пътуване.
Мартин Заимов: Да има едно билетче, което да важи за определен период от време. Примерно за 2 часа. Или се возиш толкова време, от колкото имаш нужда на толкова превозни средства, от колкото имаш нужда.
Репортер: За такситата в града мнението на Мартин Заимов е:
Мартин Заимов: Такситата трябва да имат многобройни стоянки. На тези стоянки трябва да бъде абсолютно забранено спирането на други превозни средства. Такситата трябва да могат да спират навсякъде, трябва да могат да изчакват хората навсякъде. А не да бъдат третирани като обикновени коли. Такситата са обществен транспорт.
Репортер: Големият проблем с липсата на подземни паркинги в центъра ще бъде решен от кандидата на ДСБ и СДС.
Мартин Заимов: В центъра ще бъдат изградени за 4 години 5 000 паркоместа. Подземни паркинги за 4 години ще има на НС, на сегашния „Батенберг”, на „Гурку”, би могло да се изгради и на Паметника на Съветската армия, на „Пенчо Славейков”, това е до Медицинска академия, на „Мария Луиза”, на „Сливница”, 5 000 паркоместа.
Репортер: И Петър Москов от предизборния щаб на Заимов е категоричен, че трафикът на София ще намалее чрез изграждането на паркинги.
Петър Москов: …да се построят паркинги, обществени паркинги… главният архитект на София. Има 12 идейни проекта. Значи, аз не мога да… Когато дойде сегашният архитект на София заедно с г-н Кмета те оповестиха, че ще правят 20 обществени паркинга на не знам си колко етажа. Имам го някъде записано, но ме е срам да го чете човек това. Какво се случва днес? Няма нито един паркинг. Разумният кмет, какъвто е г-н Заимов, ще направи така, че и общественият интерес, и интересът на инвеститорите, и интересът хората, да бъде запазен.
Репортер: Накрая Мартин Заимов посочи кметските служители като пример за допринасяне на хаос в транспортната ситуация с това, че паркират автомобилите си на паркинг, изграден върху тротоарната площ пред общината.
Мартин Заимов: Дори са си направили една временна заслонка, козиркичка. Ето това е едно от нещата, които отличават добрия от лошия кмет. Лошият кмет е този, който дава лош пример. Добрият кмет дава добър пример.КОМЕНТИРАЙ
  Въведете кода
ВКЛЮЧИ СЕ!

Публикувай тук важните за теб теми

В Обектив докладвай за прболемите в твоя квартал

Създай си приятели - с опцията за лични съобщения

ПИСНА МИ! - гласувай за най-горещите проблеми

Нов ПотребителВход
АКТУАЛНО КАЛЕНДАР
RSS

Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

Извадка от пресконференцията в "Синият лъв"

Споразумение за принципите за работа в защита на интересите на гражданите на София

Видео: Пресконференцията на Мартин от 29.10.2007

Сряда, 31-ви октомври: Пресконференция на избраните за общински съветници от Алианс за София.

Пресконференция на Мартин Заимов – 29.10.2007

Жалба от Мартин Заимов, относно прозрачността на бюлетините

Мартин Заимов за изборите - bTV

Мартин Заимов: Винаги ще бъде опозиция на Бойко Борисов

Мартин Заимов: Зад мен застанаха демократично настроените хора в София

 
НОВИНИ НА ТВОЯ E-MAIL